Managerii romani estimeaza o stabilitate a industriei prelucratoare si comert, dar si o contractie  in constructii  alaturi de  o relativa stabilitate a preturilor

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 28 octombrie 2015, 9:11 Economie | Finanţe & Bănci


Managerii romani chestionati de Institutul National de Statistica estimeaza pentru urmatoarele 3 luni o stabilitate a activitatii in industria prelucratoare si comertul cu amanuntul, dar si o tendinta de contractie  in constructii  si o relativa stabilitate a preturilor in toate sectoarele economice. Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, efectuate pe esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2366 companii), constructiilor (1229), comertului cu amanuntul (2180) si serviciilor (2560).

Urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite:
  • pana la +/- 5% relativa stabilitate;
  • de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;
  • de la +/-16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;
  • peste +/-40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Industrie prelucratoare
In cadrul anchetei de conjunctura din luna octombrie 2015, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +5%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +28%), in timp ce pentru fabricarea bauturilor tendinta va fi de scadere (sold conjunctural -39%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 0%).
Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucratoare.
 
Constructii
Potrivit estimarilor din luna octombrie 2015, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -22%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -23%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -11%).
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -1%).

Comert cu amanuntul
In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural 0%).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +11%).  Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere moderata (sold conjunctural -15%).
Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +3%).

Servicii
Conform estimarilor din luna octombrie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +10%).
In sectorul de servicii, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +2%).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

512 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by