"Suntem blocati intr-o dezbatere ideologica. Vorbim de dezvoltarea pe deficite, uzandu-ne credibilitatea discutand despre investitii publice facute pe bani imprumutati. Exista cateva prioritati pe care trebuie sa le avem in vedere: stabilizarea cadrului legislativ ar fi o prioritate. Citeam recent despre faptul ca reducerea impozitului pe dividende ii va face pe unii sa isi repatrieze capitalurile. Frumoasa iluzie! Oamenii nu isi tin banii in tarile cu cele mai mici impozite, ci in tarile in care de foarte multi ani averile le sunt protejate prin legi clare. O a doua provocare majora este consilidarea statutului proprietatii, fara de care aceasta va fi moarta, incerta si eficienta. Daca nu legam Sudul si Estul tarii de UE prin infrastructura vom avea o mare problema", a spus miercuri viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la o conferinta organizata de cursdeguvernare.ro.

Bogdan OlteanuFoto: Agerpres

In sfarsit, a mai spus viceguvernatorul BNR, e nevoie de o realocare a resurselor catre Educatie si Sanatate. "Se pare ca Statul Roman e ferm decis sa nu se mai implice in educatia vocationala, dar exista modele de succes in parteneriate private", a mai spus miercuri Olteanu.

"Stabilitatea economica seama cu vaccinarea. Daca nu vom avea stabilitate financiara, riscurile sunt aceleasi ca si lipsa vaccinurilor", a mai aratat Olteanu. El a mai discutat si despre recredibilizarea dimensiunii etice a capitalismului. "Asocierea capitalism libertate democratie nu poate functiona decat intr-un mediu etic. Reactia la lipsa eticii e autoritatea in plus", spune viceguvernatorul.

Ce a mai spus miercuri Bogdan Olteanu:

  • Suntem in perioada de crestere in care e bine de investit, suntem intr-o perioada cu costuri nenatural de mici ale banilor, care nu vor fi intulnite in curand.
  • ​Mediul de afaceri trebuie sa fie prociclic. Daca credem in capitalism trebuie sa credem in mandatul companiior de a produce profit si a aduce dividende actionarilor.
  • Nu am aderat la UE pentru a avea un pasaport, ci pentru ca ne doream standarde europene. In privinta acestor stardale, la nivel economic cel putin, mai avem un drum lung, iar constructia trebuie facuta cu maxima consistenta.

Reamintim ca Guvernul a aprobat recent o Ordonanta care prevede ca pentru veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se reduce cota de impozit de la 16% la 5% din suma acestora, impozitul fiind final.