Prima saptamana de la declansarea Operatiunii "Cristal"(19-25.10) in 21 de centre engros din toata tara s-a soldat cu amenzi si confiscari de cca 2 milioane de euro, informeaza ANAF.

Controale ANAF in centrele engrosFoto: ANAF

Potrivit unui comunicat al Agentiei au fost verificati 1.237 de contribuabili, s-au dat amenzi de 7.037.905 lei si s-au confiscat bunuri si numerar de 2.093.132 lei.

De asemenea s-a interzis activitatea (a uneia dintre activitatile de comert engros si endetail, in cazul celor care le desfasurau simultan, in mod nelegal) in 123 de cazuri si s-a suspendat activitatea pentru 13 unitati care ofereau servicii de catering/restaurant in interiorul centrelor engros fara a avea case de marcat.

In plus 170 de contribuabili au fost "invitati la sediu pentru continuare verificari amanuntite".

Exemple confiscari bunuri:

- 78.800 kg legume-fructe

- 58.995 litri de bauturi alcoolice

Distributie personal/parc auto in functie de tipul activitatii:

A. Monitorizare intrari/iesiri centre engros

- inspectori antifrauda: 340

- mijloace auto: 144

- mijloace transport marfa verificate: 583

B. Actiuni de control

- inspectori antifrauda: 568

- mijloace auto: 110

- contribuabili verificati: 1.237

Precizari generale:

1. Controalele si monitorizarile se desfasoara zilnic la toate cele 60 de centre engros, astfel incat in ziua in care un complex comercial nu este pe lista de verificari operative, inspectorii antifrauda vor desfasura activitati de monitorizare a respectivului complex.

2. ANAF atentioneaza cumparatorii de marfuri (clientii centrelor engros) sa solicite si sa se asigure ca primesc si detin , pentru marfurile cumparate, toate actele prevazute de lege, facturi, chitante, avize, doc. transport, bonuri fiscale dupa caz, pentru ca actiunile ANAF de control si monitorizare se extind pe intreg traseul bunurilor ce pleaca din centrele engros, pana la consumatorul final, inspectorii verificand toate verigile lanturilor de comercializare.

3. Inspectorii antifrauda opereaza analize de risc cu privire la comercianti, dar si legate de clientii acestora, in functie de informatiile rezultate din monitorizarea achizitiilor intracomunitare si a importurilor de bunuri

Pe lista celor 15 centre engros alese pentru prima serie de verificari au mai fost adaugate inca 6 astfel de complexuri comerciale pe masura disponibilizarii capacitatii de control, dar si ca urmare a verificarilor lanturilor de tranzactionare. Cele 6 centre adaugate pe aceasta lista sunt:

- Grand Siraj (Iasi)

- Sucpi (Craiova)

- Redexpo (Ploiesti)

- Complex Comercial Transilvania (Tg Mures)

- Piata agroalimentara Stupini (Brasov)

- Targul Municipal (Craiova)