"​S-a creat o mare alianta pe care o vedem astazi distrugandu-se, spre folosul societatii romanesti. Acea alianta a fost intre noua clasa de birocrati care erau de fapt vechii politicieni si noua elita de afaceri care se nastea. Cele doua parti au facut urmatorul targ, care e disputat chiar in aceste zile: “Noi, politicienii, dam reglementarile, iar voi, oamenii de afaceri aveti banii. Voi dati bani, noi dam reglementarile care sa va favorizeze” Asa au functionat lucrurile", a spus miercuri Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, la un simpozion desfasurat la sediul Bancii Centrale.

Lucian CroitoruFoto: Hotnews

Asculta mai jos interventia consilierului Guvernatorului BNR:

Descarca fisierul audio in format MP3

"Acest targ in loc sa duca la maximizarea cresterii economice, adica a veniturilor pe locuitor, a dus la mazimizarea extragerii rentelor in vederea extractorilor acestor rente. Ceea ce vedeti este lupta pentru ruperea acestui targ care si-a atins limitele si lupta pentru punerea unei noi scheme care va fi sper mai progresista. Politicienii si oamenii de afaceri vor avea o legatura mult mai buna, dar aceasta legatura nu va disparea niciodata. Vom avea piete din ce in ce mai libere impotriva tendintei actuale de supra-reglementare care vor duce la o concurenta mai mare aceasta la randul ei va naste o competitivitate mai puternica si in final va duce la o consolidare a democratiei, adica acolo unde sunt politicienii", a mai aratat consilierul lui Isarescu.

"La un capat al lantului sunt finantele, capitalul, iar la celalalt capat sunt politicienii. BNR este la mijloc si are un reglaj fin la ambele parti. In clipa in care vom avea un capitalism mai performant, adica drepturi mai clare de proprietate, o libertate fata de coruptie mai existinsa si o libertate financiara mai puternica. Cand se va taia legatura dintre Finante si politicieni, se vor separa cele doua libertati- cea economica si cea politicia. Mai avem multe de facut pana atunci", a conchis Croitoru, raspunzand unei intrebari venite din sala.