Romania intra intr-o zona de competitivitate prin reducerea impozitului pe dividende la 5%, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Mihaela Mitroi, partener PwC, citata de Agerpres. "Suntem in frumoasa situatie in care vom avea un impozit pe dividende de 5%. Suntem extrem de interesati sa distribuim dividendele incepand cu anul viitor pentru ca de atunci se aplica reducerea impozitului pe dividende la 5%, deci vrem sa distribuim cu 1 ianuarie 2016 si suntem interesati sa folosim facilitatea cat mai benefic", a spus Mitroi. Ea a precizat ca mediul de afaceri ar dori sa poata distribui dividendele si in cursul anului.

Mihaela MitroiFoto: Hotnews

"Am dori ca reducerea impozitului pe dividende sa fie insotita si de posibilitatea de a se distribui dividendele in cursul anului, ceea ce nu se intampla deocamdata. Intram intr-o zona de competitivitate comparativ cu alte tari europene unde impozitul pe dividende este 0%, ca de exemplu Cipru sau Marea Britanie. Vom fi direct interesati sa avem posibilitatea de a distribui dupa 1 ianuarie 2016", a explicat reprezentantul PwC.

Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, mai multe modificari la Codul Fiscal, printre care reducerea TVA la apa la 9%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea regimului de impozitare a microintreprinderilor si scutirea de impozit pe profit pentru unitatile din invatamantul preuniversitar.

In cazul dividendelor, reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5% intra in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2016 si se va aplica pentru dividendele distribuite persoanelor romane, fizice si juridice, precum si dividendelor obtinute, din Romania, de persoane nerezidente.