Sa faci afaceri in Romania nu este deloc un lucru usor. De la gasirea unor clienti seriosi, la amanarea platii unor facturi si efectele insolventelor sau falimentelor, sunt tot mai multe afaceri care isi inchid portile pentru ca nu au capitalul necesar de subzistenta. In 2014, potrivit datelor furnizate de KeysFin, au fost 2067 de astfel de societati care, abia infiintate, si-au suspendat activitatea sau au cerut radierea la Registrul Comertului. Peste 60% dintre ele au activat in comert si servicii, domeniile cele mai dinamice ale economiei dar si cele care au cel mai ridicat risc investitional.

Business HalloweenFoto: Hotnews

"Vorbim, in primul rand, de mici afaceri, SRL-uri infiintate pentru a derula operatiuni de comert, dar si business-uri din alte domenii, precum constructii, intermedieri, productia de bunuri de larg consum si HORECA, adica hoteluri, baruri si restaurante. Sunt firme care au taiat macar o factura si n-au avut forta financiara sau know how-ul managerial care sa le faca sa continue", explica analistii de la KeysFin.

Dincolo de aceste exemple, printre firmele considerate "zombie" se afla si un numar semnificativ de societati de portofoliu, infiintate de oamenii de afaceri doar pentru a derula unele tranzactii si care, o data folosite, sunt inchise imediat.

Statistica KeysFin arata ca cele mai multe firme "zombie" au fost inregistrate, anul trecut, in Bucuresti - 675, capitala fiind urmata de Ilfov cu 145,Bihor cu 134, Constanta cu 133, Timis cu 120 si Cluj cu 106.

La polul opus se afla zonele in care business-ul este unul la cote ceva mai reduse, precum Tulcea, Botosani, Harghita si Covasna, unde s-au inregistrat, in 2014, sub 10 firme considerate "zombie", adica care n-au rezistat mai mult de cateva luni.

Potrivit datelor KeysFin, dintre cele 2067 de firme "zombie", 1145 au depus datele financiare la Ministerul Finantelor, iar cifra de afaceri cumulata a depasit 214,1 milioane de lei.

"Datele arata ca aceste efemeride au realizat o medie de peste 41.000 de euro per firma, ceea ce inseamna destul de mult pentru niste societati nou infiintate", au afirmat expertii KeysFin.

Capul de afis l-a detinut compania Elro Power Instal SRL din Bucuresti, aflata in lichidare, care a raportat o cifra de afaceri de 18,8 milioane de lei.

"Raportat la totalul firmelor inregistrate in 2014, de 101.627 companii, numarul firmelor zombie pare mic insa aceasta este doar o perspectiva. In realitate, exista alte cateva zeci de mii de firme pe care le putem clasa la acest capitol pentru ca, desi au fost infiintate, n-au desfasurat nicio activitate, iar patronii nu le-au inchis doar pentru ca n-au ajuns sa faca actele sau, pur si simplu, le tin cu speranta ca in viitor vor reusi sa le activeze", spun economistii de la KeysFin.

Interesant este ca pe langa firmele "zombie", potrivit datelor de la Registrul Comertului, anul trecut au mai disparut din mediul economic peste 90.000 de firme, dintre care 76.483 au fost radiate, iar alte 15.788 si-au suspendat activitatea.

Potrivit expertilor KeysFin, din totalul firmelor inregistrate in economia romaneasca, doar un procent intre 70-80% inregistreaza activitate economica, adica deruleaza facturi si isi raporteaza datele la Ministerul Finantelor. Ce se intampla cu restul? Un mister demn de Halloween.