UPDATE Guvernul a crescut cu peste 50%, fara sa anunte, salariile angajatilor din Finante / Ministerul Finantelor: Majorare medie a salariilor de baza de 22% pentru 5.700 de angajati

de DP     HotNews.ro
Vineri, 30 octombrie 2015, 15:31 Economie | Finanţe & Bănci


Salariile angajatilor din Ministerul Finantelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice si Directia de Administrare a Marilor Contribuabili au fost majorate substantial de Guvern, prin derogare de la lege, incepand cu luna noiembrie, fara ca masura sa fie anuntata public, scrie Profit.ro. Liderul sindical Bogdan Hossu a declarat, pentru Profit.ro, ca salariile acestora sunt majorate cu peste 50%. In acelasi timp, surse din Ministerul Muncii au declarat, pentru Profit.ro, ca majorarea salariala exacta este de 62,5%.

Cresterea salariilor a fost introdusa in ordonanta de urgenta privind a doua rectificare bugetara din acest an, prin derogare de la legea care impune ca, in acest an, cuantumul brut al salariilor de baza ale personalului platit din fonduri publice sa fie inghetat la nivelul de anul trecut.

Astfel, prin derogare de la lege, Guvernul a decis ca, incepand cu drepturile salariale aferente lunii noiembrie 2015, functionarii publici si personalul contractual din aparatul propriu al Ministerului Finantelor si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si din Agentia Nationala pentru Achizitii Publice si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili vor beneficia de 25 de clase de salarizare succesive fata de clasa detinuta.

Presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca, in bani, aceasta majorare reprezinta ceva mai mult de 50% din cuantumul actual.

El a aratat totodata ca, cu doar trei zile inainte de aprobarea acestei ordonante, reprezentantul Ministerului Finantelor le-a spus ca nu exista bani disponibili pentru asistenta sociala, mediu si veterinari, care solicitau mult mai putin. "Este o lege de salarizare 'unitara si echitabila'", a comentat, ironic, liderul sindical.

Conform ordonantei Guvernului, majorarea nu este aplicata personalului asimilat din punct de vedere al salarizarii cu cel din aceste institutii si nici angajatilor al caror salariu este majorat pentru ca gestioneaza fonduri europene, pe perioada in care primesc aceasta majorare.

UPDATE Ministerul Finantelor Publice precizeaza, intr-un comunicat, ca este vorba de o majorare "medie a salariilor de baza" de 22% de care vor beneficia 5.700 de persoane.


Ministerul Finantelor nu spune ce inseamna in cifre nete majorarea de 22% a salariului de baza si nici de ce nu a fost anuntata public aceasta masura.

In schimb, Finantele justifica majorarea salariala prin "activitatile complexe ale MFP, ANAF, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, ANAP" si prin "imperativul asigurarii unei stabilitati a personalului specializat".

"Acordarea acestei majorari salariale este de natura sa creeze o salarizare similara cu personalul din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

In plus, o egalizare a salarizarii intre aceste institutii publice este necesara, deoarece nu trebuie sa existe o diferenta intre cele doua categorii de bugete, national si cel al Uniunii Europene, si nici intre activitatile aferente functiilor acestor institutii publice", argumenteaza Minsiterul.

Aceasta masura ar evita riscul migrarii personalului catre institutii cu un nivel de salarizare superior, la evitarea coruptiei si la "stabilirea unui echilibru intre complexitatea muncii si riscurile care deriva din realizarea prerogativelor acestora".

In schimb, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a precizat, pentru HotNews.ro, ca salariatii din subordinea sa beneficiaza de salarii mai mari decat angajatii din alte ministere datorita unui spor de 75% platit de Comisia Europeana, prin Programul de asistenta tehnica.

"Majorarea de la Ministerul Finantelor, despre care scrie presa, nu are nicio legatura cu Ministerul Fondurilor Europene. Salariatii din Ministerul Fondurilor Europene primesc un spor de 75% platit din bani europeni, nu din bugetul de stat. La fiecare 6 luni, salariatii din Ministerul Fondurilor Europene sunt supusi unei evaluari, iar cei care nu respecta indicatorii de performanta vor pierde sporul de 75%", a declarat, pentru HotNews, Marius Nica.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15086 vizualizari

 • +15 (21 voturi)    
  Pareri. (Vineri, 30 octombrie 2015, 15:43)

  Marx [anonim]

  Era normal sa se intample asta . Daca s-au dus spagile sau au ramas mai mici , evident , statul n-avea ce sa faca . Chestia este daca marirea de salarii se va intoarce in societate ca atitudine a administratiei fata de mediul privat . Adica , mai multa bunavointa la ghisee , mai putine sicane la controale si altele . Ma tem insa ca nu se va schimba nimic . Toti cei din administratie , poarta o ura aproape nedisimulata fata de tot ce este privat . Adica , ei mentin in continuare razboiul dintre stat si privat , uitand ca sunt platiti de cei din urma , cei care fac banii cu adevarat .
  • +12 (14 voturi)    
   e normal sa se intample asta ? (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:10)

   LiviusAcris1 [anonim] i-a raspuns lui Marx

   ...ah, da stai, suntem in Romania
  • +3 (3 voturi)    
   Ce este de fapt (Vineri, 30 octombrie 2015, 18:07)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui Marx

   Salariul este costul serviciilor prestate pe piața forței de muncă. El trebuie să fie dictat de raportul cerere/ofertă. Eu cred că nu avem o problemă cu calitatea și cantitatea ofertei pe acest segment și că nu se justifică cheltuiala asta suplimentară: este forță de muncă destulă, iar statul român este într-o concurență destul de redusă cu alți posibili cumpărători ai acestei forțe de muncă.

   Pe de altă parte, în ce privește medicii, avem o problemă: ofertă redusă cantitativ, și concurență extrem de mare nu doar din partea domeniului privat intern, ci și din străinătate. Statul român trebuie să bage mâinile în buzunar mai adânc ca să atragă medici, și chiar ca să-i păstreze pe cei pe care îi are.

   Unde mărește statul salariile?
   • +1 (1 vot)    
    ati scris bine... (Luni, 2 noiembrie 2015, 14:41)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

    Dar oare intelege cine trebuie???

    Acum sa fie marite salariile ca se apropie alegerile.
    Oare cand o sa scapam de aceste reflexe???
    • 0 (0 voturi)    
     Uneori se înțelege (Marţi, 3 noiembrie 2015, 15:00)

     aqualung [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     O să înțeleagă. Când am văzut că nu suntem în stare să păstrăm suficienți ingineri de software în România, a apărut o scutire de taxe care a avut efect benefic, chiar a adus bugetului bani pe care altfel nu i-ar fi văzut. Se poate face același lucru și pentru medici. Mai mult, pentru că în medicină există și sector de stat, statul poate conduce creșterea veniturilor lor mărindu-le direct salariile celor pe care îi angajează el, obligându-i și pe ceilalți să le urmeze exemplul.

     E drept, asta se va propaga mai departe și ca o creștere a prețurilor practicate în sectorul privat, dar vom vedea în ce fel va fi și ea absorbită de piață, dar nu cred să apară falimente de clinici private; dimpotrivă, pe termen lung capitalul de resurse umane care va fi păstrat astfel în țară va fi benefic pentru toată lumea.

     Dar pe urmă ce facem, că nu avem perceptori de taxe și inspectori fiscali? :)
  • +3 (3 voturi)    
   Salarii pentru angajaţi (Vineri, 30 octombrie 2015, 21:02)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Marx

   care atunci când nu sunt la luat şpaga stau în birouri şi joacă Solitaire.
   Să facem un mic calcul matematic: 3350 ron (salariu mediu net până acum în finanţe şi anaf) + 50% înseamnă peste 5000 ron net (în mână) salariu mediu la anaf? În timp ce sunt salariile pentru prăpădiţii din privat ajung câteodată la nici 800 ron
   net? E drept că salariaţii prăpădiţi din privat nu ştiu să joace Solitaire...
 • +18 (18 voturi)    
  Salarii crescute 50% in anumite domenii (Vineri, 30 octombrie 2015, 15:43)

  Solovan Caius [anonim]

  cred ca este momentul ca invatamintul si sanatatea sa spun "STOP JOC", si sa nu mai creada in discutiile, explicatiile,amagirile acestor conducatori si sa negocieze o situatie decenta!!!!!!!!
 • +18 (20 voturi)    
  Si cu sclavii ce faci domnule PONTA? (Vineri, 30 octombrie 2015, 15:45)

  rica [anonim]

  De ce in sectorul privat nu cresc salariile Domnule Ponta__-. iei de la saraci si dai la bogatii din aparatul de stat vezi doamne sa nu mai fie corupti,de ce magistrati daca li s+au marit salariile substantial nu au renuntat la spaga,nu toti binenteles,, decat cei care au fost prinsi pina acum.Va plimbati prin fata camerelor de vederi pe la DNA si distrageti atentia prostimii de la faradelegile pe care le faceti.
 • +31 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 octombrie 2015, 15:50)

  [anonim]

 • -1 (7 voturi)    
  Salarii (Vineri, 30 octombrie 2015, 15:55)

  tataru [anonim]

  Cititi mai bine ordonanta de urgenta si veti vedea ca majorarea se aplica doar aparatului propriu din MFP si ANAF. Angajatii din Administratiile Financiare nu primesc nimic.
  • +6 (8 voturi)    
   CORECTARE STIRE URGENT ! (Vineri, 30 octombrie 2015, 17:08)

   finantist [anonim] i-a raspuns lui tataru

   Intradevar, este vorba de doar cateva sute de angajati din aparatul central al MFP si ANAF, nu si pentru protimea care munceste la ghiseu la administratiile de sector sau din restul tarii! O mare mizerie si lucrurule nu vor ramane asa !!! In loc sa mareasca cu vreo 15%la toati angajatii din sistem in mod nedisriminatoriu, au ales sa creasca salariile doar la nivel central cu 62.5% iar cei din teritoriu care muncesc efectiv si duc greul activitatii de colecatre si administrare fiscala NU DAU NIMIC !!!
 • +16 (18 voturi)    
  asta-i NEBUN (Vineri, 30 octombrie 2015, 15:58)

  zot [utilizator]

  daca este asa, si este, inseamna ca ponta trebuie legat, dar legat.
 • +17 (17 voturi)    
  Era necesara (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:01)

  batmanss [utilizator]

  o mărire de salariu de chiar 50%? Adica cine împarte , parte isi face ? Si noua , prostimii , ne mariti salariile cu 10% macar ?
  • +15 (15 voturi)    
   In statistici iese ca Phonta a marit salariile (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:13)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui batmanss

   cu nush cat la suta....si trolli postaci or sa apara sa spuna cat de bine e in Pontanistan.
  • +12 (12 voturi)    
   ... (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:20)

   dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui batmanss

   Ei, nu chiar 50%. Mai exact 62,5%.
 • +17 (17 voturi)    
  Socialism balcanic de rit pesedist (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:02)

  Fu Leng [utilizator]

  Impartirea inegala a bunastarii dar egala a mizeriei; bine ca sunt fraieri sa munceasca pt ei, inca.
 • +11 (11 voturi)    
  Ordonanta prost facuta (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:14)

  gigi [anonim]

  Si mai e ceva ilegal. Cresterea este la salariul de baza. Cei care gestioneaza fonduri UE nu beneficiaza de aceasta crestere pentru ca beneficiaza de un spor. Nu poti conditiona salariul de baza (la care se raporteaza toate contributiile) de existenta unui spor.
  In plus UE zice ca toti cei care gestioneaza fonduri europene trebuie sa aiba acest spor calculat ca procent din de salariul de baza. Acum cei cu spor au exact acelasi venit ca si cei fara spor dar cu salariul de baza mult mai mic. Practic nu se tine cont de ce zice UE.
  Mai este si urmatoarea situatie: daca de luna viitoare este angajat un nou functionar va avea noul salariu de baza. Daca gestioneaza fonduri UE va avea si spor dar mult mai mare decat angajatii cu experienta in fonduri UE. O alta aberatie la care conducatorii nostri iubiti nu s-au gandit.
  Pe langa faptul ca erau alte categorii profesionale la care era stringenta o marire de salariu (ex medicii) este o ordonanta facuta prost asa cum ne-au obisnuit de multi ani incoace
 • +11 (11 voturi)    
  62% !!! (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:15)

  dragos234 [utilizator]

  In timp ce altii trebuie sa plece din tara ca sa munceasca pe rupte pt niste bani.
 • +11 (11 voturi)    
  Pariu? (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:26)

  Soljenitin [utilizator]

  Pariu ca in 8-10 ani mai urmeaza o curba de sacrificiu?
  • +3 (3 voturi)    
   gresit. nu 10. ce zici de 2? (Sâmbătă, 31 octombrie 2015, 2:04)

   ouyang [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   ?
 • +9 (9 voturi)    
  Interesant (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:36)

  cosmin [anonim]

  Sa-mi ziceti si mie din cei care lucrati la privat daca vi s-a marit salariul o singura data cu 50%.
  De asta statul este cum este ...... populism ieftin ......, pe la mijlocul anului viitor o sa auzim cum se va anunta o reducere a salariului la toti bugetarii ca nu vor mai fi bani si taierea pensiilor.
  Nu ati aflat si voi ca suntem la un pas de o noua criza mondiala, voi pe ce lume traiti ........... numai la ciolan vi gandul......
  Eu cetatean roman sunt impotriva acestei masuri injuste atat fata de ceilalti functionari publici cat si fata de cei care muncim in domeniul privat.
  Urmeaza dezastrul cu PSD pentru intreaga Romanie.....
 • +10 (10 voturi)    
  8.000 de lei salariu minim (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:41)

  Johanis [utilizator]

  Bravo, tov ponta, asa da-le mai mult, sa nu te mai acuze de evaziune fiscala!
  Tot astora de nu mai contenesc cu numaratoarea!
  Astia prin infractori adevarati, baga spaima in ei, apoi devini prieteni, bunurile ies de sub sechestru si ne-apucam de constructia unei vile!
  O reteta care nu da gres!
  Cunosc persoane care si-au abandonat afacerile numai pentru a lucra in cadrul ANAF! bani ca acolo nu castigi nicaieri, din nicio afacere!
 • +9 (9 voturi)    
  Guvernul e proiectat sa fure de la noi. (Vineri, 30 octombrie 2015, 16:42)

  emil bobu [utilizator]

  Cu infractorul Ponta, urmarit penal, in rol de premier, banii se dau la prieteni, rude, diverse tipuri de mafioti etc.

  De la un guvern de hoti ce vreti?
 • +4 (6 voturi)    
  Guvern nesimtit (Vineri, 30 octombrie 2015, 17:07)

  Gila [anonim]

  La pensionari cand aveti de gand sa le mai mariti?
 • +3 (3 voturi)    
  vineee crizaaaa reaaa (Vineri, 30 octombrie 2015, 17:11)

  yoko ono [anonim]

  Majorari de salarii nesimtite la parlamentari si inaltii functionari publici presedinte, guvern si ministere !!!
  Majorari de pensii nesimtite - nu contribui dar primesti din ce contribuie altii !!!
  S-a redeschis creditarea cu buletinul - banca nationala nu se implica - guvernatorul nu ia masuri - zice ca avertizeaza.
  Industrie nu mai avem.
  Agricultura e la mila Domnului.
  Zootehnie nema.
  Constructii locuinte putin spre deloc.
  Rezerve n-avem sau avem ceva dar nu pentru popor.
  CONCLUZIA?
  VINEEE CRIZAAA CE MAI REA !!!!
 • +6 (6 voturi)    
  "Mexicanul" Ponta le va plati cu pesos MXN ? (Vineri, 30 octombrie 2015, 17:41)

  Plagarus [utilizator]

  Moneda oficială a Mexicului a fost prima care a folosit semnul dolarului ($),adoptat ulterior de către Statele Unite ale Americii.
  În traducere, „peso”înseamnă „greutate”
  Octombrie si noiembrie, sunt lunile cele mai bune pt. a vizita Mexicul, dupa ce ploile sau incheiat si totul este verde
 • +4 (4 voturi)    
  bravo (Vineri, 30 octombrie 2015, 18:12)

  /./ [utilizator]

  Daca ar avea coaie profesorii si medicii ar iesi de maine in strada dar nu ma astept sa iasa.Romania e pe urma Greciei si inca cu acceleratia la maxim, sunt sigur ca pt toate aceste mariri de salarii baietii destepti se imprumuta la greu.
 • +2 (2 voturi)    
  decembrie 2012 Ponta: (Vineri, 30 octombrie 2015, 21:05)

  ty [utilizator]

  "Vreau sa facem un echilibru in asa fel incat intre venitul cel mai mic si cel mai mare sa nu mai fie o asa mare diferenta, de 1 la 10, ci sa fie una de la 1 la 3 sau la 1 la 4"
 • +4 (4 voturi)    
  pontajul electronic functionarilor din ANAF si MFP (Vineri, 30 octombrie 2015, 23:17)

  Cris [anonim]

  De ce nu se introduc cartelele / pontajul electronic functionarilor din ANAF si MFP ?? Sa vedem efectiv cate ore stau la birou si CAT lucreaza pentru statul roman, ca doar noi le dam salariile barosane pe care le au. Multi functionari de la ANAF din provincie daca lucreaza 3 ore pentru stat, iar la 1 pleaca acasa sau ''lucreaza'' pentru interese personale, iar statul ii plateste pentru 8 ore si pe deasupra si cu salarii la nivel european?? Sa ii dea afara pe acestia si asa sunt prea multi pentru Romania, sa vedeti ce economii la buget se fac pentru cei care intr-adevar lucreaza de exemplu medici, profesori... Introduceti cartelele sa ii monitorizam CAT lucreaza acesti functionari privilegiati. Vreti sa ajungem ca si in Grecia cu prea multi functionari si fara economie?
 • +3 (3 voturi)    
  asa zisul stat vrea o noua revolutie (Sâmbătă, 31 octombrie 2015, 3:21)

  fjrifif [anonim]

  Ba frate,educatoarea lu fiu-meu nu stie cum sa gestioneze 10-20 lei pe care-i mai doneaza cite un prapadit de parinte ca odraslele noastre sa se bucure de o nenorocita de plastelina sau o coala de hirtie(pentru ca nenorocitu de ponta nu are bani pt invatamint...tot eutrebui sa l platescsi pe ala)...si acum celor din aparatu represiv le creste salariu ...frate cu 50%...din nou..sint realmente,nu indignat,sint sufocat de miinie...sa indrazneasca vreun pupincurist de asta sa-mi treaca pragu ca-l string de git cu mina mea...nenorociti,jigodii...ba da noi sintem ultimii oameni de pe pamint de- si bat joc e noi in halul asta...ponta vrei impozite?...sa vii la mine sa ti le dau!!!!!!!!!!!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  "legea salarizarii unitare" ... (Duminică, 1 noiembrie 2015, 8:17)

  lili [anonim]

  Pentru privilegiatii din MF si din domeniu, care si asa aveau cele mai mari salarii la bugetari!
  Dar au facut-o pe sustache, adica la SECRET!
  De ce?!
  Pentru ca AU CALCAT in picioare propria lor creatie: Legea salarizarii UNITARE, cu care ne imbrobodesc de cate ori au ocazia "tovarasa" Rovana si Pontalaul vesel si mincinos!
  Sila, niste mincinosi de care zi de zi ti se face sila!
  Cu ce se deosebeste Romania asta de Romania lui Ceausescu cand vedem ca astia ajunsi la butoane fac efectiv ce vor ei, pe sustache, calcand in picioare orice corectitudine, nu dau socoteala pentru nimic, nu le pasa decat de interesele lor si ale acolitilor lor?!
  Este aceeasi mizerie cu privilegiatii de azi ca si privilegiatii de ieri ai lui Ceausescu: privilegii peste privilegii, salarii cat vor ei, case, averi uriase, masini de lux, beizadele ajunse la bani in institutiile statului fara nici un merit...si ne rad in nas sfidandu-ne de fiecare data...
 • 0 (0 voturi)    
  Majorare salarii MFP (Marţi, 3 noiembrie 2015, 9:02)

  george best [anonim]

  Sunt niște nesimțiți.Cum să spui că majorarea cu 25 de clase de salarizare însemnă majorarea salariului 22 %, când diferența dintre clase este de 2,5 %.Majorarea reală este de 62,5 % a salariilor celor mai mari din sistemul bugetar.Asta este matematică nu minciună.De vină este premierul care a accepta crearea unei astfel de dezordini și haos.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by