Tribunalul Valcea a dat castig de cauza unei persoane care a luat un credit si a cerut inghetarea cursului de schimb leu - franc elvetian, magistratii dispunand definitiv inghetarea cursului la valoarea de la momentul incheierii contractului si considerand drept abuziva clauza de risc valutar.

Judecatorii de la Tribunalul Valcea au decis sa dea castig de cauza unei persoane fizice care a luat un credit in baza unui contract incheiat in franci elvetieni de la o institutie financiara nebancara si care a cerut instantei de judecata inghetarea cursului, transmite Mediafax.

Potrivit sentintei definitive pronuntata joi si publicata vineri pe portalul instantelor de judecata, Tribunalul Valcea a constatat "caracterul abuziv al clauzei de risc valutar" si a dispus eliminarea acesteia.

Totodata, Tribunalul Valcea a dispus "stabilizarea (inghetarea)" cursului de schimb intre francul elvetian si leu "la momentul semnarii contractului pentru toata perioada de derulare a contractului". In plus, institutia financiara chemata in instanta este obligata sa restituie debitorului sumele incasate in plus ca urmare a modificarii cursului de schimb franc elvetian - leu.

"Stabilizeaza (ingheata) cursul de schimb CHF-LEU la momentul semnarii contractului pentru toata perioada de derulare a contractului si denomineaza platile in moneda nationala. Obliga parata la restituirea sumelor incasate in temeiul clauzei constatate abuziva", se arata in solutia publicata pe portalul instantelor de judecata.

In plus, Tribunalul Valcea a obligat creditorul, care este Credit Europe Ipotecar IFN, sa achite cheltuieli de judecata in cuantum de 2.000 de lei.

Barbatul din Valcea care a introdus actiunea in instanta pentru a cere inghetarea cursului de schimb valutar in privinta creditului sau a introdus procesul in luna iulie a anului trecut la Judecatoria Ramnicu Valcea. Initial, el a dat in judecata Credit Europe Bank Romania si Credit Europe Ipotecar IFN Bucuresti.

La procesul de la Judecatoria Ramnicu Valcea avocatii celor doua institutii financiare au invocat exceptia lipsei calitatii procesuale. In noiembrie 2014, Judecatoria Ramnicu Valcea a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive pentru Credit Europe Bank, respingand aceasta exceptie in ceea ce priveste Credit Europe Ipotecar IFN Bucuresti. Prin aceeasi sentinta a fost respinsa actiunea introdusa de barbatul din judetul Valcea. Acesta a contestat in instanta si a castigat procesul.