Ministrul de Interne Gabriel Oprea a cerut Ministerului Finantelor sa ii dea in administrare sediile Grivco, Intact si ale televiziunilor Antena 1 si Antena 3, imobile care i-au apartinut omului de afaceri Dan Voiculescu, informeaza publicatia Profit.ro. Invocand lipsa de spatiu cu care se confrunta Ministerul de Interne, a fost redactat chiar si un proiect de Hotarare de Guvern prin care sa fie trecute din proprietatea privata a statului in domeniul public al statului si administrarea Ministerului Afacerilor Interne.

Gabriel OpreaFoto: Guvern

Potrivit unui document obtinut de Profit.ro, solicitarea de transfer a fost formulata pentru imobilele din strada Garlei 1 D (teren de 29.220 metri patrati si constructiile aferente), din strada Garlei 1B (teren de 4.457 metri patrati si inca un teren de 3.000 metri patrati si constructii aferente), precum si de pe soseaua Bucuresti-Ploiesti 25-27 (teren de 4.184 metri patrati si imobil cu suprafata desfasurata de 3.140 metri patrati).

Imobilele au intrat in proprietatea statului, mai exact a Ministerului Finantelor, in contul prejudiciului estimat la 60 milioane de euro din dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care Voiculescu a fost condamnat la inchisoare pentru 10 ani pentru folosirea influentei politice la privatizarea frauduloasa a institutului si spalare de bani prin cumpararea terenului la un pret subevaluat.

Proiectul de hotarare de guvern nu a intrat inca in circuitul de avizare si ca, pentru realizarea transferului, este necesar si avizul Ministerului Justitiei.

Surse oficiale au declarat recent ca seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a optat pentru recuperarea prejudiciului din dosarul Voiculescu prin vanzarea imobilelor respective, nu prin darea in folosinta altor institutii publice. Decizia apartine insa Ministerului Finantelor.

Bunurile imobile care au fost sechestrare de Justitie dupa condamnarea lui Dan Voiculescu la zece ani de inchisoare in dosarul ICA - sediul Grivco si cel al Antenei 3 - au fost evaluate de ANAF la 32,5 milioane euro.

Comisia de evaluare din cadrul ANAF - Administratia Finantelor Publice Sector 1 a finalizat analiza rapoartelor de evaluare pentru bunurile confiscate in urma sentintei din dosarul ICA pentru urmatoarele bunuri:

1. teren intravilan in suprafata de 29.220,03 mp, situat in str. Garlei 1D, sect. 1, Bucuresti

2. teren intravilan si cladire (P+3) in suprafata de 4.457mp, situat in str. Garlei 1B, lot 1, sect. 1, Bucuresti

3. teren intravilan si cladire (P+8) in suprafata de 3.000 mp, situat in str. Garlei 1B, lot 2, sect. 1, Bucuresti

  • Toate cele trei imobile de mai sus reprezinta sediul Grivco, holdingul infiintat de Dan Voiculescu si cedat fiincelor sale prin donatie

4. teren intravilan si cladire in suprafata de 3.789 mp, situat in Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 25-27, sect. 1, Bucuresti (sediul Antena 3)

Comisia de evaluare a ANAF a decis sa majoreze cu 7,132 mil euro pretul stabilit de evaluator.

Aceste date vor fi inainte Ministerului Finantelor Publice, care are calitatea de proprietar al acestor bunuri, precizeaza ANAF, intr-un comunicat transmis HotNews.ro.

Pe langa condamnarea la 10 ani de inchisoare, judecatorii de la Curtea de Apel au decis sa puna sechestru asigurator pe conturile si bunurile lui Dan Voiculescu, dar si sa confiste mai multe imobile apartinand fondatorului Partidului Conservator, totul pentru a stinge prejudiciul de recuperat din dosar. Practic, valorificarea bunurilor confiscate, printre care si sediile Grivco si Antena, se va face de catre ANAF, fie prin vanzare sau inchiriere.

Instanta a decis, in sentinta de vineri in cazul ICA-Dan Voiculescu instituirea unor masuri asiguratorii asupra bunurilor si a sumelor de bani apartinand inculpatilor in vederea repararii pagubei produse prin infractiune.

Masurile asiguratorii nu sunt doar pe numele lui Dan Voiculescu, ci in cazul tuturor condamnatilor, astfel incat statul sa recupereze prejudiciul de 60 de milioane de euro. Totusi, cele mai mari confiscari sunt in dreptul lui Voiculescu.

Institutia care se va ocupa de recuperarea prejudiciului va fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Initial, toate bunurile pe care s-a pus sechestru vor intra in proprietatea statului, iar apoi ANAF va identifica sumele de bani din conturile inculpatilor pentru a le confisca. Pana la acoperirea totala a pagubei, ANAF va valorifica financiar restul de bunuri confiscate.

Valorificarea financiara poate fi facuta fie prin vanzarea bunurilor mobile sau imobile, fie prin inchirirerea lor, ori prin trecerea in administrarea unei institutii ale statului.

Avand in vedere ca printre imobilele confiscate se afla si sediile Antena, televiziunile in cauza ar putea activa in continuare in sediile respective, dar contra costul unei chirii platite catre stat. Ramane de vazut, in eventualitatea unei astfel de situatii, ce chirie va impune statul roman pentru televiziunile Antena.