Guvernul renunta la majorarea salariilor din ANAF si Ministerul Finantelor

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 3 noiembrie 2015, 15:16 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul a aprobat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede masuri in mai multe domenii, pornind de la industria de aparare pana la ANAF si Ministerul Finantelor. Una dintre masuri este abrogarea art.63 din OUG 47/2015 care prevedea acordarea unei majorari medii a salariilor de baza cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finantelor Publice, ANAF, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. Alte prevederi se refera la realizarea de investitii la operatorii economici din industria de aparare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Reamintim ca salariile angajatilor din Ministerul Finantelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice si Directia de Administrare a Marilor Contribuabili au fost majorate substantial de Guvern, prin derogare de la lege, incepand cu luna noiembrie, fara ca masura sa fie anuntata public. Dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor Publice a afirmat ca este vorba de o majorare "medie a salariilor de baza" de 22% de care vor beneficia 5.700 de persoane. Aceste majorari au starnit critici dure.

Ordonanta de Urgenta aprobata marti mai cuprinde unele masuri pentru realizarea de investitii la operatorii economici din industria de aparare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Un proiect de ordonanta de urgenta in acest sens a mai fost aprobat si pe 16 septembrie, insa nu a mai ajuns in Monitorul Oficial.

Actul normativ va crea premisele pentru sustinerea programului de investitii in industria de aparare pentru reluarea/reinnoirea proceselor de fabricatie si realizarea produselor la cerintele de inzestrare ale fortelor sistemului national de aparare. Adoptarea programului investitional are rolul de a asigura refacerea capacitatii industriale necesare productiei si securizarii lantului de aprovizionare tehnica si mijloacele de lupta necesare fortelor Sistemului National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala a Romaniei, in raport cu angajamentele asumate de Romania in calitate de stat membru UE si NATO. Pentru realizarea investitiilor, operatorii economici pot beneficia de transferuri alocate de la bugetul de stat.

Totodata, prin Ordonanta de Urgenta, care creeaza cadrul legal pentru acordarea venitului lunar de completare, se stabilesc unele masuri de protectie sociala ce vor putea fi acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective la unii operatori economici din industria de aparare, aflati  in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, in baza Programelor de restructurare si reorganizare.

Prin completarile aduse de acest act normativ, se elimina unele inechitati, avand in vedere faptul ca angajatii din alte sectoare ale economiei nationale beneficiaza de venit de completare in cazul in care sunt disponibilizate prin metoda concedierilor colective.

Perioada acordarii venitului lunar de completare, care va fi in functie de vechimea in munca a fiecarui angajat, va constitui stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si asigurari sociale de sanatate.

Potrivit OUG nr. 36/ 2013, persoanele care vor fi concediate in conditiile acestui act normativ vor beneficia de urmatoarele drepturi:
 • indemnizatie de somaj
 • venit lunar de completare;
 • plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.
Venitul de completare se va acorda lunar, pe o perioada de maximum 24 de luni, stabilita diferentiat in functie de vechimea in munca, respectiv:
 • timp de12 luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani pana la 10 ani,
 • timp de 20 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani,
 • timp de 22 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani,
 • timp de 24 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
Numarul de angajati estimat ca ar putea fi disponibilizat prin concedieri colective in perioada 2015-2017 este de 808 persoane, dupa cum urmeaza: 2015 - 197 angajati; 2016 - 362 angajati; 2017 - 249 angajati. Estimarea a fost facuta in baza solicitarilor venite din partea companiilor din industria de aparare aflate in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Turismului si a fost discutata cu reprezentantii sindicatelor.

Venitul lunar de completare va fi asigurat de la bugetul asigurarilor pentru somaj. Impactul bugetar se estimeaza la 13,7 milioane de lei pentru urmatorii doi ani, astfel: 5,1 milioane de lei pentru anul 2016 si 8,6 milioane pentru 2017.

Pana in prezent, acest venit se acorda numai persoanelor disponibilizate din cadrul operatorilor economici reclasificati in sectorul administratiei publice, conform listei publicate de Institutul National de Statistica.

Ministerul Economiei, Comertului si Turismului a demarat un amplu program de restructurare, modernizare si promovare a  industriei de aparare, menit sa confere companiilor care activeaza in domeniu competitivitate, pe o piata aflata in continua evolutie.

Totodata, in urma bilantului de activitate pe semestrul I 2015, s-a constatat o imbunatatire a activitatii industriei de aparare:  cifra de afaceri a crescut cu 13%, valoarea exportului a crescut cu 31.77%, iar valoarea contractelor pentru export este egala cu valoarea insumata a exporturilor din ultimii 3 ani. Unele companii au  incheiat contracte pana in anul 2019, in timp ce mai multe companii au realizat profituri operationale, unele dintre ele urmand sa atinga capacitatea maxima de productie.        

O alta prevedere a actului normativ are in vedere unele clarificari aduse Codului fiscal aflat acum in vigoare, referitoare la mecanismul privind retinerea la sursa si retinerea prin stopaj la sursa a impozitelor si contributiilor sociale. Aceste prevederi nu sunt de natura sa aduca modificari cu privire la calculul si retinerea impozitelor/contributiilor sociale din venitul realizat de o persoana fizica, ci sa faciliteze aplicarea normelor legislative in vigoare pana la sfarsitul acestui an. Noul Cod fiscal, aplicabil incepand cu ianuarie 2016, contine aceste clarificari.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12410 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  Ponta & Co (Marţi, 3 noiembrie 2015, 15:22)

  AnderT [utilizator]

  alba neagra pe nervii nostri, vrem judecare rapida sa scapam de bolnavul asta
 • +7 (11 voturi)    
  Abrogare inutila pentru protestatari (Marţi, 3 noiembrie 2015, 15:29)

  Mihai [anonim]

  Intrebare: Acum angajatii fiscului din teritoriu sunt fericiti ca nu o sa li se mai mareasca salariul din celor din aparatul centraL?Ce au obtinut ei? Un mare NIMIC.....Doamne, ce tara....
  • +3 (3 voturi)    
   aparatul central, (Marţi, 3 noiembrie 2015, 18:00)

   vasile [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   ce dracu,fac cei din aparatul central, fata de cei din"aparatul secundar" sa primeasca salarii pe sprinceana?,
   Mihai, iti dau un sfat, sa vizitezi tara si o sa constati cu "ochisorii tai ce tara frumoasa avem"dar stii cum se spune pacat ca-i locuita de romani (poporul), iar cit despre, Doamne, cred ca te-ai convins in aceasta perioada, ce fel de indivizi formeaza casta asa zisa religioasa.
   Nu crezi ca intrun stat normal la cap, salariile se majoreaza de la mic la mare, cu-n raport invers salariului(este egal 5% la un salar de-o 1000 lei, cu 5% la un salar nesimtit de 30000 lei?}
   Din 2003, pina la incendiul provacat, de neglijenta organizatorilor, crezi ca nu trecut pe acolo nici un reprezentant anaf, garda, politie locala si ? ce-au facut sa le maresti leafa in timpul scandalului?.
 • +6 (6 voturi)    
  Clar (Marţi, 3 noiembrie 2015, 15:57)

  Eu [anonim]

  Nu, nu sunt fericiti, dar daca nu exista echitate atunci, mai bine nu. Ca din teritoriu vin banii, nu din Bucuresti.
 • +11 (11 voturi)    
  plagiatorul PSD nici o saptamana nu (Marţi, 3 noiembrie 2015, 16:01)

  vasile [anonim]

  Rezista la privat.


  Din incompetenta oamenilor de la Psd nu se poate face o lege a salarizarii unitara.
 • +10 (10 voturi)    
  Incredibil, hahahahaha (Marţi, 3 noiembrie 2015, 16:11)

  gigi [anonim]

  Cum e nene, azi iti maresc salariul, maine nu ti-l mai maresc, poimaine iar iti dau, stai ca nu iti mai dau. Si uite asa, 5700 de frustrate, de asta aveam nevoie ? Si asa cum vai de mama lor unii, 5700 de angajati, nu stiu daca intelegeti cifra, sunt 5700 la nivel cental. Sunt tare curios ce fac oamenii astia toti.

  Oricum, esti tare Ponta :))))))))). Chiar e cea mai buna gluma a saptamanii :)))))))).
 • +6 (6 voturi)    
  Iata unul dintre "principiile".... (Marţi, 3 noiembrie 2015, 16:11)

  gigiN [utilizator]

  ....de circ ale guvernului ponta :"O zi zboara,o zi nu zboara.Azi nu zboara"!!!
 • +4 (4 voturi)    
  balbaiala (Marţi, 3 noiembrie 2015, 16:13)

  glass [anonim]

  cata balbaiala!
 • +4 (4 voturi)    
  O tara mare c-un popor mic! (Marţi, 3 noiembrie 2015, 16:25)

  Nosferatu [anonim]

  O precizare am de facut. Art 63 din OUG 47/2015 prevedea marirea salariului de baza DOAR ptr aparatul central al MFP , ANAF, si directia care se ocupa cu Marii Contribuabili. Prin urmare , "pulimea" era lasata cu destu' in gura , din nou, Ponta incercand sa-si fidelizeze spagarii de la nivelul central al aparatului de Stat!
  Acum ptr MIHAI .
  Nu vreau sa te jignesc. Nici macar acest drept nu l-ai castigat de cand lucrezi la Stat . Vreau sa te intreb daca ai avut vreodata sentimentul SOLIDARITATII ?
  Iti raspund tot eu: nu l-ai avut si nici nu o sa-l ai vreodata! Esti un egoist , la fel ca majoritatea celor care lucreaza in MFP si ANAF! Daca ati fi avut acest sentiment , ati fi fost in strada langa protestatari si i-ati fi sustinut in revendicarile lor. In felul acesta reactioneaza o societate normala, un aparat sanatos! Nu din cauza protestatarilor nu vi se mai maresc stipendiile . Motivele sunt altele si nu merita sa le insir aici.
  Ptr HOTNEWS. O perioada v-am apreciat ptr acuratetea informatiilor. Dar , la fel ca si intreaga societate romaneasca, eveti si voi incompetentii vostrii! Era de-ajuns ca cineva sa citeasca art 63 pana la capat si informati cititorii intr-un mod obiectiv. Nu ati facut decat sa aruncati anatema asupra intregului sistem cand, de fapt, doar directorasii si secretarele lor isi vedeau salariile marite. Si nu ptr ca se spetesc prea mult , ci ptr ca stiu prea multe!
  • -1 (1 vot)    
   Proteste penibile (Marţi, 3 noiembrie 2015, 16:43)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Nosferatu

   Pentru Nosferatu: Desi n-ar trebui sa ma cobor la mintea ta, o voi face pentru ca vreau sa fac o singura precizare,deoarece observ ca pretinzi ca faci parte din categoria celor care le stiu pe toate: Baietas, nu lucrez la stat......Mentionez ca nu voi mai raspunde la toti analfabetii care habar nu au ce vorbesc, sau la toti postacii platiti.Si retine faptul ca daca nu o sa-ti mai raspund este echivalent cu faptul ca nu-ti mai dau dreptul nici la o replica stupida ca si prima, copilule...Daca crezi ca ai capacitatea sa jignesti, eu consider ca esti absolut lamentabil si demn de mila.
 • +3 (3 voturi)    
  Legalitate (Marţi, 3 noiembrie 2015, 16:26)

  xxx [anonim]

  Oare este legal? Nu cumva ordinul si-a produs deja efectele?(majorarea salarilor). Ar trebui sa apara un ordin de scadere a salariilor. (nu cred ca este posibil un astfel de ordin intrucat ar creea un precedent extrem de grav).
  • +3 (3 voturi)    
   ordinul, (Marţi, 3 noiembrie 2015, 18:13)

   vasile [anonim] i-a raspuns lui xxx

   daca a fost publicat in MO, este o problema, dar psd este obisnit cu anularea sau aminarea intrarii in vigoare, din perioada guvernarii tariceanu-geoana,gtariceanu a facut legea salarizarii pentru invatamint, iar psd-ul a votat-o in parlament, crezind ca vulpoiul Basescu nu o va promulga!, dar au ramas cu buza umflata dupa ce Presedintele a promulgat legea,iar guvernul a dat OUG de aminarea punerii in practica, consecinta gasca de la putere a pierdut alegerile dupa cea mai mare bataie de joc de bugetul tarii(daca nu stii o sa revin cu detalii}
 • +2 (2 voturi)    
  din nou marire la bugetari ? (Marţi, 3 noiembrie 2015, 16:34)

  Pic [anonim]

  din nou mariri de salarii la bugetari ... din banu celor de la privati desigur. si de ce la fisc ? pt ca aia sa nu -si asume niciodata nimic si sa nu existe nici o tragere la raspundere pt dudele care le dau ??? cei care lucreaza cu fiscul stiu ce spun eu aici ...
 • +1 (1 vot)    
  Misto Consecventa (Marţi, 3 noiembrie 2015, 20:49)

  Vasile Preotu' [anonim]

  Se vede ca ponta are niste cohones, the best ....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by