Rata dobanzii de referinta pentru luna decembrie a urcat la 7,50% pe an de la 7% pe an cat era in luna anterioara, se arata pe pagina de internet a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Potrivit NewsIn, din data de 24 septembrie, Banca Centrala a reinceput sa atraga excesul de lichiditate din piata in depozite cu o dobanda fixa, dupa ce timp de 11 saptamani a atras acesti bani la dobanzi ce variau de la o banca la alta.

Spre deosebire de prima parte a anului, in care folosea dobanda cheie pentru remunerarea leilor in exces atrasi in depozite la o luna, banca centrala pastreaza, in prezent, acesti bani in depozite la doua saptamani.

Hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.

Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta.

Dobanda de politica monetara a fost stabilita in ultima sedinta a board-ului BNR la 7,5%, dupa ce parcursul acestui an Consiliul de Administratie al Bancii Centrale a coborat dobanda cheie de la 8,75% la inceputul anului la 7% in sedinta din 25 iunie.