Depunerea mandatului Guvernului i-a incurcat Guvernatorului Isarescu planurile privind o relaxare a politicii monetare prin reducerea rezervelor minime obligatorii. Inca de acum un an Isarescu afirma ca va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara, insa evolutiile politice din ultimele zile l-au obligat sa isi amane planurile. "Fara o lege a bugetului pe 2016 si avand in vedere incertitudinea politica in curs provocata de demisia Guvernului, guvernatorul BNR nu a mai reiterat mesajul sau privind reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii. Ne asteptam insa ca pe masura ce tensiunea politica se risipeste, banca centrala isi va refirma disponibilitatea de reducere a RMO", spune economistul sef al ING, Ciprian Dascalu.

Vezi mai jos interventia lui Mugur Isarescu in cadrul briefingului de presa de joi:

"La conferinta de presa guvernatorul a spus ca actualul context este mult mai dificil din punct de vedere al politicii monetare. El a mentionat ca incertitudinile privind mixul de politici ar putea creste pana la formarea unui nou guvern, mai ales ca bugetul nu a fost inca elaborat", spun si economostii BCR.

"Astazi s-a desfasurat la Banca Nationala a Romaniei ultima sedinta de politica monetara din 2015. BNR se arata preocupata cu privire la intensificarea incertitudinilor externe (divergentele in sfera economiei reale si in ceea ce priveste politicile monetare in principalele economii ale lumii) si interne (criza politica, procesul de desemnare a unui nou Guvern, mai ales in contextul absentei unui proiect de buget pe 2016).

La Conferinta de Presa Guvernatorul BNR a pus accent pe stabilitatea economiei interne si importanta consolidarii acesteia, lasand sa se inteleaga ca un Guvern de tehnocrati ar fi o solutie pentru un mix echilibrat de politici economice pana la derularea alegerilor generale (in toamna anului 2016).

Referitor la impactul tensiunilor politice la nivel de economie dl. Isarescu a subliniat importanta formarii rapide a unui nou Cabinet.

In scenariul macroeconomic central (revizuit recent) ne asteptam ca Banca Nationala a Romaniei sa initieze un nou ciclu monetar in a doua jumatate a anului viitor, pe fondul perspectivelor de evolutie a economiei la un ritm peste potential si de inflexiune a dinamicii preturilor de consum.

Pe de alta parte, previzionam ca BNR va relua ciclul de normalizare a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii (convergenta acestora catre Zona Euro) in primul trimestru al anului viitor", crede si economistul sef al Bancii Transilvania Andrei Radulescu.