Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR: Ceea ce vedem acum in strada este rezultatul lipsei libertatii fata de coruptie si a lipsei libertatii proprietatii
"Romania a parcurs 3 mari etape. Prima, in 1989, cand s-a rupt de comunism. Atunci s-a facut un mare "deal", o are "afacere": cei care aveau puterea politica atunci au preluat si puterea economica si legislativa. A doua etapa a inceput in 2005, cand s-a declansat lupta impotriva coruptiei. Aceasta lupta a demarat greu si s-a acceptat abia in ultimii ani. Acum suntem in aceasta etapa, cand aceasta afacere se rupe, dispare. In 1989, libertatea economica a fost confiscata, iar ceea ce trebuie sa intelegem ca acea libertate economica trebuie crescuta", amai spus vineri Croitoru.
"Stiu ca daca i-am intreba ce isi doresc, unii ar spune ca vor infrastructura rutiere (autostrazi etc), altii ar dori infrastructura din sanatate imbunatatita. Altii pe cea din educatie. Dar daca vom creste libertatea economica, vom avea ca efect secund si autostrazi si o infrastructura mai buna in sanatate samd", mai crede consilierul Guvernatorului BNR
Coritoru a scris si o carte pe aceasta tema, a libertatilor economice, (Jaful vs."Dreptul de a nu minti" -Curtea Veche Publishing, 2012) in care explica pe larg cum aceste libertati economice reduse pun in pericol libertatea politica. Pe scurt, daca libertatea fata de coruptie si libertatea proprietatii sunt reduse si exista o majoritate parlamentara fondata pe votul celor dependenti de o redistribuire nesustenabila, atunci lupta electorala duce la reducerea libertatii politice.
In urma cu circa doua saptamani, Croitoru a mai atras atentia asupra "pactului" intre noua clasa de birocrati care erau de fapt vechii politicieni si noua elita de afaceri care se nastea. Cele doua parti au facut urmatorul targ, care e disputat chiar in aceste zile: “Noi, politicienii, dam reglementarile, iar voi, oamenii de afaceri aveti banii. Voi dati bani, noi dam reglementarile care sa va favorizeze” Asa au functionat lucrurile", a spus Lucian Croitoru,
"Acest targ in loc sa duca la maximizarea cresterii economice, adica a veniturilor pe locuitor, a dus la mazimizarea extragerii rentelor in vederea extractorilor acestor rente. Ceea ce vedeti este lupta pentru ruperea acestui targ care si-a atins limitele si lupta pentru punerea unei noi scheme care va fi sper mai progresista. Politicienii si oamenii de afaceri vor avea o legatura mult mai buna, dar aceasta legatura nu va disparea niciodata. Vom avea piete din ce in ce mai libere impotriva tendintei actuale de supra-reglementare care vor duce la o concurenta mai mare aceasta la randul ei va naste o competitivitate mai puternica si in final va duce la o consolidare a democratiei, adica acolo unde sunt politicienii", a mai aratat consilierul lui Isarescu.
"La un capat al lantului sunt finantele, capitalul, iar la celalalt capat sunt politicienii. BNR este la mijloc si are un reglaj fin la ambele parti. In clipa in care vom avea un capitalism mai performant, adica drepturi mai clare de proprietate, o libertate fata de coruptie mai existinsa si o libertate financiara mai puternica. Cand se va taia legatura dintre Finante si politicieni, se vor separa cele doua libertati- cea economica si cea politicia. Mai avem multe de facut pana atunci", a conchis Croitoru.

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
cand economia este controlata in proportie de peste 90% de grupuri straine, cu populatia locala redusa la statutul de angajat pe salarii mizere, este cinic sa vorbesti de lipsa drepturilor de proprietate...
sau dl Croitoru incearca sa transmita un mesaj subtil: expropiatii pe...expropiatori?
De aia si-a luat buzaianu palat in helvetia manca-ti-as ca aici nu era liber la proprietati.
De ce nu esti tu un pic adeptul KISS rule, adica keep it simple stupid. Cum zicea cineva pe aici, ai furat la parnae, ai mintit te-ai dus in buda, pana la urma va dresam sa vorbiti coherent, разумети ?
tot ne aburiti cu etapizarea libertatii coruptiei fata de lipsa proprietatii libere si alte "alba neagra" cu limba romana.
noi astia mai prosti din strada fara girofaruri si coloane oficiale, prostii din tramvaie si din metro stim de ce. Huo masonilor !!!
Puterea politica se castiga cu mesaje catre mase, nu cu expertiza.
Strada striga "govern tehnocrat" dar atentie cine e in strada. Pun pariu ca 90% din alegatori nici nu inteleg ce e ala "guvern technocrat".
Numarul mic de comentarii dovedeste cea ce spun.
Totusi, nu avem o doctrina politica serioasa, ca alternative la doctrinele de partid prezente. Cat sunt ele.
Oamenii, fara doctrine, pot fi doar experti sau administrator ai statului. Nu politicieni.
Asa ca, deocamdata, fara doctrina alternative, defilam cu oamenii si partidele de le avem.
Nu trebuie sa confundam expertiza socio-economica a lui Lucian Croitoru cu forta unei doctrine si cu puterea unui program politic clar si fezabil.
Acum avem:
- fie liste de dorinte punctuale, in care se amesteca efectele cu cauzele, particularul cu genrealul etc,
- fie expertize economice fara dimensiune sociala - adica non-doctrine.
- fie programe politice in care sunt listate dorinte, vise, fara nici o cale clara de concretizare
Nu merge asa.
Daca lucrurile se agraveaza, se va cristaliza o doctrina totalitara extrema. Deja sunt semne: "toate partidele - aceeasi mizerie" nu cred ca suna cuiva a democratie.
Poate ca gresesc...
Dar ce am vazut, pe ici si pe acolo, imi intaresc opinia..
Am avut o mare insatisfactie legata de modul in care au fost intelese mesajele. Nu este vina mesagerilor ( LC sau VL) ci a unor acute lipsuri in cultura economica si financiara a publicului, in general, asta ca sa evit mentionarea fenomenului de troll rusesc...
Nici cu mediul academic, speta ASE, nu stam cu mult prea bine - se invata prea putina economie orientata catre piata/clienti - imi pare sincer rau de ceea ce scriu, dar ca si absolvent poate ca stiu mai bine...
Ca sa aveti o imagine clara va rog sa intelegeti ca si acum la Marketing se invata dupa niste manuale prafuite si nu dupa cartile scrise de cei care sunt in top si pot sa fie accesate rapid si facil de romani..
Si inca ceva!
Apropo de program realist...
Sa nu uitam cum am iesit din criza care a afectat RO alaturi de celelalte tari europene.
Programul urmat de RO este acum studiu de caz ref. implementarea cu succes a unui program finantat de FMI. Mor de ciuda unii, dar deh, fiecare dupa puterile sale...
Adica se poate si in RO, daca se doreste!
Dar se doreste acum?
Si o ultima intrebare.
Cat de puternice sunt fortele care acum, si daca vreti atunci, intre 2009-2012, se opun unei consolidari si unei cresteri economice in RO?
Cred ca aceasta intrebare ar trebui sa nasca niste frisoane legate de siguranta si securitatea nationala -
Sper ca nu sunt mai eu cel care vede asa, cu prea albastru-mov, unele lucruri...
DESPRE MODUL IN CARE BANCILE PENALE, CU COMPLICITATEA BNR, FURA BANII ROMANILOR CAND O SA AVETI UN PUNCT DE VEDERE ???
Drept dovada, au disparut afacerile mici, cu cativa angajati iar de la anul vor disparea zeci de mii de PFA-uri lasand pe drumuri tot atatia oameni.
///. Omul asta e prin insasi fiinta sa un plagiat. Excreteaza fara sa digere teze libertariene sau neoliberale scrise de un Friedman sau von Mises, oameni care macar aveau creier, chiar daca il foloseau pt. interesul celor 1%.
lasa-ti mai multi bani in buzunarele oamenilor care lucreaza, si veti avea mai putini saraci, si mai mare dorinta de a lucra, altfel, veti creste numarul de acei care au nevoie, dar nu lucreaza. De ce sa lucrez, daca imi da totul de-a gata?
Este ca o femeie cu mult fard pe fata...
Ar trebui sa alegeti ceea ce vreti
1. taxe si impozite mai mici
2. sistem extins de asistenta sociala.
Nu merg amandoua, ca este un buget nelimitat, doar unii politicieni il lungesc asa dupa cum muschii lor vor, dar nu tine!
Ceea ce pot sa spun sigur este ca cea de a doua alegere s-a dovedit in timp a fi mereu perdanta -
Extinderea sistemului de asistenta acoiala duce la distrugere fiintei omului - se transforma intr- un asistat social care nu mai munceste, nu gandeste, practic nu lupta pentru propria viata.
daca asta va doriti...
dar va rog atentie la ce va doriti...
1. redactarea si urmarirea unui plan de afacere?
2 limba romana?
Pafrazez , si intreb ce este mai greu
1. sa inveti sa citesti un contract, sa iti pui si sa pui intrebari si sa cauti specialisti care sa te lamureasca atunci când nu intelegi despre ceva?
2. sa inveti sa vorbesti si sa scrii corect in limba romana?
Pariu pun cu Dvs. ca la ambele intrebari raspunsul este la pct. ...
Numai de bine sa avem parte!
Cine are urechi să audă și ochi să vadă
Pentru că studiul influenței reprezintă pasiunea și jobul meu, cu permisiunea ta, vreau să trag niște semnale de alarmă legate de ceea ce se întâmplă zilele acestea și ceea ce o să se întâmple în viitor. Le poți crede sau nu, le poți da share sau nu sau le poți dezaproba (sau nu).
O să încep cu următoarea afirmație: Protestele din zilele acestea sunt excelente pentru o țară unde educația a fost: „nu îți spune părerea pentru că oricum nu contează sau dacă o să conteze, o să suferi!„. Problema o reprezintă așteptările celor care protestează.
Să vorbim puțin despre psihologia mulțimilor și o să fac o analogie cu evoluția cronologică a unui om. Pentru a fi extrem de ușor de explicat, o să împart mulțimile în 2 categorii: mulțimi de tip copil și mulțimi de tip adult.
O mulțime de tip copil se va comporta exact ca un copil: răzvrătit și cu cerințe nerealiste, doar un copil când vrea bombo – VREA BOMBO! O mulțime de tip adult se va comporta într-un mod sigur, cu revendicări clare și gândite, fără exagerări, fără răzvrătiri cu un scop prestabilit.
Oare care credeți că este cea mai ușor de influențat?
Fie că ne place sau nu, mulțimea din aceste zile este de tip copil și este normal să fie așa pentru că țara noastră este încă în fașă (când vine vorba de democrație).
Îmi pare rău să o spun dar revendicările generale sunt de tipul: „Capul lui Moțoc vrem” și după, normal, să-l înlocuim pe Moțoc (sunt și revendicări clare dar acestea nu ies la suprafață). Aici nu zic de faptul că Moțoc trebuia sau nu înlocuit. Doar vă avertizez că Moțoc era oricum dispensabil! Si aici ma refer si la cererea de a da jos parlamentul.
De ce?
Pentru că există specialiști care acum lucrează pentru găsirea unui alt Moțoc! Vreți unul cu ochi albaștrii – asta veți primi, vreți un tehnocrat, tehnocrat vă vor livra, asta pentru că la alegeri omul VA VOTA și va vota în necunoștință de cauză (cum a făcut-o și pân
este cu atat mai periculoasa multimea de tip copil, evident când se trezeste...si se trezeste fix atunci când este mai mult si mai puternic manipulata - ca in aceste zile...
De aceea ne dorim sa crestem copiii frumos si sa ii transformam prin educatie si cultura in oameni adevarati care nu fac
La placinte inainte, la razboi inapoi!
Placinta s-a dat la Cotroceni!
Fara efecte, dar ce importanta are, tara merge mai inainte - bine/prost oare mai are rost?
Azi bati campii