"Ceea ce vedem acum in strada este rezultatul lipsei libertatii fata de coruptie si a lipsei libertatii proprietatii. Romania are printre cele mai modeste scoruri din Uniunea Europeana atunci cand se masoara aceste doua libertati. In Romania nu exista o libertate a proprietatii", a spus vineri Lucian Croitoru, consilier al lui Mugur Isarescu, la o dezbatere gazduita de ASE si organizata de Societatea Romana de Economie.

Lucian CroitoruFoto: Agerpres

"Romania a parcurs 3 mari etape. Prima, in 1989, cand s-a rupt de comunism. Atunci s-a facut un mare "deal", o are "afacere": cei care aveau puterea politica atunci au preluat si puterea economica si legislativa. A doua etapa a inceput in 2005, cand s-a declansat lupta impotriva coruptiei. Aceasta lupta a demarat greu si s-a acceptat abia in ultimii ani. Acum suntem in aceasta etapa, cand aceasta afacere se rupe, dispare. In 1989, libertatea economica a fost confiscata, iar ceea ce trebuie sa intelegem ca acea libertate economica trebuie crescuta", amai spus vineri Croitoru.

"Stiu ca daca i-am intreba ce isi doresc, unii ar spune ca vor infrastructura rutiere (autostrazi etc), altii ar dori infrastructura din sanatate imbunatatita. Altii pe cea din educatie. Dar daca vom creste libertatea economica, vom avea ca efect secund si autostrazi si o infrastructura mai buna in sanatate samd", mai crede consilierul Guvernatorului BNR

Coritoru a scris si o carte pe aceasta tema, a libertatilor economice, (Jaful vs."Dreptul de a nu minti" -Curtea Veche Publishing, 2012) in care explica pe larg cum aceste libertati economice reduse pun in pericol libertatea politica. Pe scurt, daca libertatea fata de coruptie si libertatea proprietatii sunt reduse si exista o majoritate parlamentara fondata pe votul celor dependenti de o redistribuire nesustenabila, atunci lupta electorala duce la reducerea libertatii politice.

In urma cu circa doua saptamani, Croitoru a mai atras atentia asupra "pactului" intre noua clasa de birocrati care erau de fapt vechii politicieni si noua elita de afaceri care se nastea. Cele doua parti au facut urmatorul targ, care e disputat chiar in aceste zile: “Noi, politicienii, dam reglementarile, iar voi, oamenii de afaceri aveti banii. Voi dati bani, noi dam reglementarile care sa va favorizeze” Asa au functionat lucrurile", a spus Lucian Croitoru,

"Acest targ in loc sa duca la maximizarea cresterii economice, adica a veniturilor pe locuitor, a dus la mazimizarea extragerii rentelor in vederea extractorilor acestor rente. Ceea ce vedeti este lupta pentru ruperea acestui targ care si-a atins limitele si lupta pentru punerea unei noi scheme care va fi sper mai progresista. Politicienii si oamenii de afaceri vor avea o legatura mult mai buna, dar aceasta legatura nu va disparea niciodata. Vom avea piete din ce in ce mai libere impotriva tendintei actuale de supra-reglementare care vor duce la o concurenta mai mare aceasta la randul ei va naste o competitivitate mai puternica si in final va duce la o consolidare a democratiei, adica acolo unde sunt politicienii", a mai aratat consilierul lui Isarescu.

"La un capat al lantului sunt finantele, capitalul, iar la celalalt capat sunt politicienii. BNR este la mijloc si are un reglaj fin la ambele parti. In clipa in care vom avea un capitalism mai performant, adica drepturi mai clare de proprietate, o libertate fata de coruptie mai existinsa si o libertate financiara mai puternica. Cand se va taia legatura dintre Finante si politicieni, se vor separa cele doua libertati- cea economica si cea politicia. Mai avem multe de facut pana atunci", a conchis Croitoru.