Desi in varialtele preliminare se discuta despre transformarea CEC Bank intr-o Banca de Dezvoltare, dupa mai bine de un an de discutii a fost preferata cealalta banca la care Statul e actionar majoritar- Eximbank, dealtfel un jucator foarte mic din piata care avea el insusi nevoie de a se dezvolta. Proiectul de lege (pe care il puteti descarca din atasament) confirma ca Statul va plasa fonduri la noua Banca de Dezvoltare a Romaniei de 317 milioane de lei in anul 2017, alte 240 milioane in anul 2018 si de 239 milioane lei in anul 2019, aceste fonduri neavand impact asupra deficitului bugetar, spun oficialii romani. Presedintele acestei banci este Traian Halalai, al caruti mandat tocmai a fost prelungit cu inca 4 ani.Romania are in acest moment o banca de dezvoltare- BRD-GSG (Banca Romana de Dezvoltare-Groupe Societe Generale), dar ea e privata, nu e controlata de Stat.

Traian Halalai, presedinte executiv EximBankFoto: Eximbank

In noiembrie 2014, fostul ministru pentru IMM-uri avansa ideea de a transforma CEC Bank intr-o banca de dezvoltare. "Intentia noastra este sa avem o banca de dezvoltare si nu trebuie sa ne impiedicam de o persoana (banca vizata ar fi CEC Bank, al carei presedinte- Radu Ghetea- s-a opus constant acestui proiect-n.red). O asemenea actiune trebuie asumata indiferent de parerea unei persoane sau alta. Important e sa se faca aceasta banca!", a spus atunci Jianu, care a si fost schimbat in scurt timp din functie.

Schimbarea lui Radu Ghetea, pe care a incercat s-o puna in practica si fostul ministru liberal al Finantelor Daniel Chitoiu, s-a dovedit o nuca prea tare, Ghetea fiind un apropiat al Guvernatorului BNR Mugur Isarescu. Cel putin 3 tentative in acelasi sens venite din interiorul Asociatiei Romane a Bancilor, s-au dovedit la fel de inutile, Ghetea ramanand in functie.

Dar nu numai persoana care sa fie in fruntea unei viitoare banci de dezvoltare s-a modificat, ci si ideea de la care a pornit infiintarea acesteia. Teoretic, banca de dezvoltare a Romaniei urma sa se faca dupa modelul Silicon Valley Bank, institutie axata pe finantarea companiilor orientate catre nanotehnologii si IT. "Primul demers al bancii de dezvoltare il reprezinta finantarea start-up-urilor si a microintreprinderilor, dificila in prezent. Totodata, aceasta trebuie sa asigure cofinantarea din fonduri europene, respectiv cofinantarea automata a celor care primesc prin program fonduri europene", spunea pentru HotNews.ro unul din initiatorii acestui proiect.

In mai 2015, secretarul de stat din Finante Enache Jiru spunea ca proiectul bancii de dezvoltare merge "spre modelul de dezvoltare al creditului pentru studenti- pentru dezvoltarea sectorului universitar privat, dar si al fermierilor si al IMM-urilor".

In acest moment, Eximbank este o institutie cu regim special, actionand atat in numele statului, pentru emisiune de garantii, cat si in nume propriu prin creditarea companiilor.

Misiunea initiala a bancii, care se adreseaza exclusiv persoanelor juridice, a fost sustinerea exportatorilor, dar ulterior obiectul de activitate al EximBank s-a extins catre aproape intreg mediul de afaceri.

Discutiile privind infiintarea unei banci de dezvoltare dureaza de cativa ani, in prima faza Statul avansand ideea transformarii CEC Bank in banca de investitii. Conducerea CEC Bank dar si BNR nu au privit cu ochi buni aceasta idee, convingand guvernantii sa opteze pentru Exim ca viitoarea banca de dezvoltare.

Guvernul a aprobat in martie 2015 Memorandum-ul cu tema "Informare privind proiectul bancii nationale de dezvoltare", prin care s-a stabilit initierea procesului de extindere a mandatului EximBank in sensul desfasurarii de activitati specifice de banca de dezvoltare si, respectiv, de actualizare a cadrului legislativ relevant in scopul acomodarii noii activitati. "Prin mandatul acordat Bancii de Dezvoltare a Romaniei - EximBank SA, Guvernul Romaniei urmareste atingerea unei serii de obiective, intre care finantarea domeniilor prioritare si sustinerea exporturilor romanesti si a investitiilor romanesti in strainatate, contributia la implementarea obiectivelor economice strategice ale UE pe plan local, alinierea la practica europeana si internationala in materie de finantare a dezvoltarii, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene sau adresarea directa a ineficientei pietelor prin proiecte de tip "market failures".

"Banca de Dezvoltare a Romaniei va contribui la implementarea politicilor economice ale Guvernului printr-o serie de produse financiar-bancare specifice oferite categoriilor de beneficiari eligibili si va avea la dispozitie o gama variata de surse de finantare potentiale", se arata in nota de fundamentare care insoteste propunerea legislativa.

Proiectul de lege a fost elaborat urmare consultarilor si discutiilor ce au avut loc in cadrul unui Comitet interinstitutional si a unui Grup de lucru constituit in acest scop care a inclus reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Fondurilor Europene, Bancii Nationale a Romaniei si SC Eximbank SA cat si a dialogului si consultarilor purtate cu bancile de dezvoltare si promovare din Polonia, Croatia, Ungaria si Germania precum si cu Banca Europeana de Investitii. De asemenea, la fundamentarea mandatului Bancii de Dezvoltare a Romaniei a fost avuta in vedere si Evaluarea ex ante pentru definirea instrumentelor financiare in sectorul IMM pentru perioada de programare bugetara 2014-2020, realizata de catre FEI (Fondul European de Investitii), mai spun autorii Notei de Fundamentare

Conducerea si coordonarea operatiunilor desfasurate de catre Banca de Dezvoltare a Romaniei in cadrul mandatului este stabilita in sarcina Comitetului Interministerial de Dezvoltare Economica (CIDE), acestuia revenindu-i raspunderea de ansamblu a executarii mandatului acordat Bancii de Dezvoltare a Romaniei.