Relaxarea fiscala semnificativa adoptata de fostul guvern nu va fi inversata, avand in vedere largul consens politic de care a beneficiat, dar noul Executiv ar putea veni cu un set de masuri care sa tina sub control daunele provocate de excese, potrivit unei analize a Erste Group, citata de Mediafax. Analistii Erste Group considera ca masurile de relaxare fiscala anuntate de fostul guvern continua sa reprezinte un risc pentru 2016. "Avand in vedere largul consens politic cu care au trecut aceste decizii, nu ne asteptam sa fie inversate. Totusi, noul guvern ar putea veni cu un set de masuri care sa tina sub control daunele provocate de deciziile excesive", se arata intr-o nota a Erste Group.

Guvernul a redus in acest an taxa pe constructii speciale, iar din in iunie TVA la alimente a fost revizuita la nivelul de 9%. Din ianuarie anul viitor, cota standard a TVA va fi redusa de la 24% la 20%, in 2017 urmand sa ajunga la 19%. De asemenea, noul Cod fiscal prevede eliminarea din 2017 a accizei suplimentare pe carburanti si a taxei pe constructiile speciale.

Din acest punct de vedere, analistii bancii apreciaza ca schimbarea guvernului este un factor pozitiv, cu toate ca nu pot fi asteptate miracole peste noapte.

"Pana la urma, majoritatea deciziilor fiscale trebuie validate de acelasi Parlament", se arata in nota Erste Group.

In privinta implicatiilor pe piata financiara, Erste Group se asteapta ca recenta depreciere a leului, la 4,46 unitati pentru un euro, cel mai redus nivel din ultimele patru luni, sa fie de scurta durata.

Confirmarea de catre Parlament a noului guvern ar fi o revenire la normalitate, iar acest fapt se va reflecta si pe piata valutara.

Orice semn de politica fiscala mai prudenta va sustine randamentul obligatiunilor guvernamentale, in timp ce indicatorii fundamentali ai economiei Romaniei sunt solizi.

De asemenea, analistii Erste Group nu se asteapta la surprize in Parlament, unde s-a format deja o majoritate ad-hoc pentru sustinerea noului guvern. Acest fapt este considerat favorabil pentru continuarea reformelor si lupta cu coruptia.

Cu toate acestea, este de asteptat ca noul premier Dacian Ciolos sa negocieze cu partidele politice o agenda guvernamentala care sa includa prioritatile pentru anul viitor, pana la alegeri.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat marti seara decretul privind desemnarea lui Dacian Ciolos drept candidat pentru functia de premier.

Dacian Ciolos are la dispozitie 10 zile pentru intocmirea listei si a programului de guvernare, cu care sa se prezinte in fata Parlamentului pentru obtinerea votului de incredere, pentru investire fiind necesare 274 de voturi.

Conform prevederilor constitutionale, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Astfel, pentru a fi investit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, in total fiind 547 de senatori si deputati.