Parlamentul a adoptat legea privind rezolutia bancara, implementare a unei Directive, dupa ce Comisia Europeana a declansat procedura de infringement in urma cu trei saptamani, scrie Profit.ro. Textul spune ca bancile falimentare vor fi recapitalizate din banii creditorilor bancii, inclusiv din cei ai deponentilor.

Banca Nationala a Romaniei va decide ce se va intampla cu o banca cu probleme de solvabilitate. Daca banca este considerata una de importanta sistemica, al carei faliment ar duce la probleme de stabilitate financiara, atunci BNR poate decide sa initieze procedura de rezolutie.

Banii actionarilor, ai creditorilor detinatori de obligatiuni, dar si ai deponentilor cu sume de peste 100.000 in conturi vor putea fi transformati in capital, astfel incat sa nu fie folosite fonduri publice, se arata in textul de lege adoptat cu intarziere de Parlament. Procesul poarta numele de recapitalizare interna sau bail-in si prin el UE incearca ruperea bancilor de capitalizarea cu bani de la stat.

Potrivit reglementarilor europene, depozitele bancare sunt garantate in limita unui plafon de 100.000 de euro per deponent, per banca, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoanele juridice prevazute de lege.

Plafonul are aceeasi valoare - 100.000 Euro - in toate tarile membre ale Uniunii Europene. Pentru depozitele mai mari de 100.000 euro, suma care depaseste aceasta valoare nu este garantata (sursa).

Potrivit unui amendament, conducerea BNR, care va lua decizia de a confisca banii actionarilor, creditorilor si/sau pe cei ai deponentilor nu va putea fi trasa la raspundere in procese civile daca a actionat cu buna credinta si fara neglijenta, potrivit unui amendament formulat chiar de catre BNR si adoptat de deputati, precizeaza Profit.ro.

Reamintim ca, la finele lunii octombrie, Comisia Europeana a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene impotriva Romaniei si a altor cinci state membre UE, pentru ca nu au transpus in legislatiile nationale o directiva europeana privind mecanismul de redresare si falimentul bancilor.

Comisia sublini atunci ca aceasta directiva (2014/59/UE) este "un element central al cadrului de reglementare instituit pentru a crea un sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare".

Noile norme introduse prin directiva BRRD ofera autoritatilor din statele membre UE instrumentele si competentele necesare pentru a atenua si a gestiona dificultatile majore sau falimentul bancilor si ale marilor firme de investitii din toate tarile UE.

Obiectivul declarat de Comisie este acela de a se garanta faptul ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca, in vederea mentinerii stabilitatii financiare, pentru bancile aflate in dificultate.

In acest sens, ele prevad, printre altele, ca actionarii si creditorii bancilor sa isi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de "recapitalizare interna", conform directivei europene.

"Este extrem de important ca aceste norme sa fie in vigoare in toate statele membre. Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014", subliniaza Comisia.