Fata de acelasi trimestru din anul 2014, economia a crescut in trimestrul al treilea cu 3,6% , a anuntat vineri Institutul National de Statistica. De asemenea, in primele noua luni din acest an, PIB a crescut, comparativ cu perioada 1.I-30.IX 2014, cu 3,7%. In primele 9 luni din acest an, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut cu 8,6%, constructiile au crescut cu circa 10%, comenzile noi din industria prelucratoare au crescut cu 2,9%, in tomp ce exporturile au urcat cu 4.7% iar importurile cu 7.1%. Comertul cu amanuntul a crescut si el cu 6.9%, potrivit celor mai recente comunicate ale Statisticii.

"Dinamica economiei interne in trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie anul curent confirma scenariul macroeconomic central BT. Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de cererea interna, sustinuta de momentul favorabil din sfera consumului privat, dar si de relansarea investitiilor in economie. Spre exemplu, conform indicatorilor cu baza lunara comunicati de Institutul National de Statistica volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul (un barometru pentru consumul privat – principala componenta a PIB) a accelerat in trimestrul III (ritm de 10.6% an/an) si a crescut cu 6.9% an/an la noua luni. De asemenea, productia industriala a accelerat la 4.4% an/an in trimestrul III si a consemnat un avans de 3% an/an in perioada ianuarie-septembrie. Nu in ultimul rand, dinamica anuala a sectorul de constructii s-a ameliorat la 9.8% in T3 (crestere cu 9.9% la noua luni).", scrie Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania.

Pe de alta parte, cererea externa neta a avut o contributie negativa la dinamica PIB-ului in trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie, dat fiind ca importurile au crescut cu un ritm mai puternic decat exporturile (spre exemplu, la noua luni exporturile au urcat cu 4.7% an/an, in timp ce importurile s-au majorat cu 7.1% an/an).

"In scenariul central BT ne asteptam la accelerarea economiei interne pe termen scurt si mediu (ritmuri de peste 5% an/an in 2016-2017), prin intermediul cererii interne, proces sustinut de: majorarea venitului real disponibil al populatiei, nivelul redus al costurilor de finantare, relansarea economica europeana", conchide Radulescu.