Articol actualizat

Anca Paliu Dragu, ministrul Finantelor, votata in unanimitate: Noul Cod Fiscal se va aplica, cresterile salariale vor fi pastrate/ Romania nu are nevoie de un nou acord cu FMI in acest moment

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 16 noiembrie 2015, 15:52 Economie | Finanţe & Bănci


​Stimularea investitiilor publice este una dintre prioritatile prezentate de ministrul propus al Finantelor Anca Paliu in cadrul audierilor din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament. "Pentru stimularea investitiilor publice consider ca este necesar a face o prioritizare a tuturor proiectelor de investitii si de a asigura o bugetare multianuala a acestora. Avem proiecte care incep a fi finantate un an sau doi, dupa care sunt abandonate", a spus Anca Paliu.

UPDATE Anca Paliu Dragu a primit aviz favorabil cu unanimitate de voturi.

Anca Paliu Dragu a afirmat, raspunzand unor intrebari, ca va implementa toate masurile din noul Cod Fiscal si va aplica toate cresterile salariale in domeniul bugetar, asa cum au fost aprobate de Parlament. Ministrul desemnat al finantelor a primit aviz favorabil in unanimitate. "Prioritate mea este aceea de a asigura predictibiliate. Ar fi  neserios sa modificam un Cod Fiscal care a fost atat de intens dezbatut. Ar fi incorect sa ignoram acest Cod Fiscal. Da, vom continua implementarea tuturor masurilor din Codul Fiscal", a spus Paliu Dragu, intrebata daca va aplica toate masurile din noul Cod Fiscal. "Codul Fiscal se aplica asa cum este in acest moment", a precizat Paliu Dragu, la insistentele parlamentarilor. De asemenea, a afirmat ca va pastra si cresterile salariale.

Astfel, proiectul de buget pe 2016 va fi facut luand in considerare si Codul Fiscal, si cresterile salariale.

"Ele vor fi pastrate acolo (n.red. cresterile salariale). Acest proiect de buget va trebui sa fie realizat luand in considerare cadrul fiscal existent. De aceea, toate aceste masuri trebuie sa existe in buget. Cu toate acestea, vrem sa aducem acest deficit bugetar sub 3% din PIB. Consider ca acest deficit bugetar este si finantabil. Orice masura de modificare a celor existente nu ar fi un mesaj bun pentru mediul de afaceri", a mai spus ministrul desemnat al finantelor.

Paliu Dragu a mai spus ca Romania nu are nevoie de un nou acord cu FMI in acest moment. "FMI ofera asistenta tehnica si sprijin financiar in special pentru tarile aflate in situatii dificile. FMI nu are un instrument care sa ne intereseze in acest moment. Acum avem nevoie de un plan serios de reforme care sa sigure continuarea cresterii economice, pe baze sustenabile. De aceea un acord cu FMI ar fi specific unei alte economii, nu economiei romanesti", a precizat Anca Paliu Dragu.

O alta prioritate este cresterea colectarii veniturilor publice, primordial fiind cresterea gradului de conformare voluntara. "Eu cred ca acest lucru este posibil prin plasarea contribuablului in centrul sistemului", a precizat Paliu Dragu. "Stim cat de greu este pentru angajatii de la ghisee sa faca fata sistemului, dar si pentru contribuabil. (...)In timp ce transparentizam procesul de guvernare, cred ca si contribuabilul va fi mai responsabil si isi va plati taxele si impozitele", a mai spus Anca Paliu Dragu. Acesta a mai vorbit si despre necesitatea finalizarii procesului de informatizare.

Ministrul propus al finantelor a mai afirmat ca o prioritate la care tine foarte mult este asigurarea predictibilitatii fiscale.

In opinia ministrului propus al finantelor, o mare provocare este cea legata de cresterea economica care in acest moment este bazata pe consum. "Observam in ultimii doi ani o crestere economica bazata pe motorul consumului. Initial a fost pe zona de export, dar urmare a unor relaxari fiscale, aceasta crestere s-a dus in zona de consum", a spus Anca Paliu Dragu, adaugand ca este necesara accelerarea pe zona de investitii.

Aceasta a mai spus ca o alta provocare este cresterea potentialului economiei romanesti, iar acest lucru poate fi facut printr-un program serios de reforme structurale.

Anca Paliu Dragu a precizat ca doreste sa colaboreze cu parlametarii si sa participe la discutiile din comisiile de specialitate.

 • Alte teme abordate (raspunsuri la intrebarile parlmentarilor)

Despre cum vede situatia economia a Romaniei:
Cred ca situatia economica a Romaniei este una buna. De asemenea, am spus ca exista si anumite provocari si acele modificari vin din modificarea structurii economice. Romania se confrunta in 2008-2009 cu deficite extrem de mari, de nefinantat. (...)Dupa cativa ani de consolidare, avem in perioada 2014-2015 de relaxare fiscala care a inceput sa puna presiune pe bugetul statului. In plan economic vedem o stimulare a consumului. Nu este o chestiune negativa cata vreme este administrabila. Economia are nevoie si de consum, si de expoturi, si de investitii, ca sa creasca. Trebuie sa fim prudenti in continuare, sa luam masuri de reforma structurala care sa asigure premisele unei cresteri economice mai accentuate. Avem o situatie economica buna cu niste provocari.

Despre regimul redeventelor: Este un subiect pe care il cunosc de ceva timp. Este un subiect foarte important si necesita o consolidare atenta, cu toate institutiile statului. Stiu ca sunt deja discutii si proiecte la Ministerul Finantelor, sunt preocupari in comisiile de specialitate. Consider ca este nevoie sa deschidem aceste discutii si sa avem un proiect serios. Trebuie sa folosim toata experienta dobandita pentru a ne asigura ca vom crea cel mai bun cadru fiscal in acest sens.

Despre conformarea voluntara: Exista intr-adevar progrese in colectare. Totusi, Romania se situeaza ca si pondere a veniturilor publice, ca procent din PIB, in esalonul din margine daca ne uitam la UE. De asemenea, eficienta colectarii nu se situeaza intr-un esalon fruntas. Aplicarea unor masuri moderne de aplicare prin care facilitam o pozitie centrala contribuabililor. Aici este cazul sa ne uitam la unele masuri specifice, cum ar fi stabilitatea controlui, cum ar fi criteriile de risc. Trebuie sa identificam profilul de risc al fiecarei companii. Noi acum platim acest personal la ANAF ca sa faca controale la companii foarte mici. Cu siguranta, fiind instrumente noi pe care le foloseste ANAF, este nevoie de programe de training al personalului ANAF.

Despre reforme structurale.
Romania a demonstrat ca poate implementa reforme structurale. Exista si momente in care exista o oboseala in implementarea reformelor.

Despre deficit. Este un subiect foarte drag mie vis-a-vs de nivelul deficitului. Aici exista aceasta discutie, am avut-o de atatea ori in Romania. Cat trebuie sa fie de mare, cat de mic, cat de mult ne imprumutam. Trebuie sa ne imprumutam astfel incat costul sa fie acoperit de costul beneficiilor, dar in acelasi timp trebuie sa avem responsabilitatea si pentru generatiile viitoare. Este normal sa aruncam povara fiscala pe generatiile viitoare? Acest lucru as fi vrut sa-l precizez aici. Suntem responsabili pentru un comportament fiscal care sa ofere perspective si generatiilor viitoare.

Despre insolventa persoanelor fizice. Nu este direct la finante, este specific mai multor ministere. Legea insolventei pentru persoane fizice exista in majoritatea statelor europene. Este bine sa impartim responsabilitatile intre debitor si creditor, un principiu elementar, ca daca nu-l respectam, atat debitorul cat si creditorul vor fi reticenti in a intra intr-o relatie de imprumut. Sunt mai mult decat dornica sa particip in aceste comisii de lucru.

Despre investitii. Sunt multe proiecte de investitii, trebuie sa le scanam. Nu mai dorim sa vedem aceasta situatie in care un proiect se bugeteaza cu un an-doi, dupa care se aloca bani doar cu prezervarea obiectivelor. De asemenea, pe partea de investitii doresc sa ne concentram pe partea de finantare. Sunt deja grupuri de lucru la ministere.

Despre companiile de stat. Companiile de stat sunt jucatori importanti ai economiei romanesti, in transporturi, in energie. Sunt in domenii cheie pentru cresterea economica. Costul si calitatea acestor bunuri si servicii reprezinta inputuri pentru alte sectoare de activitatea. De asemnea, sunt angajatori foarte mari. Situatia finaciara a companiilor de stat, din pacate, nu este tocmai de invidiat. Exista studii recente la Comisia Europeana in care am incercat sa comparam performanta companiilor de stat in 8 state. Romania se situata pe penultimul loc sau pe ultimul. Trebuie sa imbunatatim performanta acestor companii. Se poate rezolva prin transparenta sporita in ceea ce priveste obiectivele, managementul. Acesta este si rolul Guvernului, si Parlamentului.

Despre renegocierea MTO: Aceasta profilare pe termen mediu a situatiei fiscale in functie de PIB-ul potential si o diferentiere fata de PIB-ul Real. Abaterile de la tinta MTO se constata post-factum si in conditiile in care exista aceste abateri, statul membru trebuie sa justifice cauza care a dus la aceste abateri. Dar ceea ce poate Romania sa faca este sa creasca PIB-ul potential. Poate sa duca la o reevaluare a profilarii PIB-ului. Odata prin cresterea PIB-ului potential, vom intra intr-o alta zona a MTO.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13703 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  ... (Luni, 16 noiembrie 2015, 16:00)

  pathfinder [utilizator]

  No ghini, tanti nu zice nimic rau pana amu.
  Si, uitandu-ma chioras si la CV, tras-am concluziunea ca nu prea am ce sa-i reprosez de rau, in contra 'mneaei.
  Mult succes!
  • +7 (7 voturi)    
   partial (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:30)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   as fi preferat sa fi spus ca se va consulta si cu mediul de afaceri, nu numai cu parlamentarii, chiar daca si ei au firme. Prin mediu de afaceri inteleg si firmele mici, nu doar cele mari care sunt bagate in seama de obicei.
  • 0 (0 voturi)    
   aruncam banii (Marţi, 17 noiembrie 2015, 9:22)

   nelamurit [anonim] i-a raspuns lui pathfinder

   FARA acord cu FMI cofinantarea la bani europeni creste de la 5% la 15% [TOP-UP].
   Dam de-azvarlita cu 10% la vreo 20 miliarde????
   Afara din guvern pt incompetenta!
 • +12 (14 voturi)    
  si de unde taiati bani?! (Luni, 16 noiembrie 2015, 16:53)

  liviu_ [utilizator]

  ca sunt curios...
  • +9 (9 voturi)    
   de unde sa-i taie? (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:16)

   chiuariu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   de la sanatate, educatie si infrastructura.
   • +1 (1 vot)    
    Mai e ceva de taiat acolo ? (Luni, 16 noiembrie 2015, 19:59)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui chiuariu

    Ce ar mai fi de taiat ?

    Continuam politica privatizarilor cu dedicatie initiata de PDSR ?
   • 0 (0 voturi)    
    Corect (Marţi, 17 noiembrie 2015, 7:08)

    feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui chiuariu

    Adica personalul din sanatate va avea salariile marite, dar ca pacienti vom merge cu medicamente si consumbaile medicale in spitalele publice.

    Personalul din educatie va avea salariile marite, dar ca parinti vom suporta din propriul buzunar igienizarea salilor de clasa si minime dotari.

    Infrastructura? Service-urile auto si importatorii de piese vor avea si de acum incolo o paine buna de mancat.

    Adica nu se schimba nimic, cu exceptia decalajului dintre salariile de la stat cu cele din sistemul privat.


    Nu stiu daca s-a spus pana acum, dar recenta marire cu 10% a salariilor din sistemul public a generat o situatie hilara: marirea artificiala a salariului minim cu 10% in sistemul public, care nu prea mai este minim in raport cu salariul minim stabilit prin lege si care se aplica doar prostilor din sectorul privat.

    Ce aveti de facut? Daca treceti peste lehamitea de a intra intr-o cabina de vot, stergeti in memorie PSD, PNL, UDMR, PUNR, ALDE si vedeti ce mai este prin oferta.
 • +5 (7 voturi)    
  ciudat... (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:12)

  ..13 [utilizator]

  Deci salariile raman asa cum s-a stabilit...

  Rau si nejustificat!
  Mai mult nelegal pushed the modification!!!!!

  Miroase a guvern de aranjati ca mizeriile vechi sa se pastreze!

  USL traieste!
 • +8 (8 voturi)    
  Pusca si cureaua lata (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:28)

  cosmin [anonim]

  Unde dai si unde crapa.......
  Ati plecat bine la drum. ....., e clar ca nu ati inteles nimic din iesirea oamenilor in strada...
 • +1 (3 voturi)    
  bani (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:40)

  u6r [anonim]

  nu tb taiati daca nu mai fura hotiiiiii...bani sunt suficienti
 • +5 (7 voturi)    
  "predictibilitate" chiar si in prostie? :( (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:42)

  Codruta N [utilizator]

  Nashpa....
  Deci la anul avem inflatie... sau / si noi miscari de strada :(
 • +4 (6 voturi)    
  Nu m-as supara.. (Luni, 16 noiembrie 2015, 18:02)

  Gigi Kent [utilizator]

  Sa se concentreze pe informatizare, instruire si evaluare personal, reducerea birocratiei, imbunatatirea gradului de colectare etc. Chestiuni tactico - operationale. Pe parte "strategica" gen cod fiscal etc mai bine nu se baga ca are mandat limitat si in timp si ca sustinere.
  • +3 (3 voturi)    
   RESTRUCTURARE MFP - Birocratie inutila !!! (Luni, 16 noiembrie 2015, 23:00)

   Gicu [anonim] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Si totusi CAND va incepe restructurarea acestei institutii stufoase numita MFP, indesata cu prea multi functionari inutili adunati la un loc? Chiar nimeni nu intelege ca noi ca si tara nu avem cum sa progresam daca nu dam afara cel putin jumatate din angajatii de la MFP care sunt sunt prea multi raportati pe cap de locuitor in Romania si pe deasupra care mai si cer salarii majorate, tocmai ei care au deja salarii prea mari pentru munca depusa????? Avem nevoie de medici, profesori, armata...dar NU avem nevoie de atata functionarime inutila la MFP, cand se va elimina birocratia din Romania? Adica taiem din investitii ca sa le dam lor salarii, asta-i solutia ?
   • +1 (1 vot)    
    Da (Marţi, 17 noiembrie 2015, 7:10)

    feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui Gicu

    Astia voteaza si sunt disciplinati.
    'Jegosii' aia de privati ies la mitinguri.

    Traiasca birocratia!
 • +2 (2 voturi)    
  UNANIMITATE! (Luni, 16 noiembrie 2015, 18:43)

  comentatordiletant [utilizator]

  Doamne, ce amintiri îmi trezește cuvântul ăsta!
  Vouă nu?
 • +3 (3 voturi)    
  Pai (Luni, 16 noiembrie 2015, 19:29)

  Taras Bulba [utilizator]

  Pai si ce vroiati, sa-si ia singura presul de sub picioare spunand comisiei ca nu vor creste salariile, comisie formata din parlamentarii care au votat PENTRU cresterea salariilor?!
 • 0 (0 voturi)    
  venituri colectate (Marţi, 17 noiembrie 2015, 8:06)

  eugen6215 [utilizator]

  Ponderea in PIB este data de veniturile colectate de ANAF plus cele ale primariilor(venituri locale) si aici este problema-sunt impozite pe proprietate mult prea mici fata de majoritatea tarilor UE, sunt convins ca aici se va umbla.Pe parte de ANAF s-a cam facut treaba, daca s-ar face mai mult s-ar bloca economia.Ma refer la veniturile declarate nu la cele din evaziune, unde mai este loc de mai bine, desi s-a facut mult.
  • 0 (0 voturi)    
   un dram de calcul (Marţi, 17 noiembrie 2015, 9:20)

   aritmos [anonim] i-a raspuns lui eugen6215

   maresti toate pensiile cu 19% si le impozitezi cu 16%. Nimeni nu castiga si nimeni nu pierde, dar CRESTE gradul de colectare cu 1$.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by