Eficienta colectarii impozitelor se mentine la un nivel scazut si este nevoie de timp, probabil, pentru ca procesul de reforma initiat sa aiba rezultate, se arata in raportul anual pe anul 2014 al Consiliului Fiscal, citat de Agerpres. 'Eficienta colectarii impozitelor se mentine la un nivel scazut. Romania are cea mai mica pondere in PIB a veniturilor bugetare (venituri fiscale si nefiscale), acestea reprezentand in anul 2014 doar 33,4% din PIB, cu 11,8 pp sub media europeana, in timp ce nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB (impozite si contributii sociale) a fost de 27,6%, fiind semnificativ mai mic decat in Ungaria (38,5%), Slovenia (36,7%), Republica Ceha (34,0%) si Polonia (32,9%)', se arata in document. Vezi in atasament Raportul integral.

Potrivit acestuia, veniturile fiscale colectate in anul 2014 au fost apropiate de cele avute in vedere in proiectul de buget, in conditiile unui avans al PIB nominal apropiat de cel anticipat.

'Gradul de eficienta a taxarii a scazut semnificativ in cazul TVA, dar s-a majorat in contrapartida in cazul contributiilor de asigurari sociale, impozitului pe profit si impozitului pe venit. In anul 2013 a fost initiat un amplu proces de reforma la nivelul ANAF in colaborare cu Banca Mondiala. Consiliul fiscal considera ca procesul de reforma, absolut necesar in contextul unui sistem de taxe si impozite caracterizat de o eficienta scazuta, este inca la inceput, si daca procesul va avea succes, are potentialul de a genera spatiu fiscal semnificativ pe termen mediu. Totusi, adoptarea unor decizii legate de eventuale reduceri de taxe sau de majorare a unor cheltuieli in baza potentialelor cresteri de eficienta trebuie sa aiba loc doar ex post, dupa ce procesul de reforma se dovedeste ireversibil si capabil sa genereze rezultate pe termen lung', informeaza Consiliul Fiscal.