Bugetul pe 2016 e bazat pe o crestere economica de 4.1%, bazata pe consum si investitii, a spus miercuri fostul ministru de Finante Eugen Teodorovici, la conferinta de presa prilejuita de bilantul activitatii sale ministeriale. Cursul euro folosit la fundamentarea bugetului este de 4.4 lei/eur, iar deficitul pe care e construiteste de 2.8% din PIB, a mai spus Teodorovici. De asemenea, salariul mediu net este estimat la 1950 de lei (fata de o medie de 1800 de lei cat a fost in primele 9 luni din acest an).

Ministrul Finantelor, Eugen TeodoroviciFoto: Hotnews

Constructia bugetara pentru anul 2016 se bazeaza pe prognoza indicatorilor macroeconomici si ia in considerare toate actele normative, cu impact asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare, adoptate in ultima perioada, inclusiv recenta majorare cu 10% a salariilor bugetarilor, aprobata de Parlament, a mai spus fistul ministru.

 • Deficit bugetar (cash) pe anul 2016 se estimeaza la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB si unui deficit structural de 2,73% din PIB.
 • Cheltuielile bugetului general consolidat - sunt in suma de 248,2 miliarde lei reprezentand 33,3% din PIB. La estimarea cheltuielilor s-au avut in vedere masurile care au fost adoptate atat de catre Parlament cat si de catre Guvern in anul 2015  care au ca efect in anul 2016 majorarea cheltuielilor bugetare cu cca. 12,6 miliarde lei.

Dintre masurile cu impact asupra cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2016:

 • dublarea alocatiei de stat pentru copii (impact 1,8 miliarde lei),
 • majorarea indemnizatiilor veteranilor de razboi si ale persoanelor persecutate din motive etnice si politice (impact  0,6 miliarde lei),
 •  majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din unitatile sanitare (impact 1,8 miliarde lei),
 • majorarea cu 15% a salariilor pentru personalul din sistemul de invatamant (impact  1,7 miliarde lei),
 • majorarea cu 12% a salariilor pentru personalul din institutiile publice de subordonare locala (impact 1,3 miliarde lei),
 •  majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenta sociala (impact 556 milioane lei) inclusiv a indemnizatiilor persoanelor cu handicap (impact 240,6 milioane lei),
 • majorarea cu 10% a salariilor pentru restul personalului bugetar (impact 3.026 milioane lei),
 •   actualizare norma de hrana si echipament pentru militari si politisti impact (1 miliard lei),
 •  instituire pensii de serviciu pentru grefieri, personal navigant, personal diplomatic si consular, functionari publici parlamentari (impact 0,3 miliarde lei).

De asemenea, la estimarea cheltuielilor bugetare s-a avut in vedere majorarea pensiilor cu 5%.

"La constructia bugetului general consolidat s-au avut in vedere cheltuieli pentru sanatate de 30,4 miliarde lei, reprezentand 4,1% din PIB, cu 2,3 miliarde lei mai mult decat in anul 2015 si cu 3,7 miliarde lei mai mult decat in anul 2014; pentru invatamant 23,7 miliarde lei, reprezentand 3,2% din PIB, cu 1,6 miliarde lei mai mult decat in anul 2015 (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii) 2015 si cu 5,5 miliarde lei mai mult decat in anul 2014 (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii); pentru asigurari si asistenta sociala 83,3 miliarde lei, reprezentand 11,2% din PIB, cu 3,5 miliarde lei mai mult decat in anul 2015 si cu 8,3 miliarde lei mai mult decat in anul 2014. Cheltuielile cu investitii cuprinse in bugetul general consolidat sunt in suma de 32,9 miliarde lei reprezentand 4,4% din PIB", a mai explicat Teodorovici.

Precizam totodata ca, la constructia bugetara s-au avut in vedere:

 • mentinerea si in anul 2016 a unor masuri adoptate in anii anteriori, precum: neacordarea pentru personalul bugetar de tichete de masa (1,5 miliarde lei), tichete/vouchere de vacanta (8,5 miliarde lei), premii si ore suplimentare (1,5 miliarde lei), tichete cadou ( 2,9 miliarde lei) si indemnizatii la iesirea la pensie/trecere in rezerva (0,2 miliarde lei), prorogarea unor termene din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 referitoare la: asigurare a 6% din PIB pentru invatamant, acordarea de cupoane sociale pentru educatia timpurie, acordarea sumei de 500 euro la nasterea copilului; la venituri mentinerea si in anul 2016 a masurilor de impozitare a resurselor naturale aplicate in anii 2014-2015; mentinerea contributiilor acordate din fonduri publice pentru personalul neclerical la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2015; finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, in cuantum de cel mult 90% din bugetul de stat (fata de cel putin 90% cat este in prezent);
 • - majorarea varsamintelor pentru Pilonul II de pensii cu 0,5 puncte procentuale in anul 2016, urmand ca diferenta pana la 1 punct procentual sa se asigure incepand cu anul 2017;
 • - ocuparea posturilor vacante numai in limita celor care se vacanteaza in cursul anului 2016.

Pentru mentinerea restrictiilor mai sus mentionate, acestea trebuie reglementate prin ordonanta de urgenta adoptata inaintea transmiterii proiectului de buget pe anul 2016 la Parlament.

Veniturile bugetului general consolidat sunt in suma de 227,3 miliarde lei reprezentand 30,5% din PIB.

Noul Cod fiscal, adoptat in acest an de catre Parlament, precum si devansarea aplicarii unor masuri din acesta au ca impact diminuarea veniturilor bugetare in anul 2016 cu circa10,2 miliarde lei.

Noul Cod fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015 isi va produce principalele efecte de stimulare a economiei in anul 2016. Prin masurile de relaxare fiscala din noul Cod fiscal, agentii economici sunt stimulati, pe de o parte sa majoreze castigurile salariale sau sa creeze noi locuri de munca, iar pe de alta parte sa faca noi investitii. In conditiile reducerii preturilor ca urmare a masurii de scadere a cotei de TVA, populatia va putea cumpara marfuri mai multe. In timp, pentru asigurarea cererii suplimentare, agentii economici se vor preocupa pentru cresterea productiei inclusiv prin noi capacitati de productie.

Ca urmare, intr-un scenariu moderat, evolutia economica estimata pentru anul 2016, in conditiile acestui Cod fiscal, se va caracteriza printr-o crestere economica de 4,1%, bazata pe cresterea consumului si a investitiilor.

Cererea interna se va majora cu 4,7% reprezentand motorul cresterii economice, cu un ritm de crestere a formarii brute de capital fix de 6,2%, bazat, indeosebi pe majorarea investitiilor private interne (ale populatiei si agentilor economici) si a intrarilor de investitii straine.

Pentru 2016 se estimeaza o crestere reala a consumului populatiei de circa 4,4%.

Numarul mediu de salariati din economia oficiala se va majora cu 3,5%, rezultand un plus net de locuri de munca de 160 mii fata de anul 2015. In acelasi timp, numarul somerilor inregistrati se va reduce, astfel ca rata somajului inregistrat se va diminua de la 5,1% la sfarsitul anului 2015 la 4,8% la sfarsitul anului 2016.

Castigul salarial mediu brut pe economie este estimat sa creasca cu 7,2%, ceea ce creeaza premisele de majorare a castigului salarial real pe economie cu 6,6 %.

In acelasi timp, este de mentionat ca, rezultatele obtinute de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in perioada ianuarie - septembrie 2015 releva o crestere semnificativa a eficientei si dinamicii activitatii de administrare fiscala care estimam ca se va mentine si in anul 2016.

De asemenea, pentru anul 2016, la estimarea veniturilor s-a avut in vedere impactul generat de OUG nr. 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale.

In ce priveste veniturile din contributii de asigurari sociale de stat , s-a avut in vedere majorarea varsamintelor pentru Pilonul II de pensii cu 0,5 puncte procentuale.