Rezerva financiara in valuta inregistrata actualmente in contul de valuta al MFP deschis la BNR, se ridica la aproximativ 6,2 miliarde euro (reprezentand aproximativ 5,4 luni de finantare bruta). "Prin comparatie, in mai 2012, resursele financiare in valuta se ridicau la aproximativ 4,1 miliarde euro", a explicat miercuri Eugen Teodorovici. Soldul mediu al disponibilitatilor Trezoreriei Statului pe perioada mai 2012 - noiembrie 2015, remarca o crestere de aprox. 6,8 ori, reflectand tendinta de consolidare a fluxurilor financiare prin prisma evolutiei macroeconomice precum si consolidarea finantelor publice si imbunatatirea veniturilor colectate la bugetul general consolidat.

Ministrul Finantelor, Eugen TeodoroviciFoto: Hotnews

"Ca subiect de discutie- stiti ca banii care intra in tara sunt tinuti in prezent la BNR. Incerc sa aplic asta din 2007, dar nu am reusit. Azi (miercuri- n.red) au intrat 700 de milioane de euro de pilda. Banii astia zac. Pentru ca si pentru astia eu platesc o dobanda negativa. Deci nu iau bani ci platesc pentru ei. Sper ca d-na ministru Dragu sa propuna o astfel de actiune pentru ca ii va fi utila ca finantare. Banii aceia pot fi tinuti si la o banca comerciala pentru ca eu nu pot tine niste bani blocati intr-un cont..ci sa pot tine banii la o alta banca comerciala!, a mai spus Teodorovici.

Surse din banci spun insa ca acest lucru este dificil de realizat intrucat trebuie schimbate o serie de legi , iar BNR nu va accepta un asemenea proiect.