Conditiile pentru o crestere a dobanzii de interventie ar putea fi atinse in decembrie, a anuntat miercuri Rezerva Federala a SUA, potrivit AFP.

Cea mai puternica banca centrala din lume nu a mai majorat dobanzile de zece ani.

O parte semnificativa a oficialilor Rezervei Federale a SUA s-au raliat, in cadrul celei mai recente intalniri a bancii centrale, in spatele unei posibile cresteri a dobanzii de interventie in luna decembrie, insa bancherii de top din tara au dezbatut si dovezile ca este posibil ca potentialul pe termen lung al economiei americane sa se fi diminuat permanent.

Dupa o vara si un inceput de toamna in care Fed a parut zguduita de volatilitatea pietei americane, precum si de instabilitatea pietei financiare chineze, "majoritatea" participantilor au considerat ca premisele pentru o crestere a dobanzii de interventie "ar putea fi atinse pana la intalnirea urmatoare", se arata in minuta sedintei Fed din 27-28 octombrie facuta publica miercuri.

Mai multi economisti dintre cei 46 de analisti care au participat la un sondaj Reuters realizat la finalul lunii octombrie au apreciat ca se asteapta la o marire a dobanzilor in decembrie. Pietele financiare considerau insa la acea data ca exista doar 30% sanse pentru o majorare in ultima luna din 2015 si 54% sanse ca acest lucru sa se intample in martie.