Sute de mii de someri se bat pe zeci de mii de joburi libere. Si de multe ori o fac degeaba, intrucat una cere piata muncii si alta ofera scoala

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2015, 9:17 Economie | Finanţe & Bănci


vacant1
Foto: Hotnews
Intr-o economie sanatoasa, o rata ridicata a locurilor de munca vacante indica o rata a somajului scazuta si invers. Economia noastra e atipica: avem un numar ridicat de joburi care pot fi ocupate imediat, dar si multi someri care nu isi regasesc competentele in oferta de munca afisata. Datele ne arata insa ca in economia noastra apar locuri de munca in sectoare in care absolventii sau somerii nu sunt pregatiti si ca avem someri care stiu sa lucreze in industrii care nu ofera locuri de munca vacante. Avem 52.500 joburi vacante si 627.000 de someri, ne transmite joi Statistica. Cele mai multe sunt in sectoare cu salarii mici, care nu motiveaza persoanele aflate in cautarea unui loc de munca. Cele mai putine joburi vacante sunt in industria extractiva si productia de energie.

In trimestrul III 2015, ne spune Statistica, numarul locurilor de munca vacante a fost de 52.500, in crestere cu 5.100 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. Numarul somerilor a crescut si el la 627.000, adica avem 11.9 someri pe fiecare job vacant.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2014, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 12.700. In industria prelucratoare s-au concentrat peste 27% din numarul total al locurilor de munca vacante (14,4 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,29%.

Sectorul bugetar
a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 8600 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 6600 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2900 locuri vacante in invatamant.

Cele mai mici valori in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,12%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), urmata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,19%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

In trimestrul al treilea, in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri s-au regasit in activitatile din comert (+1,5 mii locuri vacante), respectiv in cele din invatamant si sanatate si asistenta sociala (+0,7 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

Intr-un studiu facut la nivel european, publicat de Revista Romana de Statistica, 7 din 10 firme poloneze considera foarte importante competentele: responsabilitate si seriozitate, motivatie si angajament, in timp ce numai aproximativ 40% acorda o foarte mare importanta competentelor avansate, respectiv de baza, tehnice/vocationale. In Marea Britanie, antreprenorii prefera ca tinerii ce urmeaza a fi angajati sa posede competente de limba si matematica.

In Romania, acelasi chestionar a fost difuzat unui numar de 100 de angajatori din sase Regiuni de dezvoltare (Bucuresti Ilfov, Sud, Centru, Sud Vest, Sud Est si Nord Est). 75,58% dintre angajatori au fost implicati din activitati in intreprinderi micro, mici si mijlocii, in timp ce restul in intreprinderi mari si foarte mari.

Toate activitatile principale au fost reprezentate in esantion, 30,32% dintre angajatori implicati in Comert, hoteluri si restaurante, transport; 29,07% in administratie publica si servicii (invatamant, sanatate si asistenta sociala etc); 12,79% in industria extractiva si prelucratoare; 11,63% intermedieri financiare si tranzactii imobiliare; 10,47% - constructii si 3,49% - agricultura, silvicultura, pescuit. Marea majoritate a intreprinderilor au realizat o cifra de afaceri de mai putin de doua milioane de euro (56%).


Rezultatul a fost ca 43% dintre respondentii romani considera ca timpul mediu necesar ocuparii unui loc de munca vacant este cuprins intre 1 si 3 luni. Procentul de 11,63 al celor care apreciaza ca aceasta durata depaseste 6 luni reprezinta angajatori implicati in activitati din: industrie, comert, administratie publica si privata, localizate cu precadere in regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Vest. Chiar daca un procent ridicat dintre angajatori apreciaza ca in compania lor nu exista locuri de munca care nu pot fi ocupate, un sfert dintre acestia au difi cultati in gasirea candidatului potrivit pentru locul de munca liber in special pentru califi cari care implica: management  corporatist (29%), finante si contabilitate (21%), informatica (14%).

Principalele motive ale dificultatii ocuparii unui loc de munca vacant sunt considerate de catre angajatori cele privind de sistemul de educatie si legatura acestuia cu mediul de afaceri (76,5% dintre respondenti sunt de acord/ acord total) si migratia fortei de munca (72,9%).

Competitia este plasata pe ultimul loc intr-un clasament al celor mai semnificative cauze ale deficitului de candidati calificati pentru anumite locuri de munca (24.7% dintre respondenti sunt de acord/acord total).
Daca in contextul actual, timpul necesar pentru ocuparea unui loc de munca vacant nu este foarte indelungat (1-3 luni), perioada necesara unui angajat pentru a deveni pe deplin efi cient este mult mai mare (peste 6 luni)
potrivit opiniei a 38,37% dintre angajatori.


Acelasi procent de respondenti care au considerat ca au dificultati in gasirea candidatului potrivit pentru un loc de munca, apreciaza ca o parte dintre angajatii actuali nu dispun de califi carea, specializarea sau experienta
necesare pentru a derula activitatile la ce mai ridicat nivel (24,42%).
Angajatorii considera ca printre cele mai importante cauze pentru dezechilibre (neconcordanta de calificari cu cerintele locurilor de munca) lipsa calificarilor necesare in momentul angajarii (80,2% dintre respondenti sunt de acord/acord total) si a programelor de training (61,6%).

In ceea ce priveste categoria de abilitati mai putin prezente la angajatii companiilor, cele stiintifice si tehnologice (IT), respectiv cele lingvistice si de comunicare sunt considerate cele mai importante de catre angajatori (peste 50%). In plus, angajatorii au probleme in gasirea unor candidati/angajati care sa dispuna de cunostinte/competente din domeniul managementului, legislative, statistice, istorice, cultura internationala, respectiv abilitati precum mobilizarea in rezolvarea problemelor noi si pentru indeplinirea sarcinilor de
rutina.

O metoda eficienta de rezolvare a neconcordantei de calificari se apreciaza ca poate fi organizarea de programe de training pentru angajati.  Totusi, nu toate companiile sunt dispuse sa investeasca in astfel de activitati, iar principalele motive ale reticentei sunt reprezentate, conform opiniei angajatorilor, de constrangerile de costuri si timp.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5086 vizualizari

 • +2 (10 voturi)    
  ....pe scurt... (Joi, 19 noiembrie 2015, 9:29)

  Observatore [utilizator]

  ...ce te invatza la scoala nu ai nevoie in viatza si de ce ai nevoie in viatza nu te invatza la scoala .
  • +1 (1 vot)    
   Minusoii (Joi, 19 noiembrie 2015, 11:54)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

   De ce-i dati minus? Asa este pe ansamblu, se pune putin accent pe partea practica si cum sa te descurci, cum sa folosesti informatia si asa mai departe.
   • +1 (1 vot)    
    corect (Joi, 19 noiembrie 2015, 17:38)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

    Dar avind informatia teoretica, in scurt timp te prinzi cum e si cu practica, dupa care ajungi sa ai ceva valoare pe piata muncii. E adevarat ca scoala romaneasca e ramasa in anii 1980 ca si programa sau stil de predare, dar asha cum e ea, daca te tii de carte si mai termini si o facultate cu note bune, sigur nu mori de foame.

    Iar ca sa revenim la articol, problema pietei fortei de munca e ca nu prea are personal calificat si/sau dispus sa se relocheze unde are piata nevoie de el. Romanul nu-si va vinde niciodata casa din Vaslui ca sa-si ia alta la Arad, ca acolo sunt locuri de munca. Si nici nu se va duce la fortele de munca sa intrebe ce se cauta si sa incerce sa se califice in ceva cerut pe piata (sunt cursuri gratuite la fortele de munca). Sau sa munceasca intr-un domeniu in care nu e specializat. Nu, el asteapta sa-i fina fabrica in oras la el, sau se ceara experienta fix pe ce stie el sa faca de pe vremea lui ceausescu si sa-i dea si salariu mare daca se poate.
  • +3 (5 voturi)    
   ce comod, nu? (Joi, 19 noiembrie 2015, 12:31)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

   Si de aia nu trebe sa te omori prea mult cu invatatul ca oricum nu ajuta la nimic. Am nimerit, asha e?

   Ca sa te contrazic, uita-te care e somajul in rindul celor cu studii superioare.
 • +3 (7 voturi)    
  Pomana (Joi, 19 noiembrie 2015, 10:14)

  tudor74 [utilizator]

  Ia inchide robinetul pomenilor de la stat (toate cu exceptia ajutorului de somaj) si sa vezi ce se inghesuie Ghita sa ghiseul fortelor de munca sa isi gaseasca serviciu !

  De ce sa isi bata capul Ghita si Stelian sa munceasca pe 1.200 de lei cand ii da statul 800 sa stea acasa.
  • +1 (1 vot)    
   Cui ii da statul 800 sa stea acasa, hai, (Joi, 19 noiembrie 2015, 14:36)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   pe bune?!
 • 0 (0 voturi)    
  trist (Joi, 19 noiembrie 2015, 10:15)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  chestia e, dupa parerea mea, ca firmele importa in continuu modelele din vest, numa ca in mod evident, scoala din Ro nu se compara deloc cu scoala din vest. Sistemul de invatamant romanesc e "autist". Nu poate intelege ce nevoi are piata muncii intr-o economie de piata. Scoala trebuie, logic, sa livreze oameni pregatiti in domeniile active de pe piata. Vorba cuiva... da' cine sa ne-asculte...
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 noiembrie 2015, 10:30)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   foarte (Joi, 19 noiembrie 2015, 11:06)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui

   corect. De fapt chestia cu pragul de 40 de ani e foarte trista. In vest NU exista problema asta. In Ro daca nu esti aratos si sub 40, nu te angajeaza nimeni.
   • 0 (0 voturi)    
    ... 40???? (Joi, 19 noiembrie 2015, 11:39)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

    ... poate 25 dar cu 10 ani experientza !
   • 0 (2 voturi)    
    Oare? (Joi, 19 noiembrie 2015, 12:37)

    feisbuk [anonim] i-a raspuns lui Wildschwein_007

    Un bun meserias, chiar si de 40 ani, nu va avea niciodata probleme sa isi gaseasca un loc de munca, deoarece sistemul de invatamant produce preponderent nulitati, iar foarte multi dintre cei capabili muncesc in vest.

    Sistemul privat cauta si oameni competenti.


    Desigur, pentru joburi prost platite sunt preferati tinerii (mai flexibili, de multe ori fara o familie/copii in spate, mai sanatosi, cerinte salariale mai mici). Aici da, este o problema.

    Cine a frecat menta, s-a remarcat ca un ilustru necunoscut sau antitalent, va avea o mare problema iar varsta inaintata amplifica nesansele de gasire a unui loc de munca.

    La stat, e cu totul alta poveste. PCR. Iar daca vrei un post bine platit, iti trebuie familia politica din spate (vezi familiile Basescu sau Sarbu/Ponta de exemplu).
  • +3 (3 voturi)    
   Si nu numai atat (Joi, 19 noiembrie 2015, 12:24)

   3M [utilizator] i-a raspuns lui

   Si foarte multe firme au angajati in HR niste incompetenti. Am primit un link cu angajare administrator retele, care trebuia sa stie sa monteze POS-uri, sa faca si tablouri electrice, sa aiba permis auto full, sa stie si linux si windows si office si sa aiba si masina. Acum toate astea sunt foarte greu de obtinut oricum, pentru ca iti mananca timp toate atestarile, si cand firma ofera salariu atractiv de maxim 2000 lei avem o problema uriasa. Pe langa asta mai trebuie sa ai si aproximativ 22 de ani si experienta in domeniu minim 3. Sau sudor in instalatii gaze experienta minim 3 ani si sa fie PREZENTABIL pe un salariu atractiv de 1200 lei. Dupa care ne miram ca sarim in aer sau luam foc.
   • -1 (1 vot)    
    In industria IT (Joi, 19 noiembrie 2015, 14:16)

    RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui 3M

    românească e vai și amar.

    Să ceri 2 000 de euro e cam maximul pe care îl poți spera de la firmele mari. Că alea mici, nici o șansă.

    Ca să nu mai vorbesc că la interviu nici nu te cred ce le spui, chit că ai codul sursă cu care demonstrezi ce știi.
    • +1 (1 vot)    
     Oare (Joi, 19 noiembrie 2015, 17:43)

     Stefan85 [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

     Pentru tine poate e maximul 2000, afla ca multe companii ofera peste suma asta. Acum ca vrei banii astia si stii doar SQL si te crezi mare developer e problema ta.

     E si normal sa imi demonstrezi ce stii, sa iti dau un test, sa faci o mica aplicatie ceva dupa cerintele mele ca sa imi dau seama daca esti ceea ce caut. Ca vii tu cu codul pe stick si apoi imi explici ce face nu inseamna nimic. Povestea asta mergea la proiecte in facultate.
 • 0 (0 voturi)    
  Reforme scolare de rahat !,rezultate pe masura (Joi, 19 noiembrie 2015, 14:28)

  andreesanu [utilizator]

  Orce neavenit a se citi neispravit ,nepriceput si-a bagat picioarele in ea scoala pretinzind ca aberatiile lui sunt reforme !!!.Rezultatul acestor asa zise reforme este un dezastr ,un mare rahat cu urmari catastrofale.
  Dupa cum se vede nivelul de trai in Romania este dat de nivelul si rezultatele scolilor. Analfabeti ,abandonuri scolare,absolventi facuti pe bani la fabrica de diplome si apelul de seara .
  Guverne ticalosite care au distrus tara au distrus locurile de munca si au lasat romanii pe drumuri.
  Daca se cer azi lacatusi-mecanici ,operatori chimisti,electricieni ,amecisti, programatori etc n-aui de unde sa-i iei ,scolile profesionale s-au inchis,scolile de maistri desfiintate ,scolile de arte si meserii lipsa .Se vind in schimb diplome asa zis universitare orcarui dobitoc care pune banul jos.
  Asa zisi educatori care si-au vindut sufletul dracului pe un pumn de arginti au nenorocit si nenorocesc generatii si nimanui nu-i pasa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by