Intr-o economie sanatoasa, o rata ridicata a locurilor de munca vacante indica o rata a somajului scazuta si invers. Economia noastra e atipica: avem un numar ridicat de joburi care pot fi ocupate imediat, dar si multi someri care nu isi regasesc competentele in oferta de munca afisata. Datele ne arata insa ca in economia noastra apar locuri de munca in sectoare in care absolventii sau somerii nu sunt pregatiti si ca avem someri care stiu sa lucreze in industrii care nu ofera locuri de munca vacante. Avem 52.500 joburi vacante si 627.000 de someri, ne transmite joi Statistica. Cele mai multe sunt in sectoare cu salarii mici, care nu motiveaza persoanele aflate in cautarea unui loc de munca. Cele mai putine joburi vacante sunt in industria extractiva si productia de energie.

vacant1Foto: Hotnews

In trimestrul III 2015, ne spune Statistica, numarul locurilor de munca vacante a fost de 52.500, in crestere cu 5.100 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. Numarul somerilor a crescut si el la 627.000, adica avem 11.9 someri pe fiecare job vacant.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2014, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 12.700. In industria prelucratoare s-au concentrat peste 27% din numarul total al locurilor de munca vacante (14,4 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,29%.

Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 8600 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 6600 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2900 locuri vacante in invatamant.

Cele mai mici valori in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,12%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), urmata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,19%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

In trimestrul al treilea, in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri s-au regasit in activitatile din comert (+1,5 mii locuri vacante), respectiv in cele din invatamant si sanatate si asistenta sociala (+0,7 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

Intr-un studiu facut la nivel european, publicat de Revista Romana de Statistica, 7 din 10 firme poloneze considera foarte importante competentele: responsabilitate si seriozitate, motivatie si angajament, in timp ce numai aproximativ 40% acorda o foarte mare importanta competentelor avansate, respectiv de baza, tehnice/vocationale. In Marea Britanie, antreprenorii prefera ca tinerii ce urmeaza a fi angajati sa posede competente de limba si matematica.

In Romania, acelasi chestionar a fost difuzat unui numar de 100 de angajatori din sase Regiuni de dezvoltare (Bucuresti Ilfov, Sud, Centru, Sud Vest, Sud Est si Nord Est). 75,58% dintre angajatori au fost implicati din activitati in intreprinderi micro, mici si mijlocii, in timp ce restul in intreprinderi mari si foarte mari.

Toate activitatile principale au fost reprezentate in esantion, 30,32% dintre angajatori implicati in Comert, hoteluri si restaurante, transport; 29,07% in administratie publica si servicii (invatamant, sanatate si asistenta sociala etc); 12,79% in industria extractiva si prelucratoare; 11,63% intermedieri financiare si tranzactii imobiliare; 10,47% - constructii si 3,49% - agricultura, silvicultura, pescuit. Marea majoritate a intreprinderilor au realizat o cifra de afaceri de mai putin de doua milioane de euro (56%).

Rezultatul a fost ca 43% dintre respondentii romani considera ca timpul mediu necesar ocuparii unui loc de munca vacant este cuprins intre 1 si 3 luni. Procentul de 11,63 al celor care apreciaza ca aceasta durata depaseste 6 luni reprezinta angajatori implicati in activitati din: industrie, comert, administratie publica si privata, localizate cu precadere in regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Vest. Chiar daca un procent ridicat dintre angajatori apreciaza ca in compania lor nu exista locuri de munca care nu pot fi ocupate, un sfert dintre acestia au difi cultati in gasirea candidatului potrivit pentru locul de munca liber in special pentru califi cari care implica: management corporatist (29%), finante si contabilitate (21%), informatica (14%).

Principalele motive ale dificultatii ocuparii unui loc de munca vacant sunt considerate de catre angajatori cele privind de sistemul de educatie si legatura acestuia cu mediul de afaceri (76,5% dintre respondenti sunt de acord/ acord total) si migratia fortei de munca (72,9%).

Competitia este plasata pe ultimul loc intr-un clasament al celor mai semnificative cauze ale deficitului de candidati calificati pentru anumite locuri de munca (24.7% dintre respondenti sunt de acord/acord total).

Daca in contextul actual, timpul necesar pentru ocuparea unui loc de munca vacant nu este foarte indelungat (1-3 luni), perioada necesara unui angajat pentru a deveni pe deplin efi cient este mult mai mare (peste 6 luni)

potrivit opiniei a 38,37% dintre angajatori.

Acelasi procent de respondenti care au considerat ca au dificultati in gasirea candidatului potrivit pentru un loc de munca, apreciaza ca o parte dintre angajatii actuali nu dispun de califi carea, specializarea sau experienta

necesare pentru a derula activitatile la ce mai ridicat nivel (24,42%).

Angajatorii considera ca printre cele mai importante cauze pentru dezechilibre (neconcordanta de calificari cu cerintele locurilor de munca) lipsa calificarilor necesare in momentul angajarii (80,2% dintre respondenti sunt de acord/acord total) si a programelor de training (61,6%).

In ceea ce priveste categoria de abilitati mai putin prezente la angajatii companiilor, cele stiintifice si tehnologice (IT), respectiv cele lingvistice si de comunicare sunt considerate cele mai importante de catre angajatori (peste 50%). In plus, angajatorii au probleme in gasirea unor candidati/angajati care sa dispuna de cunostinte/competente din domeniul managementului, legislative, statistice, istorice, cultura internationala, respectiv abilitati precum mobilizarea in rezolvarea problemelor noi si pentru indeplinirea sarcinilor de

rutina.

O metoda eficienta de rezolvare a neconcordantei de calificari se apreciaza ca poate fi organizarea de programe de training pentru angajati. Totusi, nu toate companiile sunt dispuse sa investeasca in astfel de activitati, iar principalele motive ale reticentei sunt reprezentate, conform opiniei angajatorilor, de constrangerile de costuri si timp.