Pretul aurului continua sa scada, dar persoanele fizice cumpara cantitati record de metal pretios, pentru ca temerile privind economia globala sunt tot mai mari.

Lingouri de aurFoto: Agerpres

In conditiile in care bancile centrale se intrec in a-si devaloriza monedele oamenii tezaurizeaza tot mai mult aur, chiar daca acesta a avut pe pietele financiare un an greu din cauza intaririi dolarului si a cresterii dobanzilor.

Cotatiile au scazut saptamana trecuta cu 9% pana la 1.083 de dolari pentru o uncie, ceea ce inseamna o cadere de circa 43% fata de maximul istoric de 1.900 dolari/uncie atins in 2011.

Scaderea a continuat si saptamana aceasta, joi cotatia ajungand la 1.071$/uncie.

Totusi, datele fundamentale, caracteristicile si atractia aurului sunt nediminuate deoarece ramanem in vremuri de interventii extreme ale guvernelor din toata lumea, iar de mii de ani aurul a fost cea mai buna asigurare in vremuri de incertitudine, apreciaza The Telegraph.

Aceasta teorie primeste argumente si in ultimul raport al World Gold Council, in care se arata ca cererea pentru lingouri si monede a crescut cu 33% in trimestrul trei, pana la 295,7 tone.

Motorul principal al acestui avans este cresterea de 70 de puncte procentuale (an la an) de pe piata chineza.

In Marea Britanie, cererea pentru aur fizic sub forma de lingouri de diferite marimi si monede a sarit cu 67%, pana la 2,5 tone.

Fata de T3 2014, cererea de aur pentru bijuterii a crescut cu 37,8%, iar cea pentru lingouri si monede cu 73,4%:

Prima regula a investitiei este conservarea capitalului. Cea de-a doua este incercarea de a obtine profituri sau venituri potrivit profilului de risc.

In ce priveste prima regula, aurul a fost metoda de asigurare preferata timp de mii de ani, in ciuda faptului ca nu genereaza venituri, ci chiar necesita costuri pentru depozitare.

Dolarul atarna mai greu

Dar faptul ca nu genereaza venituri trage in acest moment in jos pretul aurului. Rivalul cel mai mare al acestuia ca instrument de stocare a valorii este dolarul american.

Iar acesta s-a tot intarit iar piata si semnalele transmise de Rezerva Federala indica faptul ca in decembrie Fed va majora, dupa noua ani de zile, dobanda de referinta.

Pe masura ce castigurile aduse de instrumente de investitii cu grad scazut de risc, precum obligatiunile emise de SUA cresc, atractia pentru cumpararea de aur scade.

Banii rai ii izgonesc pe cei buni

Una dintre cele mai interesante teorii ce poate fi legata de scaderea pretului aurului este Legea lui Gresham, care spune ca “banii rai ii izgonesc pe cei buni”.

Finantistul Tudorilor, Sir Thomas Grehsam, a explicat ca atunci cand un guvern supraevalueaza un tip de moneda si il subevalueaza pe altul, moneda subevaluata va parasi tara sau va disparea din circulatie, fiind stransa “la saltea” in timp ce moneda supraevaluata va fi impinsa in circulatie.

Devalorizarea artificiala a unei monede nu este ceva nou, ea datand de mii de ani. De fapt, Grisham doar tragea concluzii din studiile istoricului si savantului islamic Al-Maqrizi, care a arata efectul devalorizarii monedei ce avusese loc in timpul dinastiei egiptene Mamluk.

Al-Maqrizi a explicat efectele crizei de lichiditati de la inceputul secolului 15, ce a strangulat circulatia banilor. Solutia a fost fortarea unei devalorizari in masa prin trecerea de la dinari de aur si argint la monede de cupru, Fulus.

Pentru o perioada, economia si-a revenit, iar comertul prinsese iar viata.

Dar inflatia s-a instalat rapid iar preturile au scapat de sub control, pe masura ce moneda de cupru valora din ce in ce mai putin.Totul in timp ce aurul si argintul erau stransi in secret la saltea.

Acum, dupa mai mult de jumatate de mileniu, tiparnitele de bani merg la foc continuu, in timp ce cererea de aur creste abrupt.

Ultimul guvern care si-a devalorizat moneda pentru a-si sprijini economia incetinita este China. Banca Poporului taie ratele de dobanda si permite ca valoarea yuanului sa scada.

Astfel ca cetatenii chinezi ingrijorati ca le scade puterea de cumparare cumpara aur, pentru ca acesta este o asigurare buna impotriva inflatiei, iar la fel procedeaza multi dintre cei ce se tem de inflatia.