Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, in conformitate cu asteptarile analistilor, rezistand presiunilor in crestere de pe piata pentru o reducere a costurilor de creditare, potrivit Reuters.

Toti cei 72 de analisti intervievati de Reuters saptamana trecut credeau ca banca nu va modifica dobanda de referinta in aceasta luna. Mai mult, unii analisti credeau ca dobanda de politica monetara va ramane neschimbata si in 2008.

Potrivit lui Jean-Claude Trichet, preşedintele instituţiei cu sediul la Frankfurt, BCE a pastrat nivelul dobanzii ca urmare a accentuarii inflatiei pana la 3% in noiembrie si a riscurilor pe termen mediu la adresa stabilitatii preturilor.

"In acest context si in conditiile in care creditele si masa monetara au o crestere viguroasa in zona euro, Consiliul Guvernatorilor este pregatit sa compenseze riscurile la adresa stabilitatii preturilor, in conformitate cu mandatul sau", a mai spus Trichet.

Acesta a avertizat insa ca pe pietele financiare au reaparut riscuri care se accentueaza, insotite de nesiguranta cu privire la impactul lor asupra economiei. "Vom monitoriza indeaproape toate evolutiile", a precizat seful BCE si a spus ca o actiune ferma si la timp a bancii centrale din zona euro va preveni materializarea efectelor secundare si a riscurilor la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu.

"Ancorarea ferma a asteptarilor privind inflatia pe termen mediu si lung in conformitate cu stabilitatea preturilor este cu atat mai importanta, cu cat pietele se caracterizeaza prin volatilitate si nesiguranta accentuata", a mai spus Trichet.