Guvernul Italiei a aprobat un plan de salvare a patru banci mici si mijlocii, in valoare de 3,6 miliarde de euro, finantat privat, in care au fost aplicate noile reguli europene referitoare la institutiile financiare aflate in dificultate, relateaza MarketWatch, preluat de Mediafax.

Potrivit planului aprobat duminica de guvernul premierului Matteo Renzi, vor fi infiintate patru banci "bune" si una "rea", in locul Cassa di risparmio di Ferrara, Banca delle Marche, Banca popolare dell'Etruria e del Lazio si Cassa di risparmio della Provincia di Chieti.

Fiecare dintre cele patru banci "bune" vor prelua activele sanatoase ale fostelor institutii financiare, iar banca "rea" va include creditele neperformante ale acestora.

Planul a fost adoptat dupa o lunga perioada in care autoritatile italiene au incercat sa redreseze bancile respective si au inlocuit conducerile.

Guvernul si Banca Italiei se folosesc de noile reguli europene pentru a rezolva problemele de la bancile respective, care au fost grav afectate de cresterea semnificativa a creditelor neperformante si de lipsa de capital pentru absorbirea pierderilor.

Pierderile celor patru banci au fost deja absorbite partial de catre actionari si o parte din detinatorii de obligatiuni emise de aceste institutii financiare, in conformitate cu legea europeana referitoare la redresarea si salvarea bancilor.

Cele patru banci bune vor fi recapitalizate de un fond finantat de institutiile financiare italiene, numit Fondul de Salvare, pentru cresterea capitalului acestora la un nivel echivalent cu 9% din activele ponderate in functie de risc.

UniCredit, Intesa Sanpaolo si UBI Banca vor imprumuta Fondul de Salvare cu capitalul initial necesar functionarii acestuia, a precizat Banca Italiei.

Noile banci "bune" vor fi vandute cat mai repede posibil, celor mai potrivititi ofertanti, potrivit bancii centrale.

Banca rea va reuni credite neperformante cu o valoare nominala de 8,5 miliarde de euro, a caror valoare a fost revizuita in scadere cu 1,5 miliarde de euro.

Creditele respective vor fi fie vandute fie restructurate pentru recuperarea cel putin partiala a banilor. Fondul de salvare va plati 1,7 miliarde de euro pentru acoperirea pierderilor celor patru banci, iar suma va fi recuperata doar in mica parte.

Ulterior, Fondul va aloca alte 1,8 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor bune, suma care ar putea fi recuperata dupa vanzarea institutiilor financiare.