Ministrul Finantelor, Anca Dragu: Avem surplus bugetar, dar nu trebuie sa ne bucure, deoarece nu au fost cheltuiti banii de investitii
Pentru tot anul 2015 sunt previzionate cheltuieli cu investitiile de 33 miliarde lei.
Dragu a mai spus ca ca achizitiile publice trebuie sa devina un instrument de crestere economica, iar o reforma in acest domeniu reprezinta o prioritate pentru Ministerul Finantelor si pentru actualul Guvern. "De aceea este extrem de importanta respectarea termenelor asumate prin planul de actiune aferent Strategiei nationala de reforma in achizitii publice. Abaterea de la acestea poate conduce la suspendarea platilor pe toate programele cu finantare europeana. Este foarte important ca achizitiile sa nu mai reprezinte un moment de blocaj in cheltuirea fondurilor publice, ci o modalitate transparenta de atribuire a contractelor in conditiile unei concurente reale", a spus ministrul.
Potrivit acesteia, la ora actuala, un sfert dintre proceduri au o durata medie sub 53 de zile, in timp ce jumatate inregistreaza o durata medie de pana in 72 de zile.
Cele mai multe Autoritati Contractante sunt din domeniul Administratiilor locale (20%), urmate de cele din Sanatate (18%) si de Servicii Publice (7%).
"Este necesar un efort comun din partea mai multor institutii pentru realizarea unei reforme profunde in acest domeniu. Am facut un inventar, acum exista 18 institutii responsabile pentru ca sistemul sa se reformeze, de la ANAP pana la Curtea de Conturi. De aceea este nevoie de un efort comun si de un dialog permanent intre institutiile cheie", a mai spus Anca Dragu.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Probabil guvernul ponta vazând că nu mai poate face contracte cu comision pentru partid de frica DNA-ului , a preferat să nu mai faca nici-o investitie .
Ponta a lasat guvernul cu excedent ca sa mareasca pensiile si salariile acum voi va bateti joc de bani?
De acord ca trebuie crescute pensiile si salariile, sunt derizorii. Dar la fel de mult trebuie facute investitii, trebuie create locuri de munca pentru a se putea plati salariile si pensiile, altfel luam dintr-un buzunar si punem in altul.
Orice teorie economica spune ca investitiile si productia de bunuri si servicii competitive produce crestere economica. Sau?
Iar cu bunurile si serviciile competitive te adresezi in principal pietelor externe care nu depind de politicile economice si de banii din Romania (vezi dezvoltarea economica a Poloniei, Turciei, Ungariei, etc). Toti acestia au investit, au produs mai mult si mai bun si apoi au crescut salarii. Noi vrem sa facem invers si credem ca o sa ne mearga. Ei bine, eu unul nu cred.
boc a lasat excedent, deficit a lasat motocicleanu.
boc a lasat un buffer de cinci miliared de ioroi si investitii in curs.
dottore a taiat investitiile sa ..intregeasca salarii si pensii...
boc n'a taiat pensii, le'a impozitat fiscul, din prostie. prin hotararea curtii constitutionale, banii au fost inapoiati pensionarilor.
oprea a taiat pensii, la militarii cu pensii nemeritate, si a marit, cin ce'a taiat, tot militarilor, celor cu pensii mici.
asta ca sa amintesc celor ce'au itat si ar putea sa creada ca esti chiar ...corect..politic.
dottore n'a mai facut nicio investitie, anaful a vanat micii datornici, a dus micile afaceri la faliment, iar excedentul l'a pradat ministrul dragnea, prin pixul sau, darnic cu primarii psd.
chiar si lauda cu absorbtia de fonduri ioropene, se datoreaza tot guvernarii lui boc. bani luati pe proiecte introduse atunci, decontate de guvernarile celor mai cinstite guverne...
minciuna are picioare scurte.
la latrine si otv ghitza a inceput deja campania impotriva guvernului nou, al lui ciolos.
da, ar fi bine sa se reia investitiile, in infrastructura si dezvoltare rurala si urbana.
da ar trebui marite lefurile bugetarilor, dar, numai celor performanti, care isi fac treaba.
toata umplutura, lestul pe pile, afara !
Cata vreme avem tehnocrati care n-au condus macar o vulcanizare la viata lor, nu se va dezvolta nimic. Se vor consuma bani pe cursuri de-nfipt zambila-n branza, parcuri la tara, pensiuni si hoteluri.
Dezvoltarea vine de la clasa de mijloc tehnica: Ingineri mecanici, electronisti, chimisti, medici, tehnicieni, matriteri, electricieni, care-si fac firme mici, cu produse in serie mica, se dezvolta si devin mari intreprinderi.
Nu de la tehnocrati care cand aprind lumina, nu stiu ce se-ntampla in spatele comutatorului.
Cata vreme impozitul va fi mai mic decat TVA, si va sugruma clasa de mijloc ce nu va putea sa acumuleze pentru a dezvolta o afacere, adio capitalism. Prin actulul sistem fiscal nu faceti decat sa imbuibati si mai tare imbuibatii.
Pe de alta parte, autostrazile nu aduc dezvoltarea sine qua non, poate doar niste multinationale cqare ne vor da salarii amarate, exporta profitul si parasi cand vor ei, cu praful de pe toba.
Sucess si sper sa ma-nsel la ce-aveti de gand. Sa nu dati pe degeaba Rosia Montana, Hidroelectrica, gazele de sist.
Punct si de la capat, Ponta a taiat investitiile macro si numai pe acelea fiindca banii la primarii lPSD a dat Dragnea cu amandoua mainile si chiar nu stim ce au facut baietii cu banii astia.
Cat despre clasa aia de mijloc, stii de cat timp si bani e nevoie ca un chimist sa isi dezvolte o afacere care sa concureze cu Uzinele Govora? ca sa nu zic Oltchim, ca sa nu zic Solvay sau BASF!
PS fac parte din acea clasa de mijloc si cred ca aceasta se poate dezvolta numai intr-un stat de drept in care piata nu e distorsionata de firmele politicienilor si capuse.
Autostrazile nu duc la dezvoltare majora intr-o tara nedezvoltata, si se poate vedea in Grecia sau Portugalia. Am si alte exemple.
Firmele mici sunt cele cu dezvoltare rapida. Vrei sa cresti, ajuti clasa de mijloc. Ajuti firmele mici. Ajuti producatorii locali. Pui fiscul sa omoare pe toti care nu platesc taxe, pentru a lasa producatorul tau sa intre intr-o piata cinstita. Nu e vorba sa ajungi BASF, dar daca ai crescut in cinci ani de la 2 la 20 de angajati, si asta se intampla la 200.000 de firme, am ajunge deja la buricul Germaniei. As modifica cu stiinta sistemul de achizitii publice, astfel incat sa-i permit si firmei mici sa intre in lupta, sa nu cer tot felul de minunatii ca standardul de satisfactie al salariatului sau alte tampenii. Cat priveste faptul ca aveti partizanate politice si va e frica sau il urati pe Ponta ca pe dracu, n-aveti de ce, e istorie. Insa eu cred ca intr-adevar trebuie facut ceva pentru dezvoltarea Romaniei, n-are legatura cu PSD sau PNL. Apropos, membru PNL am fost, PSD niciodata. De acord cu eradicarea firmelor de partid(e). (e) -ul asta e foarte important. Si cu eradicarea firmelor securiste( sau cum sa le zic, serviciste).
Este facut ca sa functioneze cu functionari incompetenti.
Prin sistemul de achizzitii se cumpara HARTII, NU PRODUSE!!!. Conteaza numai documentele, iar produsele sunt doar o anexa a hartiilor.
Un exemplu:
Se cer certificate, si descrieri tehnice neutre.
Sa spunem ca la o achizitie publica de automobile,
oferta de automobile chinezo bulgaresti DF este 18000 de lei, iar o firma japoneza de renume vine cu un produs la 18100lei . Firma japoneza este mult superioara la caracteristici, dar nu s-a cerut in specificatii. Achizitorul este obligat sa cumpere masina mult mai proasta si poluanta pentru ca e mai ieftina doar cu 25 de Euro.
Lasati oamenii sa cumpere orice, cata vreme isi asuma corectitudinea tranzactiei. Pot fi verificati foarte usor cine ia spaga. Exista preturi de referinta. Sunt armate de politisti, functionari, procurori care pot veghea la asta. Sau nu se poate, sau asa se doreste.
Dvs, stiti, de exemplu, ca an de an Curtea de Conturi a Romaniei prin Rapoartele ei arata JAFUL banilor publici in diferite insitutii ale statului roman iar aceste Rapoarte ale C de C NU sunt luate in seama, NIMENI nu raspunde nici macar cu postul respectiv?!
As putea scrie un roman de mii de pagini cu astfel de situatii, CUM si CE veti FACE sa schimbati?!
Nu avem nevoie sa le reamintiti, le stim, suntem satui!
"Investiţiile străine directe au crescut în primele opt luni cu 61,4%, la circa 2,3 miliarde euro, după ce în august investitorii au plasat 215 milioane de euro pe piaţa locală, printre cele mai slabe luni din acest an, maximul fiind atins în martie, potrivit datelor BNR
"Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2.299 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au înregistrat 1.453 milioane euro, iar creditele intragrup 846 milioane euro (net)", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României."(ZF)