Managerii financiari din Romania sunt constienti de amploarea modificarilor in practica fiscala pe care le va genera implementarea rapoartelor BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) emise de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), arata un recent sondaj PwC efectuat in randul a 104 manageri financiari. 80% dintre respondenti considera ca implementarea recomandarilor incluse in rapoartele BEPS in legislatia nationala va afecta cu siguranta activitatea companiilor lor, 16% considera ca acest lucru este posibil si doar 4% cred ca nu vor fi afectati pentru ca implementarea rapoartelor BEPS va fi dificila in Romania.

Modificarile legislative presupuse de rapoartele BEPS nu sunt considerate ca fiind clare de catre managerii financiari din Romania. Totusi, 93% dintre respondenti au declarat ca se asteapta la obligatii suplimentare de raportare, in vreme ce doar 7% dintre participantii la sondaj considera ca nu vor avea astfel de obligatii suplimentare pentru ca fac parte dintr-un grup de societati romanesti.

"Avand in vedere modificarile legislative majore in domeniul preturilor de transfer, atat pe plan intern, cat si international, precum si intensificarea controalelor fiscale in aceasta privinta, nu este de mirare ca 96% dintre respondentii la sondajul PwC considera preturile de transfer printre cele mai importante trei arii de interes fiscal pentru companiile lor. Acest lucru reliefeaza nevoia companiilor din Romania de analize de calitate in acest domeniu, ceea ce depinde intr-o mare masura de abilitatea si expertiza profesionistilor in preturi de transfer din tara noastra", a declarat Ionut Simion, Country Managing Partener, PwC Romania si Lider al Echipei de Preturi de Transfer a PwC in Europa Centrala si de Est.

Daca totusi se ajunge la ajustari de preturi de transfer si implicit, la situatii de dubla impunere, 68% dintre respondenti considera ca actualul mecanism de evitare a dublei impuneri pare dificil de pus in practica si doar 18% cred ca acesta va functiona la nevoie.

In aceste conditii, majoritatea respondentilor romani se declara proactivi in abordarea problematicii preturilor de transfer: 49% dintre acestia spun ca ar pregati o politica de preturi de transfer a companiei inaintea de demararea unor tranzactii intra-grup, iar 24% ar opta pentru obtinerea unui acord de pret in avans. Doar 27% dintre respondenti mizeaza pe intocmirea dosarului pretului de transfer pentru anii fiscali incheiati.

"Este foarte important pentru contribuabili sa utilizeze instrumente de conformare voluntara precum conceperea unei politici de preturi de transfer inainte de a se angaja in tranzactii intragrup sau initierea unui dialog deschis cu autoritatile fiscale prin intermediul unui acord de pret in avans", a declarat Daniela Dinu, Director si Lider al Echipei de Preturi de Transfer a PwC Romania.

"Avand in vedere experienta ultimului an, ne asteptam ca tendinta de conformare voluntara sa prinda contur din ce in ce mai mult in randul contribuabililor romani", a adaugat Daniela Dinu.

Sondajul a fost efectuat de echipa de preturi de transfer a PwC Romania in cadrul unei conferinte in domeniu organizata pe 17 noiembrie 2015 la Bucuresti.