Rata somajului in forma ajustata sezonier a scazut cu 0,1 puncte procentuale fata de luna precedenta si a crescut cu 0,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna octombrie 2014, au transmis vineri oficialii INstitutului National de Statistica. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna octombrie din anul curent este de 630.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta (634.000 persoane) si in crestere fata de aceeasi luna a anului anterior (618.000 persoane).

In grupa de varsta de 25-29 de ani, cei mai multi raman in somaj o perioada cuprinsa intre 1-3 luni. E grupa de varsta cu cea mai ridicata mobilitate. Daca nu gasesc in orasul lor, isi cauta in cel vecin. Daca nici acolo, sunt cei mai dispusi sa plece si mai departe. E drept, accepta si salarii mai mici pentru ca multi locuiesc cu parintii si nu dau bani pe intretinere. Potrivit datelor INS, salariatii din aceasta grupa -cei care provin din randul somerilor- au salarii mai mici decat cei pe posturi similare, lucru oarecum de inteles. Oamenii accepta sa lucreze pe bani mai putini, numai sa aiba din ce trai.

Grupa de varsta 30-39 de ani. Cu cat inaintezi in varsta si ramai somer, cu atat mai greu e sa iti gasesti. Mobilitatea fortei de munca scade. La aceasta varsta deja ti-ai intemeiat o familie, poate ai si un copil, si esti tot mai putin dispus sa-ti lasi familia ca sa cauti un loc de munca in alt oras/judet.

Potrivit datelor INS, un somer din 2 este sarac, barbatii someri avand situatia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate in somaj (rata saraciei este de 56,7% la barbati fata de 39,0% la femei).

  • Riscul de saracie al persoanelor neocupate s-a accentual la someri (5,7 puncte procentuale.
  • Somerii din Uniunea Europeana se afla sub pragul saraciei in proportie de 46,9%. Peste acest nivel relativ se plaseaza somerii din Malta, Bulgaria, Ungaria, Luxemburg, Romania, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Estonia, Germania. Cele mai scazute rate de saracie se inregistreaza pentru somerii din Danemarca, Cipru, Olanda, Belgia, Irlanda, Franta si Porugalia. Saracia reprezinta un fenomen mai frecvent intalnit in randurile pensionarilor din Cipru (29,0%), Bulgaria (26,2%), Lituania (20,8%) si Estonia (19,6%). Rate de saracie mici se inregistreaza in Ungaria (5,2%), Luxemburg (5,3 %), Olanda (5,5%), Cehia (6,4%) si Slovacia (7,7%).
  • Cea mai mica pondere a gospodariilor de someri a fost inregistrata in regiunea Nord-Est (2,7%) si cea mai mare in regiunea Sud-Est (5,6%).
  • Cea mai mare parte a gospodariilor de someri sunt formate din trei si patru persoane

Ponderea gospodariilor de someri care nu au putut face fata cheltuielilor cu venitul net realizat, in anul 2014, a fost de 72,7%, din care 41,3% nu si-au putut plati la timp serviciile legate de intretinerea locuintei, aceasta cifra ridicandu-se la 44,1% in mediul urban.