​Analiza

Imbrancelile pentru cate o farfurie cu sarmale oferita gratuit de autoritati se explica: Statistica a numarat 5,39 milioane de romani declarati oficial saraci. Numarul lor a crescut in 2014 cu peste 600.000

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 2 decembrie 2015, 11:42 Economie | Finanţe & Bănci


Rata saraciei pe regiuni
Foto: Hotnews
Rata saraciei relative a fost in Romania anjului 2014 de 25,4%, iar in valori absolute, numarul saracilor a fost de 5,39 milioane de romani, se arata intr-o lucrare publicata in urma cu cateva zile de Institutul National de Statistica. In perioada ultimii cinci ani, rata saraciei a fost in jur de 22%, exceptie facand 2014 cand s-a inregistrat un maxim de 25,4%, se mai arata in lucrarea Statisticii "Dimensiuni ale incluziunii sociale". Cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani (crestere de 6,5 puncte procentuale), in 2014 atingand si cota cea mai ridicata. Aproape 2 din 5 dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor .

Bine, o sa intrebati cum se face ca desi avem crestere economica si autoritatile se lauda cu o perioada foarte buna din unct de vedere economic, cu toate acestea deci, rata saraciei creste. Explicatia sta in inegalitatea masiva a veniturilor. Cresterea economica se duce practic in cresterea avutiei nete a persoanelor deja bogate, nefiind distribuita uniform catre toate quintilele de venit.

. • Cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani (crestere de 6,5 puncte procentuale), in 2014 atingand si cota cea mai ridicata. Aproape 2 din 5 dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor. Starea de saracie s-a accentuat puternic si la tinerii cu varste intre 18-24 ani, ale caror valori au crescut constant in perioada analizata (crescand cu 5 puncte procentuale, in anul 2014 fata de 2011).
 • Populatia varstnica (65 ani si peste) este afectata intr-o masura mai redusa de saracie, nivelul ratei fiind sensibil inferior mediei pe ansamblul populatiei (15,5 % in anul 2014). Rata saraciei in randul varstnicilor a crescut in perioada 2011-2014, cu 1,4 puncte procentuale, reprezentand grupa de varsta cu cea mai mica crestere Urmarind evolutia ratei saraciei pe sexe si grupe de varsta in perioada 2011-2014, constatam ca acestea au evoluat diferit pe fiecare categorie.
 • De asemenea, rata saraciei s-a dublat in randul proprietarilor, depasind-o cu 15 puncte procentuale pe cea a chiriasilor (mai jos, graficutl) • La nivelul UE 28 suntem pe locul al doilea, dupa Grecia.
 • Saracia este inegal distribuita si in profil regional. In anul 2014, rata saraciei a fost de aproape 7 ori mai mare in regiunea Nord-Est, de circa 6 ori in regiunile Sud-Est si de peste 5 ori mai mare in Sud-Vest Oltenia decat in regiunea Bucuresti-Ilfov. Analiza evolutiei ratei saraciei in perioada 2011-2014 evidentiaza faptul ca fata de inceputul perioadei, aproape in toate regiunile s-au inregistrat cresteri in ultimul an.
Cele mai mari cresteri ale ratei saraciei s-au intalnit in regiunile Vest (cu 8,0 puncte procentuale), Sud-Est (cu 5,3 puncte procentuale), Sud-Muntenia (cu 3,9 puncte procentuale) si Nord-Est (cu 3,2 puncte procentuale). De remarcat este ca fata de anul precedent, doar in regiunea Sud-Vest Oltenia aceasta a scazut usor (cu 0,4
puncte procentuale).

Revenind la UE, chiar daca media ne plaseaza pe locul al doilea, uitandu-ne mai amanuntit, lucrurile capata alte nuante....(click pe grafic pentru marire)

 • Dintre cei care muncesc (salariati sau antreprenori), aproape un barbat din 5 si respectiv o femeie din 6 au fost sub pragul de saracie. In schimb, la persoanele neocupate sau inactive situatia se inverseaza, in sensul ca femeile sunt afectate in mai mare masura de saracie decat barbatii: aproximativ un barbat din 5 si o femeie din 4 au venituri situate sub pragul saraciei.
 • Referitor la persoanele neocupate, trebuie evidentiata situatia somerilor a caror rata de saracie este foarte mare. Practic, circa un somer din 2 este sarac, barbatii someri avand situatia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate in somaj (58,0% la barbati fata de 37,2% la femei).

Un factor important in aparitia starii de saracie il constituie existenta si numarul copiilor aflati in intretinerea gospodariei din care face parte persoana respectiva.

Saracia este mai frecventa in randul celor care traiesc in gospodariile cu copii dependenti1 (32,3%), decat in cazul celor care traiesc in gospodariile fara copii (15,7%) pe intreaga perioada analizata 2011-2014. In anul 2014, dintre gospodariile cu copii dependenti, cele mai puternic afectate de saracie au fost gospodariile numeroase formate din 2 adulti cu 3 sau mai multi copii dependenti (73,1% dintre acestia), a celor de 3 sau mai multi adulti cu copii dependenti (31,8%), la persoanele din gospodariile formate din 2 adulti cu 2 copii dependenti (in proportie de 31,1%), dar si a familiilor monoparentale, parinte singur cu un copil dependent (30,7%). In comparatie cu acestia, numai 1 din 6 gospodarii formate din 2 adulti si 1 copil dependent sunt afectate de saracie.

In gospodariile fara copii dependenti, considerate in general mai putin afectate de saracie, apar totusi diferentieri notabile produse de numarul si varsta persoanelor care traiesc intr-un anumit tip de gospodarie. Astfel, persoanele singure sunt mai expuse riscului de saracie, in special in cazul femeilor (26,6% fata de 24,7% la barbati). De asemenea, persoanele care traiesc singure devin tot mai sarace pe masura inaintarii in varsta: persoanele in varsta de pana la 65 de ani au o rata de saracie de 25,0%, pe cand cei cu varsta de 65 ani si peste sunt saraci in proportie de 26,6%.

 • In perioada 2011-2014, se observa o deteriorare a situatiei materiale a gospodariilor cu copii dependenti, rata saraciei la aceasta categorie crescand in anul 2014 cu aproape 5 puncte procentuale fata de 2011. O crestere vertiginoasa a ratei saraciei de-a lungul acestei perioade s-a inregistrat in cadrul gospodariilor formate din 2 adulti cu 3 sau mai multi copii dependenti - de 18,4 puncte procentuale - valoarea ratei in ultimul an ajungand sa fie mai mult decat dubla in randul acestora comparativ cu celelalte tipuri de gospodarii cu copii dependenti.
 • Cresteri consistente ale ratei de saracie s-au remarcat si la gospodarii de 3 sau mai multi adulti cu copii dependenti si la cele cu 2 adulti cu 2 copii dependenti (de 4,7, respectiv 4,6 puncte procentuale). O nota aparte s-a observat la familiile monoparentale, unde rata saraciei a coborat constant pe perioada 2011-2014, de la 40,0% pana la  valoarea de 30,7%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17960 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  mda (Miercuri, 2 decembrie 2015, 11:50)

  mda [anonim]

  multumim victor ponta, unde erau aceste cifre atunci cand PSD-ul se lauda cu ce a facut viorel cat a fost premier, adica din 2012 incoa
  • +16 (20 voturi)    
   este destul de clar... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 12:45)

   Piticot9 [utilizator] i-a raspuns lui mda

   Suprapuneti aceasta harta pe una cu intentia de vot si veti avea raspunsul.
  • +7 (9 voturi)    
   27% sau 25% in 2014 ? (Miercuri, 2 decembrie 2015, 13:13)

   rwerwe [anonim] i-a raspuns lui mda

   Daca populaţia rezidentă a României la 1 ianuarie 2014 a fost de 19 942 642 (http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comupentru 2014nicate/com_anuale/populatie/PopRez2014r.pdf),
   atunci inseamna ca de fapt e vorba de 27% !!!

   Calculul prezentat pentru 2014 de 25,4%, ar fi valabil pentru o populatie de peste 21 milioane.

   Oricum, astept cu interes reactia d-lui Dragnea si mai ales a d-lui Ponta... Parca i se spunea si Pinochio, nu?
  • +4 (4 voturi)    
   Saracie (Miercuri, 2 decembrie 2015, 15:03)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui mda

   Adica tu crezi ca Ponta i-a saracit pe romani? Esti asa naiv? Ponta e una din verigi dar nu e intregul lant.
  • +3 (5 voturi)    
   Vai de capul vostru! (Miercuri, 2 decembrie 2015, 16:27)

   cocosila [utilizator] i-a raspuns lui mda

   Diagnosticati aiurea! Cauzele sunt mult mai adanci decat PSD. Pe ce va bazati cand credeti ca Romania ar putea avea un partid de calibrul PSD cu oameni de o mai buna calitate? Cu ce vreti voi sa inlocuiti toata clasa politica? Sunteti in negare si tot dati vina ba pe partide, ba pe fostii securisti. Voi sunteti problema! Romanii cand au posibilitatea, fura. Furati si va bateti joc, de asta nu veti avea nici in urmatoarele 10 generatii politicieni seriosi si capabili. De asta veti fi saraci fara a avea vreo scuza. Voi sunteti problema. Nu puteti produce altceva decat PSD, PNL si alte asemenea haite de borfasi. Ce mai inventati dupa Johannis si Ciolos ca sa va mentineti moralul?
 • +5 (7 voturi)    
  vai... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 11:57)

  liviu_ [utilizator]

  in timpul gvernarii psd....
  si ce mai zice acu necromantul dragne de "greaua mostenire" de la base?!
 • +1 (1 vot)    
  eroare (Miercuri, 2 decembrie 2015, 11:57)

  rwerwe [anonim]

  "rata saraciei s-a dublat in randul proprietarilor" - pe grafic este invers
 • +5 (11 voturi)    
  educatie, educatie si iar educatie (Miercuri, 2 decembrie 2015, 12:01)

  sampras [anonim]

  Suprapuneti pe harta aia cu saracia centrele univesitare puternice. O sa vedeti ca acolo unde sunt mai multe, sau mai puternice, saracia e mai redusa. In regiunea centru de exemplu sunt 3 mari centre univesritare, Sibiu, Brasov si Tg Mures. In Nord Vest sunt doua, Cluj Napoca si Oradea. Automat investitorii merg acolo, pt ca gasesc forta de munca bine calificata. Nu mai vorbesc de Bucuresti, cel mai mare centru universiatr al tarii. In Moldova exista un singur mre centru, la Iasi, in toata regiunea. Consecinta? E cea mai saraca regiune. Crede cineva ca daca facem maine autostrada pana in Vaslui, se vor deschide altceva decat fabrici de mobila? Pai pe cine sa angajeze un investitor serios, daca nu gaseste pe nimeni cu calificare?
  Asta nu se explica de multe ori. Ca nu doar de infrastructura ducem lipsa. Principala problema e educatia. Nu o sa atragi nici un investitor intr-un domeniu in care se platesc salarii mari intr-o zona fara universitati puternice, pt ca salariile mari sunt pentru pozitiile calificate, care necesita o universitate serioasa.
  Si mai e probema distibuirii locurior. Daca faci doar locuri la litere, sociologie si drept intr-o localitate e egal cu zero in ce priveste dezvoltarea. Daca nu ai suficiente locuri la inginerie, la informatica, nu o sa cresti nivelul de trai, pt ca nu iti vine nici un investitor serios sa iti angajeze sociologul. Sau daca are prea putini ingineri...mai bine merge tot in marile centre universitare, unde poate gasi forta de munca bine calificata.
  • -1 (1 vot)    
   ipocrizenie, ipocrizenie si iar ipocrizenie (Miercuri, 2 decembrie 2015, 22:40)

   Anton122 [utilizator] i-a raspuns lui sampras

   Cum adica vin investitorii in vestul tarii pentru ca sunt centre universitare? Invatamantul universitar romanesc nu este stralucit, calificarea se face la locul de munca. In plus, multe locuri de munca ce sunt create sunt pentru necalificati. In vest se investeste deoarece este mai usor sa exporti. E usor sa zici ca nu infrastructura este problema cand in urmatorii 2-3 ani mai toate orasele mari din vest vor fi conectate intre ele si Ungaria de autostrada. Merg des in vestul tarii si sunt multe drumuri ce se fac/refac cu bani europeni. In Moldova refacerea drumurilor a ramas doar la stadiul de proiect, nu s-au alocat bani. Contrar opiniei ce circula prin unele regiuni ca unii romani ar fi diferiti de altii eu observ ca suntem o natie uniforma: cum unul reuseste sa se ridice, uita ca a avut noroc/sansa si incepe sa se laude peste tot cat este de competent, muncitor etc.
  • -1 (1 vot)    
   Daca vrei sa vezi cum stam cum invatamantul (Miercuri, 2 decembrie 2015, 22:55)

   eGerula [utilizator] i-a raspuns lui sampras

   arunca un ochi pe harta cu rezultatele la Bac. O sa fii surprins ca regiunile sarace ale Moldovei au in medie rezultate comparabile cu cele din Transilvania, Banat si mai bune decat in restul tarii. Iasul este un centru universitar foarte mare si cred ca acopera toata zona Moldovei, dar mai sunt centre universitare la Suceava si Bacau.
   Am mai raspuns la cineva pe aceeasi tema. In Iasi se face foarte mult soft pentru ca au cu cine sa -l faca si pentru ca se exporta usor. Nu o sa vina nimeni sa faca productie aici ptr export in West din simplul motiv ca nu este infrastructura, cheltuielile de transport a materiei prime si a produselor finite a foarte mare. Nu vezi ca si Renault se plang ca nu pot sa-si scoata productia din tara si ameninta ca se muta de aici?
   Eu sa fiu din West si sa vreau sa fac productie in Ro, de ce m-as duce pana la Iasi daca pot sa ma opresc la Cluj, Oradea, Timisoara?! Daca as vrea sa export in CCCP ar fi Moldova o optiune.
   • +1 (1 vot)    
    serios (Joi, 3 decembrie 2015, 10:03)

    sampras [anonim] i-a raspuns lui eGerula

    ia compara distanta dintre zalau si granita cu distanta dintre cluj si grantia. e mai scurt de la zalau, dar totusi investitorii merg la CLuj toti. De ce? pt ca acolo e centru universitar si gasesc forta de munca bine calificata.
    Ia compara distanta dintre Sibiu si NAdlac si distanta dintre Deva si Nadlac. Deva e mai apropape de granita? Este. Si totusi investitorii aleg Sibiu. De ce? Ca doar e mai aproape deva de granita, le-ar fi mai usor sa-si transporte marfa....Aleg Sibiu pt ca e centru universitar. Dar tu nu o sa-ti dai seama de asta, tie ti s-a explicat pana acum ca doar autostrazile sunt problema, pt ca nimeni nu are interesul sa-ti explice ca cea mai mare problema sunt Universtitatile. Cat despre rezultatele la BAC...ce relevanta au, daca aia care iau medii la BAC mari pleaca la Bucuresti la Facultate. Sau la Cluj. Sau la Brasov...?
   • 0 (0 voturi)    
    ca sa vezi (Joi, 3 decembrie 2015, 10:09)

    sampras [anonim] i-a raspuns lui eGerula

    citez din ce ai spus tu: "Eu sa fiu din West si sa vreau sa fac productie in Ro, de ce m-as duce pana la Iasi daca pot sa ma opresc la Cluj, Oradea, Timisoara?"
    Deci daca ai fi investitor...te-ai opri tot in centre universitare mari. De ce nu ai spus: "M-as opri la Zalau, Baia Mare, Satu Mare?" Ca doar Zalaul e mai aprope de granita decat Clujul. Deci, in mintea ta iti dai seama ca un investitor va alege mereu un centru universitar mare, dar contesti totusi ca distributia centrelor universitare are vreo importanta in dezvoltarea zonelor.
 • +7 (9 voturi)    
  "Fundatia solida" a lui Ponta! (Miercuri, 2 decembrie 2015, 12:33)

  lili [anonim]

  Bravo Ponta, iti multumim, ca ca tine nu mai gasim!

  Autoritatile au "descoperit" abia acum saracia din Romania?!

  "In perioada ultimii cinci ani, rata saraciei a fost in jur de 22%, exceptie facand 2014 cand s-a inregistrat un maxim de 25,4%, se mai arata in lucrarea Statisticii "Dimensiuni ale incluziunii sociale". Cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani (crestere de 6,5 puncte procentuale), in 2014 atingand si cota cea mai ridicata. Aproape 2 din 5 dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor.

  Eu mi-amintesc cum "duduia" economia lui Ponta, ceva ce nu reusea occidentul ala amarat reusea Romania lui Ponta!
  Asta in timp ce UE si BM si Raportori ONU averizau asupra SARCAIEI extreme a majoritatii romanilor de la tara si mai ales a copiilor din Romania!
  Intrebati-l pe Dragnea, cum explica aceasta saracie lucie, mai ales ca majoritatea acestor amarati sunt votantii PSDului, bietii de ei manipulati si mintitit de fiecare data cu ulei, zahar si un kg de faina pentru un vot PRO PSD!
  Romania reala este deaprte de minciunile din cifrele infrumusetate de guvernantii nostri!
  Mai zilele trercute citeam cum dna Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke se ocupa de saracii Romaniei care NU ajung nici macar la gradinita, spunand uimita ca in Romania NICI o autoritate nu se ingrijoreaza de SARACIA in care traiesc aproape jumatate dintre copiii Romaniei, conform ultimelor date EUROSTAT!!!
  Ponta a facut donatii pentru copiii Moldovei, ai nostri pot trai in saracie fara gradinite!
  Rusine!

  "Eurostat: Peste un sfert din copiii din UE, la risc de sărăcie. În România sunt peste jumătate

  Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, ponderea celor aflaţi în această situaţie fiind cea mai mare în România - 51 la sută, potrivit unui raport Eurostat. "

  http://www.mediafax.ro/externe/eurostat-peste-un sfert
 • -5 (9 voturi)    
  fals, fals, fals! (Miercuri, 2 decembrie 2015, 12:43)

  Itsoc [anonim]

  Inca o data, economia Ro este in proportie de 30% gri spre negru. Drept urmare, statisticile privind saracia nu-s reale pentru ca cei considerati saraci castiga cu 30% mai mult decat declara oficial.
  La un venit de 1000 de lei asta poate sa insemne 1300. o diferenta de 300 care poate sa insemne un credit de nevoi personale de 30.000 lei pe 6 ani.
  uitati-va numai la gradul de ocupare turistica in timpul weekendurilor si de sarbatori....de unde saracie frate?
  • 0 (0 voturi)    
   Bine ca esti tu destept (Joi, 3 decembrie 2015, 12:13)

   sile [anonim] i-a raspuns lui Itsoc

   Sa-ti iei tu credit de nevoi personale pe baza veniturilor la negru.
 • -3 (5 voturi)    
  comunistii sunt de vina (Miercuri, 2 decembrie 2015, 13:29)

  gimini [utilizator]

  In concluzie ma alatur si eu tinerilor frumosi si liberi si strig Jos comunismul!
 • 0 (4 voturi)    
  >>>>>>>>>>>> (Miercuri, 2 decembrie 2015, 13:46)

  Invincible [utilizator]

  PSD=Saracie

  Inrositi culorile albastu intens si inchis si vedeti ce obtineti.
 • -2 (4 voturi)    
  Eu nu am inteles (Miercuri, 2 decembrie 2015, 13:51)

  Daniel [anonim]

  Care e pragul de saracie in Romania?
 • 0 (4 voturi)    
  Vad ca toti de mai sus spun (Miercuri, 2 decembrie 2015, 14:10)

  xrogo [utilizator]

  ca de fapt de vina pentru cresterea rate saraciei ar fi Ponta si ai lui.
  Hai sa zice ca este asa,dar sa imi spuna stimabilii cat era aceasta rata a saraciei daca NU se mareau salariile si daca NU se micsora TVA-ul!!!
  Concluzia,trebuiau marite si mai mult si in mediul privat,cu salarii de mizerie binenteles ca si romanii teriesc in mizerie!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Nu spunem ca Ponta e de vina pentru saracia asta! (Miercuri, 2 decembrie 2015, 14:51)

   lili [anonim] i-a raspuns lui xrogo

   De vina sunt toti politicienii care au fost la guvernare in cei 26 de ani, au furat banii publici facand averi uriase tinand in schimb majoritatea romanilor in saracie, cu salarii si pensii umilitoare, cu scoli cu WC in fundul curtii, cu spitale pline de igrasie si gandaci, fara sosele moderne, fara diguri, fara....!
   Ponta e vinovat pentru ca mintea fara jena, nu l-am auzit nici o data sa vorbeasca despre saracia asta, NU am auzit niciodata Statistica spunand astea, abia acum, desi mai saptamanile trecute un Raportor ONU ce urma sa faca un Raport pe tema sarciei din Romania dezvaluia deja aceste cifre reale, asa cum si Eurostat le-a dezvaluit mereu!
   Numai Ponta ne ametea mereu iar multi romani mai putin informati chiar il credeau mintinbd ce bine merge Romania!
   Mergea Romania lui Ponta si a politicienilor care fura banii publici!
   Mergea pentru ca populistul ponta arunca ceva ciosvarte si catre amaratii cu salarii, pensii si ajutoare rusinoase, in timp ce colegii lui politicieni fura sutele de milioane de Euro!
   Pentru asta e vinovat Ponta, ca si TOTI ceilalti politicieni de dupa '89!
   TOTI sunt vinovati, de la toate partidele, fara nici o exceptie, uitati-va ce averi au toti dupa ce-au intrat in politica!!
   • 0 (0 voturi)    
    Ca fapt divers... (Joi, 3 decembrie 2015, 10:40)

    mcris [utilizator] i-a raspuns lui lili

    Cand Ceausescu a facut blocuri la sate (ca sa nu mai fie WC-urile in fundul curtii) cine a sarit in sus? Nu cumva occidentul civilizat?
    • 0 (0 voturi)    
     blocul e una... (Luni, 7 decembrie 2015, 11:54)

     lili [anonim] i-a raspuns lui mcris

     Lipsa canalizarii e alta...
  • 0 (0 voturi)    
   "Fundatia solida" a lui V Ponta! (Miercuri, 2 decembrie 2015, 14:56)

   lili [anonim] i-a raspuns lui xrogo

   "După retragerea mandatului anunțată miercuri, Victor Ponta a dat declarații doar în cadru oficial, însă în noaptea de miercuri spre joi a apărut primul mesaj transmis de acesta în mediul online.

   Pe pagina de Facebook, Ponta a postat o poză simplă, cu un perete pe care este scris următorul mesaj:

   “Un om de succes este cel care reușește să construiască o FUNDATIE SOLIDA din pietrele pe care alții le-au aruncat către el.”

   Victor Ponta îl citează pe David Brinkley, trimițând acest mesaj cu privire la revolta din stradă și la faptul că, în opinia sa, poporul nu-i apreciază meritele aduse României."

   http://www.b1.ro/stiri/politica/victor-ponta-mesaj-pe-facebook-in-miez-de-noapte-un-om-de-succes-e-cel-care-reuseste-sa-construiasca-o-fundatie-solida-din-pietrele-pe-care-altii-le-au-aruncat-catre-el-130014.html

   Asta este VINA lui Ponta: MINCIUNA!
   Si el si toti politicienii au mintit continuu dupa '89!
   Uitati-va la averea lui Ponta, a analfabetei lui neveste Daciana Sarbu, a socrului lui Ponta, Ilie Sarbu, la averea analfabetei EBA, la averea a dnei E Udrea....
   "Fundatia solida" a lui Ponta se intemeiaza pe 5, 39 Milioane de romani saraci?!
  • 0 (0 voturi)    
   TIPIC USLAMIST (Joi, 3 decembrie 2015, 9:45)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Salariile in domeniul privat nu cresc prin directiva de la partid, ci ca urmare a productivitatii muncii. Si crede-ma, am vazut suficienti concetateni care nu sunt in stare sa faca treaba nici cit sa-si merite salariul minim.
 • +2 (2 voturi)    
  Saracie relativa... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 14:33)

  rem [anonim]

  Din grafice reiese ca grecii sunt mai saraci decat noi....
  Ar trebui sa prezentati si care sunt pragurile de venit in fiecare tara de unde incepe aceasta "saracie".
  Citat de pe net : "La nivel european, pragul sărăciei relative este calculat ca fiind 60% din mediana veniturilor realizate în statul membru"
  De ex, in Romania 2015 pragul saraciei este de de aprox : 600 RON/adult (persoana singura) sau 1000 RON famile de 2 persoane cu un copil.
  In acelasi timp, in Grecia "mai saraca" : 665 de euro/adult sau 1.397 de euro pentru un cuplu cu doi copii minori în întreţinere.
  Iar la nivel de preturi...stie tot romanul cum e prin Grecia...
  • 0 (0 voturi)    
   Cu o astfel de definitie-60% din media veniturilor (Joi, 3 decembrie 2015, 10:43)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui rem

   ...nu se obtine pragul de saracie ci imprastierea veniturilor, fara prea multa relevanta.
 • 0 (0 voturi)    
  Educatie =0;sanatate =0,saracie 70%=pomeni !! (Miercuri, 2 decembrie 2015, 14:51)

  andreesanu [utilizator]

  Rezultatul politicilor FSN;PDSR;PSD;PNL;PDL;USL/cei 26 de ani : distrugerea economiei;privatizare la comanda politica =HOTIE 100%; distrugerea invatamantului;somaj peste 5 milioane de romani din care 4 milioane pribegi prin lume si un milion de someri in tara;
  asistati social cca 3 mil de pensionari ,asistati sociali care refuza sa munceasca 500000 din care 80 % sunt tigani.
  O sleahta politica dubioasa 100%.Sperantele romanilor :de-as mai duce-o pina la vara !!!.
  Gandirea romanilor : ati mai aduci aminte doamna ???
  Viitorul romanilor : vezi randunelele se duc ,se duc ,se scutur frunzele ...
  Solutia :Sa nu dea Dumnezeu cel sfint sa vrem noi sange !!!
 • -2 (2 voturi)    
  Parcă nu a fost ziua națională! (Miercuri, 2 decembrie 2015, 15:32)

  mircea [anonim]

  De 25 de ani,același bâlci.Fasole,mici,bere,vin fiert!Nu un tricolor o cocardă cu tricolor!De ce?De organizarea sărbătoririi se ocupă aceiași politruci analfabeți care nu conștientizează importanța acestei zile.La fel cu unele posturi tv,ROMÂNIA(!)tv,antena 3 care și-au pus poalele în cap și ne-au umilit pe toți.Pentru ei nu a fost Ziua Națională și nici pentru majoritatea autorităților care sau simțit mândri că sunt români dacă au primit onorul de la un detașament militar din garnizoana locală,uitând să salute simbolul național-tricolorul.Și un ziarist bătrân ca Ion Cârstoiu,sa purtat execrabil de Ziua Națională.Este bătrân și nu mai are rușine.Sunt în stare să arboreze desagi cu pomană în loc de tricolor.Și ne supărăm că Pișto face confuzii și pune alt tricolor,de parcă românii care au pus un tricolor cu stema comunistă,sunt mai breji(pe la o poștă din Oradea!)!
 • +1 (3 voturi)    
  Din pacate multi romani nu-si doresc sa evolueze (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:20)

  Daniel [anonim]

  Eu sunt de parere ca la noi in societate nu exista modelul de success bazat pe munca . Nu e bine sa fi cinstit si sarac, poti sa fi cinstit si sa ai si strictul necesar . Impozitele foarte mari raportate la venituri ( nu e totuna sa platesti 40% din 300 de euro venit sau 40% din 1.4000 ), coruptia generalizata, educatia precara si multe altele ...
  Am lucrat si la munca de jos ca sa ma exprim asa si am constatat ca foarte multi oameni aveau obiceiuri denumite "vicii" la salarii de sub 1.000 de lei in mana pe luna, doar sefii luau in jur de 1.500 de lei in mana si se muncea de nu-I adevarat .
  Cat timp multi muncesc doar ca sa-si intretina viciile normal ca nu pot sa aiba un trai decent, nu pot sa investeasca mai mult timp in obiceiuri sanatoase sau in cresterea nivelului de trai, spre exemplu sa puna deoparte 200 de lei pe luna pentru un plan de renovare a locuintei, scolarizare, etc .
  Democratia vine cu foarte multa responsabilitate, multi au inteles sa se distruga .
  • 0 (0 voturi)    
   In primul rand multi parinti... (Joi, 3 decembrie 2015, 10:46)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

   au distrus viitorul copiilor lor, nedandule o educatie adecvata si lasandu-i doar sa bata cluburile, sex-show-uri etc. Democratia nu functioneaza fara educatie civica si participare.
 • +1 (1 vot)    
  Rezultatul politicii din 89 pana in prezent (Miercuri, 2 decembrie 2015, 21:39)

  CititorulComentator [utilizator]

  Se vede pe harta. E inutil sa dam vina pe PSD, PDL, PNL ca toti si-au batut joc de tara, in mai mare sau mai mica masura, toti au avut ca scop principal mafiile. Cred ca politicienii sunt o oglinda a societatii.
 • 0 (0 voturi)    
  Regiunea Vest (Joi, 3 decembrie 2015, 1:59)

  IK [anonim]

  Ghinionul celor din regiunea de Vest e ca trebuie sa care dupa ei Hunedoara si Caras-Severin
 • 0 (0 voturi)    
  despre saracie cu veselie si realitate (Joi, 3 decembrie 2015, 11:24)

  saracu costica [anonim]

  sa traiasca toti politicienii de frunte, base, boc, ponta si ceilalti, toti m-au saracit, incepind cu base, care a scazut salariile "SA TRAITI BINE" CINE? ai lor, bineinteles in frunte cu base care e primul. noroc cu parintii ca le-a dat ponta crestere de pensie, ca daca ar fi dupe salariul meu asi fi murit de "BINE" de la base care mi-la scazut. multumesc din inima partidelor iubite de unii si altii, care ne dau un nivel de trai foarte bun, care creste de la an la an, patronilor care platesc sal min pe economie indiferent de studii, ca sa scoata ei din firma bani pt "cheltuieli diverse" si amina plata sal ca nu e incasari. le multumesc la toti si le doresc "cite si mai cite, s.a.m.d. si bineinteles etc" din sufletul meu "curat si sarac".am uitat , le multumesc si la aia care nu te angajeaza ca esti prea batrin si ei vor numa tineri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by