Rata saraciei relative a fost in Romania anjului 2014 de 25,4%, iar in valori absolute, numarul saracilor a fost de 5,39 milioane de romani, se arata intr-o lucrare publicata in urma cu cateva zile de Institutul National de Statistica. In perioada ultimii cinci ani, rata saraciei a fost in jur de 22%, exceptie facand 2014 cand s-a inregistrat un maxim de 25,4%, se mai arata in lucrarea Statisticii "Dimensiuni ale incluziunii sociale". Cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani (crestere de 6,5 puncte procentuale), in 2014 atingand si cota cea mai ridicata. Aproape 2 din 5 dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor .

Rata saraciei pe regiuniFoto: Hotnews

Bine, o sa intrebati cum se face ca desi avem crestere economica si autoritatile se lauda cu o perioada foarte buna din unct de vedere economic, cu toate acestea deci, rata saraciei creste. Explicatia sta in inegalitatea masiva a veniturilor. Cresterea economica se duce practic in cresterea avutiei nete a persoanelor deja bogate, nefiind distribuita uniform catre toate quintilele de venit.

.

  • Cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani (crestere de 6,5 puncte procentuale), in 2014 atingand si cota cea mai ridicata. Aproape 2 din 5 dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor. Starea de saracie s-a accentuat puternic si la tinerii cu varste intre 18-24 ani, ale caror valori au crescut constant in perioada analizata (crescand cu 5 puncte procentuale, in anul 2014 fata de 2011).

  • Populatia varstnica (65 ani si peste) este afectata intr-o masura mai redusa de saracie, nivelul ratei fiind sensibil inferior mediei pe ansamblul populatiei (15,5 % in anul 2014). Rata saraciei in randul varstnicilor a crescut in perioada 2011-2014, cu 1,4 puncte procentuale, reprezentand grupa de varsta cu cea mai mica crestere Urmarind evolutia ratei saraciei pe sexe si grupe de varsta in perioada 2011-2014, constatam ca acestea au evoluat diferit pe fiecare categorie.
  • De asemenea, rata saraciei s-a dublat in randul proprietarilor, depasind-o cu 15 puncte procentuale pe cea a chiriasilor (mai jos, graficutl)

  • La nivelul UE 28 suntem pe locul al doilea, dupa Grecia.

  • Saracia este inegal distribuita si in profil regional. In anul 2014, rata saraciei a fost de aproape 7 ori mai mare in regiunea Nord-Est, de circa 6 ori in regiunile Sud-Est si de peste 5 ori mai mare in Sud-Vest Oltenia decat in regiunea Bucuresti-Ilfov. Analiza evolutiei ratei saraciei in perioada 2011-2014 evidentiaza faptul ca fata de inceputul perioadei, aproape in toate regiunile s-au inregistrat cresteri in ultimul an.

Cele mai mari cresteri ale ratei saraciei s-au intalnit in regiunile Vest (cu 8,0 puncte procentuale), Sud-Est (cu 5,3 puncte procentuale), Sud-Muntenia (cu 3,9 puncte procentuale) si Nord-Est (cu 3,2 puncte procentuale). De remarcat este ca fata de anul precedent, doar in regiunea Sud-Vest Oltenia aceasta a scazut usor (cu 0,4

puncte procentuale).

Revenind la UE, chiar daca media ne plaseaza pe locul al doilea, uitandu-ne mai amanuntit, lucrurile capata alte nuante....(click pe grafic pentru marire)

  • Dintre cei care muncesc (salariati sau antreprenori), aproape un barbat din 5 si respectiv o femeie din 6 au fost sub pragul de saracie. In schimb, la persoanele neocupate sau inactive situatia se inverseaza, in sensul ca femeile sunt afectate in mai mare masura de saracie decat barbatii: aproximativ un barbat din 5 si o femeie din 4 au venituri situate sub pragul saraciei.
  • Referitor la persoanele neocupate, trebuie evidentiata situatia somerilor a caror rata de saracie este foarte mare. Practic, circa un somer din 2 este sarac, barbatii someri avand situatia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate in somaj (58,0% la barbati fata de 37,2% la femei).

Un factor important in aparitia starii de saracie il constituie existenta si numarul copiilor aflati in intretinerea gospodariei din care face parte persoana respectiva.

Saracia este mai frecventa in randul celor care traiesc in gospodariile cu copii dependenti1 (32,3%), decat in cazul celor care traiesc in gospodariile fara copii (15,7%) pe intreaga perioada analizata 2011-2014. In anul 2014, dintre gospodariile cu copii dependenti, cele mai puternic afectate de saracie au fost gospodariile numeroase formate din 2 adulti cu 3 sau mai multi copii dependenti (73,1% dintre acestia), a celor de 3 sau mai multi adulti cu copii dependenti (31,8%), la persoanele din gospodariile formate din 2 adulti cu 2 copii dependenti (in proportie de 31,1%), dar si a familiilor monoparentale, parinte singur cu un copil dependent (30,7%). In comparatie cu acestia, numai 1 din 6 gospodarii formate din 2 adulti si 1 copil dependent sunt afectate de saracie.

In gospodariile fara copii dependenti, considerate in general mai putin afectate de saracie, apar totusi diferentieri notabile produse de numarul si varsta persoanelor care traiesc intr-un anumit tip de gospodarie. Astfel, persoanele singure sunt mai expuse riscului de saracie, in special in cazul femeilor (26,6% fata de 24,7% la barbati). De asemenea, persoanele care traiesc singure devin tot mai sarace pe masura inaintarii in varsta: persoanele in varsta de pana la 65 de ani au o rata de saracie de 25,0%, pe cand cei cu varsta de 65 ani si peste sunt saraci in proportie de 26,6%.

  • In perioada 2011-2014, se observa o deteriorare a situatiei materiale a gospodariilor cu copii dependenti, rata saraciei la aceasta categorie crescand in anul 2014 cu aproape 5 puncte procentuale fata de 2011. O crestere vertiginoasa a ratei saraciei de-a lungul acestei perioade s-a inregistrat in cadrul gospodariilor formate din 2 adulti cu 3 sau mai multi copii dependenti - de 18,4 puncte procentuale - valoarea ratei in ultimul an ajungand sa fie mai mult decat dubla in randul acestora comparativ cu celelalte tipuri de gospodarii cu copii dependenti.
  • Cresteri consistente ale ratei de saracie s-au remarcat si la gospodarii de 3 sau mai multi adulti cu copii dependenti si la cele cu 2 adulti cu 2 copii dependenti (de 4,7, respectiv 4,6 puncte procentuale). O nota aparte s-a observat la familiile monoparentale, unde rata saraciei a coborat constant pe perioada 2011-2014, de la 40,0% pana la  valoarea de 30,7%.