Didier Colin, BRD-GSG: Legea darii in plata va ataca elementele structurale ale economiei, distrugand valoarea proprietatilor
"Nimeni nu indrazneste sa vorbeasca despre cele mai grave scenarii pentru Romania, chiar daca este usor sa vedem ce s-a intamplat in situatii similare. De exemplu, criza din SUA a facut ca bancile sa devina proprietare pe cartiere intregi de locuinte apartinand clasei mijlocii. Pentru ca bancile nu erau pregatite pentru o astfel de situatie - sa administreze volume uriase de proprietati imobiliare – cartiere intregi au ramas pur si simplu pustii, conducand la dezastre sociale la nivel local si regional. In acelasi timp, spirala falimentelor generate de inghetarea pietei creditului ipotecar a lovit multe sectoare economice – de la cel imobiliar pana la constructii si transporturi, distributie, bricolaj sau chiar profesii liberale precum arhitectii sau inginerii structuristi. S-au pierdut foarte multe locuri de munca. Acest mecanisme sau legi de “plata in natura” au provocat cea mai grava recesiune la nivel mondial dupa criza din 1929. Aceiasi factori toxici tind sa provoace aceleasi rezultate toxice si probleme profunde cu efecte cronicizate", mai spune adjunctul directorului general BRD.
Chiar daca simtul de raspundere al factorilor de decizie va prevala in ultima secunda, neutralizand aceasta lege, ma tem pentru viitorul cresterii economice din Romania. Aceasta deoarece investitorii se vor gandi de doua ori inainte de a finanta proiecte autohtone, ceea ce este regretabil dat fiind potentialul extraordinar al acestei tari. Cum sper ca deja este evident, consecintele unei astfel de legi merg dincolo de discutii despre suportabilitatea sistemului bancar. Multe institutii financiare – inclusiv Societe Generale, cu ai sai 150 de ani de istorie – au depasit multe situatii de criza. Efectele acestei legi lovesc direct factorii esentiali pentru cresterea economica, precum stabilitatea legislatiei si un acces real si facil la capitalul care asigura dezvoltarea. Romania merita o clasa de politicieni veritabili, capabili sa inteleaga aceste realitati, mai scrie oficialul BRD.
Proiectul legii darii in plata, care a fost transmis spre promulgare Presedintelui, a impartit Romania in doua tabere: una formata din bancheri si cealalta a sustinatorilor lui Gheorghe Piperea, unul dintre cei care au gandit-o. Legea reglementeaza modul practic in care debitorii bancilor care nu mai pot sa isi achite ratele pot inmana bancherilor cheia casei luate pe credit si scapa astfel de orice obligatii fata de banca. Desi in Spania, acolo unde o lege similara opereaza, exista cateva conditii pentru a putea preda bancii cheile casei, in Romania pana acum nu exista nicio restrictie.
Membrii Consiliului Patronatelor Bancare s-au adresat Presedintiei , incercand sa-l convinga pe seful Statului sa sesizeze Curtea Constitutionala pe legea privind darea in plata, pentru retroactivitate si incalcarea dreptului de proprietate, De asemenea, bancherii solicita retrimiterea legii in Parlament pentru reexaminare si vor cere clarificari atat de la BNR cat si de la Finante cu privire la aspectele tehnice ale acestei legi. De asemenea, CPBR va face demersuri pentru a infiinta un registru de evidenta pentru cei care vor beneficia de aceasta lege. Este foarte important sa se stie cine sunt acestia, mai explica Preda.
Bancherii au solicitat includerea unor paragrafe in cadrul legii cum ar fi: valoarea apartamentului sa nu depaseasca 150.000 de euro, clientul care vrea sa predea cheia casei la banca sa fi trecut printr-o restructurare si sa aiba dificultati reale in achitarea ratelor, dar niciuna nu a fost luata in discutie de parlamentarii din diferitele comisii.
Recent, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a exprimat pozitia juridica a Bancii Nationale pe aceasta tema.
Pe blogul lui, Gheoghe Piperea scrie la randul lui: "Iata care sunt, pe scurt, motivele pentru ca oamenii nu ar trebui sa se lase momiti de aceste “argumente” emise in rafala de lobby-isti bancari si de bloggerii BNR-isti:
(i) Curtea Constitutionala, inca din 2011, a spus ca “o lege nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior”;
(ii) CJUE de la Luxembourg a spus inca din 2012 ca o lege interna de protectie a consumatorilor poate fi aplicata si unor contracte in derulare;
(iii) Codul civil statueaza ca, daca o situatie juridica anterioara intrarii in vigoare a unei legi noi este generata de regimul juridic al proprietatii sau al bunurilor, atunci efectele viitoare ale acestei situatii juridice anterioare sunt reglementate de legea noua;
(iv) OUG 50/2010 se aplica si contractelor in derulare, daca e vorba de dreptul la refinantare sau la rambursarea anticipata a creditului (precum si la informatie, costuri maximale etc)"

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Cum in Romania aceasta suma este pentru majoritatea oamenilor cinstiti o suma imensa, nu as duce grija acestor deponenti care ar fi ingrijorati de banii lor in banca.
Dle Piperea de ce sa fie banca responsabila pentru ca investitia facuta ce clientii Dvs a fost proasta, ca valoarea casei/apartamentului a scazut ? Este o aberatie populista. De ce nu il luati de mana si pe Costi Rogozan ca sa mergeti frumusel in Cuba sau Coreea de Nord ?
Dac-o aplicau, intrau multi in default si erau bancile rele. Daca n-au aplicat-o, si-o fura acum...
Legea din Romania obliga bancile sa accepte cheile puse pe masa, fara nicio conditie.
Legea poate, in mod arbitrar si aleatoriu, favoriza atat clientii care au nevoie ea - cei cu probleme sociale, de venituri etc (dar care probleme trebuie definite), cat si pe clientii care nu au absolut nicio problema de rambursare, care au proprietati a caror valoare NU a scazut, ba chiar a crescut, si care pot veni, doar pentru ca legea e proasta si nu distinge, sa vina si sa puna cheile pe masa.
Aveti dreptate domnule director, aceeasi factori toxici dar transpusi intr-o piata totalmente diferita.
Factorul toxic din SUA a fost supraevaluarea - dar din partea bancilor - combinata cu supraincrederea asiguratorilor pentru creditele acordate.
Piata locala a primit doar o parte din factorul toxic din SUA, supraevaluarea si continua excaladare a preturilor imobiliarelor (despre asiguratori ai creditelor nu face nimeni vorbire, oare de ce?).
Dar piata locala mai are si alti factori toxici de care sistemul bancar nu pomeneste nimic. Educatia financiara scazuta este factorul primordial. Lacomia sectorului bancar, inselaciunea in masa a clientilor ca urmare a educatiei financiare reduse. Exportarea in masa a creditelor potential daunatoare dar pastrarea efectelor in tara. Adica ai creditul exportat in Olanda dar apari ca rau platnic in Romania.
Sistemul bancar in sine a functonat in anii imediat urmatori liberalizarii creditului aproape exclusiv de pe urma acestei activitati iar cand semnele crizei au aparut la orizont v-ati concentrat aproape exclusiv in creditarea statului, investitii sigure. Nimeni nu a gresit din sectorul bancar, colegii dumneavoastra care au dat credite de milioane de euro unor persoane fizice pe garantii verbale sau neindestulatoare (sic!!!) confirma aceasta ipoteza.
Dar ceea ce chiar nu intelegeti dumneavoastra este binefacerea adusa de aderarea la UE, ADAOSUL COMERCIAL. Acesta a permis dezvoltarea unui sistem bancar ineficient. Adica, la dumneavoastra, acolo in Franta, diferenta dintre dobanda creditului acordat si dobanda depozitului atras (ca baza a creditarii) nu este asa mare. De ce? Pentru ca nu mai sunteti competitivi. Daca noi, clientii sistemului bancar autohton avem ceva de multumit BNR este scaderea constanta a dobanzii de politica monetara. Dar asupra ADAOSULUI COMERCIAL practicat nu poate interveni nimeni DIN EXTERIOR.
Pe de alta parte, cand esti de la BRD si ai tinicheaua udrea cu creditul de 3mil eur si nu numai, sa vii sa spui "nivelul de responsabilitate sau know-how-ul folosite de banci la acordarea acestor credite", e hilar :))))))
Adica preturile locuintelor sunt inca supraevaluate. Un apartament care valora 80000 euro inainte de criza si care acum este 40000 euro, ar putea ajunge la 15000-20000 euro dupa intrarea in vigoare a legii.
Atentie, cetateni ai patriei, cei care vreti sa cumparati acum apartamente la 40000 euro.