Leul a castigat putin teren in fata euro dar s-a depreciat in fata dolarului, cursul calculat joi de BNR pentru paritatea leu/usd fiind de 4,22. Este probabil ca perioada sensibila pentru paritatea leu/usd sa continue, cata vreme miercuri, sefa Federal Reserve a declarat la Economic Club din Washington ca se pregateste pentru prima crestere a ratelor din ultima decada. De regula, cand jucatorii din piata anticipeaza o asemenea masura, banii pleaca de pe pietele emergente si se muta pe dolar. "Chiar daca Romania e mai bine vazuta acum, acest fenomen are loc. Noi vom fi mai putin atinsi decat ungurii sau polonezii, unde investitorii straini detin ponderi importante in detinerea de titluri de stat, insa fenomenul se poate petrece si la noi", crede economistul roman Dan Bucsa, care lucreaza pentru Unicredit Londra.

Astazi Banca Centrala Europeana va anunta mult asteptatele decizii de politica monetara. Investitorii spera ca banca va veni cu un pachet consistent de masuri menite sa lupte cu inflatia scazuta si sa sustina cresterea economica. D-na Yellen, sefa FED s-a declarat miercuri optimista in privinta perpectivelor economice ale SUA, mai multe amanunte fiind asteptate de la discursul pe care il va tine joi in fata unor comisii reunite ale Congresului.

"Euro este cotat aproape de minimul ultimelor sapte luni si jumatate fata de dolar inainte de intalnirea BCE (si in urma discursului sefei Fed) la USD 1.0560/EUR. Ne asteptam la o volatilitate mai mare dupa anunt.

Monedele Europei emergente s-au apreciat fata de euro joi dimineata.Leul a deschis la 4.4630/EUR si s-a apreciat usor pana la 4.4575/EUR.

Pretul aurului a scazut miercuri dupa discursul favorabil inaspririi politicii fiscale al sefei Fed. Metalul galben se tranzactiona in limite inguste joi dimineata in jurul 1,050.00 dolari pe uncie, argintul se mentine aproape de inchiderea de joi la 13.95 dolari pe uncie, platina fluctueaza in jurul nivelului 830.00 dolari pe uncie in timp ce paladiul este cotat deasupra nivelului 525.00 dolari pe unci", se arata intr-un raport transmis joi investitorilor de economistii Piraeus Bank.

La randul lor, economistii ING Bank spun intr-un raport similar ca o extindere importanta a programului de relaxare cantitativa a BCE ar putea fi pozitiva pentru leu. "Moneda romaneasca a terminat sedinta de miercuri aproape fara variatie fata de inchiderea de marti, langa 4,4620/EUR, pe fondul unor ordine insemnate de cumparare si vanzare. Datele sub asteptari privind inflatia din zona euro, pubilcate ieri, sprijina asteptarile ING ca BCE sa puna pe tapet stimuli monetari semnificativi la sedinta de astazi. Ne asteptam ca BCE sa taie rata facilitatii de depozit cu cel putin 15 puncte de baza, sa extinda marimea (cresterea achizitiilor lunare cu aproape 10 miliarde euro), acoperirea (includerea datoriei regionale) si durata (extinderea cel putin pana in ianuarie 2017) a programului de cumparare de active. Reducerea dobanzii cheie cu 5 puncte de baza, care inca nu este anticipata de piata, ar putea fi cireasa de pe tort. O extindere importanta a programului de relaxare cantitativa ar putea fi pozitiva pentru moneda romaneasca, astfel ca am putea-o vedea miscandu-se catre 4,4500/EUR mai tarziu astazi. La nivel intern, vom urmari sedinta saptamanala de guvern si noi posibile detalii de la ministrul de finante privind planurile", se arata in raportul ING.

bugetare pentru 2016.