Legea privind darea in plata se poate aplica, dar cu cateva amendamente foarte importante, printre care: sa nu se aplice retroactiv, sa fie mentionate conditiile pe care clientul respectiv trebuie sa le indeplineasca, daca intr-adevar acesta este in imposibilitate de plata si sa clarifice procesul de transfer al bunului, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Radu Gratian Ghetea, presedinte onorific al Asociatiei Romane a Bancilor, citat de Agerpres. "Sper sa nu se ajunga la promulgarea acestei legi. Avem niste antecedente, apropo de legi care au fost promovate pana la un anumit moment. Aceasta lege a darii in plata, daca cineva va avea rabdarea si isi ia si responsabilitatea... ea se poate aplica cu cateva amendamente, foarte importante", mai spune Ghetea.

Radu GheteaFoto: AGERPRES

Primul amendament, in opinia lui, este sa nu se aplice retroactiv pentru ca legea sa fie constitutionala. "Daca se doreste sa aiba o componenta sociala, trebuie specificat clar ca o astfel de dare in plata se face in anumite conditii, daca cel in cauza este intr-adevar in imposibilitate de plata. Legea nu trebuie sa lase invitatie, cum lasa acum invitatie, pentru cine vrea sa isi schimbe casa. Trebuie sa clarifice acel proces de transfer (al bunului n.r.) Cand iei activele trebuie sa te gandesti si la pasive. A luat banca casa, dar are datorii casa? Are chiriasi? Sunt platite impozitele, taxele? Este in stare buna?", a spus Ghetea, care este si presedinte al CEC Bank.

Acesta a subliniat ca nu sunt singurele amendamente care ar trebui aduse, ci doar cele mai importante. Ghetea a mai spus ca prin aplicarea legii in forma actuala "se pot produce prejudicii majore sistemului bancar".

Presedintele CEC Bank a adaugat ca programul Prima Casa "este pus in pericol" daca aceasta lege va fi implementata. "Toata lumea vrea sa continue acest program. N-ar fi pacat sa oprim Prima Casa din cauza acestei legi?", a adaugat Ghetea.

Reprezentanti ai sistemului bancar au subliniat ca bancile "lucreaza cu banii altora". "Cand un client vine si spune: Da-mi depozitul, ii spun: Nu mai am banii, iti dau o bucata de teren intr-o comuna...", a concluzionat Ghetea.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 25 noiembrie cu 233 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect de lege.