Statistica si-a mentinut estimarea- semnal din noiembrie: Economia a crescut in primele 9 luni cu 3,7%

de DP     HotNews.ro
Vineri, 4 decembrie 2015, 9:13 Economie | Finanţe & Bănci

In primele 9 luni din acest an, economia a crescut cu 3,7% fata de perioada similara de anul trecut, a confirmat vineri Institutul National de Statistica, pastrand estimarile semnal publicate in luna noiembrie. Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1.I-30.IX 2015 a fost de 498,48 miliarde lei preturi curente. La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia Agriculturii, silviculturii si pescuitului, mai arata INS.

Ccontributii pozitive mai importante au avut urmatoarele ramuri:
-    Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,1%), cu o pondere de 16,7% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 7,1%;
-    Informatiile si comunicatiile (+0,8%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (6,7%) dar  care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (12,8%);
-    Industria (+0,5%), cu o pondere de 22,7% la formarea PIB si al carei volum  de  activitate s-a majorat cu 2,0%;
-    Impozitele nete pe produs, adicadiferenta dintre impozitele incasate si subventiile acordate (+0,8%), cu o pondere de 12,6% la formarea PIB si al caror volum  de  activitate s-a majorat cu 6,3%.


Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal:
-    cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,7% contribuind cu 3,5% la cresterea PIB;
-     formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,5%, consecinta a cresterii cu 6,8% a  volumului sau.
O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,0%), consecinta a cresterii cu 5,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8,0%.

Comisia Europeana (CE) si-a in luna noiembrie estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 3,5%, fata de avansul de 2,8% pe care il preconiza in luna mai, conform previziunilor de toamna publicate de Executivul comunitar.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1701 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri