In cele 7 saptamani de cand a fost demarata Operatiunea "Cristal", ANAF a verificat peste 3.300 de firme, dand amenzi de peste 21,3 milioane de lei. O treime dintre amenzi au fost aplicate doar in complexul Dragonul Rosu. Operatiunea se desfasoara concomitent cu actiunea de supraveghere a importurilor de bunuri avand ca destinatie aceste depozite engros. Pe parcursul controalelor operative, inspectorii antifrauda vor beneficia de suportul Brigazii de interventie rapida din cadrul Jandarmeriei Romane, se mai arata in comunicatul transmis vineri de Fisc.

Denumita generic "Cristal", operatiunea vizeaza 60 de engros-uri,

Rezultate "Operatiunea CRISTAL" (19.10.2015 - 01.12.2015):

Numar contribuabili verificati - 3.348

Numar amenzi - 3.681

Valoare amenzi - 21.365.214 lei

Valoare confiscari (bunuri+numerar) - 10.574.016 lei

Valoare masuri asiguratorii - 1.819.076 lei

Interziceri activitate + suspendare pentru nedotare/neutilizare case de marcat - 230

Numar contribuabili invitati la sediu pentru verificari amanuntite - 783

Rezultate verificari DRAGONUL ROSU in perioada 26.10.2015 - 01.12.2015

Numar contribuabili verificati - 796

Numar amenzi - 787

Valoare amenzi - 7.285.076 lei

Valoare confiscari (bunuri+numerar) - 4.649.739 lei

Valoare masuri asiguratorii - 345.137 lei

Interziceri activitate + suspendare activitate pt. nedotare/neutilizare case de marcat - 13

Numar contribuabili invitati la sediu pentru verificari amanuntite - 463

Astfel, in fiecare zi, pana pe 25 decembrie 2015, atat in cadrul controalelor operative, cat si al verificarilor documentare si al intalnirilor cu reprezentantii firmelor depistate cu nereguli in timpul controalelor, inspectorii antifrauda din toata tara vor verifica in detaliu activitatea economica si traficul de marfuri din toate complexurile comerciale.

Echipa de conducere a operatiunii va stabili atat zilele in care formatiunile mobile ale Directiei Antifrauda vor monitoriza 24 de ore din 24 intrarile si iesirile de marfa, cat si altgoritmul de schimbare a componentei echipelor de control.

'Mentionam ca Operatiunea "Cristal" va fi reluata la inceputul anului 2016, avandu-se in vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va incheia in 25 decembrie 2015. Scopul strategiei de combatere a evaziunii din zona comertului cu ridicata (engros-uri) este de a elimina firmele evazioniste din aceste centre engros si de a bloca, cu ajutorul noii proceduri de inregistrare in scop de TVA, accesul acestora si a persoanelor implicate in circuitul economic', se subliniaza in comunicatul ANAF.

In plus, in document se subliniaza faptul ca, pentru cei care vor fi gasiti cu nereguli in timpul verificarilor operative, va demara controlul amanuntit al activitatii desfasurate pana in prezent.

"La sfarsitul acestei operatiuni, singurii care vor mai desfasura activitati economice in engros-urile din intreaga tara vor fi doar contribuabilii onesti. Iar cei care se gandesc ca vor infiinta alte firme prin interpusi care nu au cazier fiscal, pentru a obtine codul de TVA, trebuie sa inteleaga ca aceasta nu este o operatiune singulara, ci doar primul pas din strategia de combatere definitiva a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fara intrerupere, pana cand se va elibera bon fiscal si pentru un surub", sustine presedinte ANAF, Gelu Stefan Diaconu.