Rata de recrutare externa (procentul in care o firma apeleaza la resurse umane din afara companiei pentru angajare) a fost de 13,5% la nivelul intregii piete din Romania, in crestere cu 13 procente fata de anul precedent (cand a fost de 11,9%), potrivit studiului de analiza a eficientei a capitalului uman PwC Saratoga 2015. Mare parte a recrutarilor externe au fost in scop de inlocuire (10,3%), in vreme ce doar 2,2% au fost recrutari pentru posturi nou-infiintate. Retailul ramane domeniul cu o rata de recrutare externa semnificativ mai mare decat media pietei (52,1%); sectoarele cu o rata de recrutare mai mica decat media pietei sunt cel al productiei industriale (10,3%) si cel farmaceutic (12,6%). In ceea ce priveste costurile recrutarii per angajat, acestea s-au situat la acelasi nivel ca anul precedent si variaza intre 65 de Euro per angajat recrutat in retail si 1000 de Euro per angajat, in sectorul farmaceutic.

"Acest lucru arata, pe de o parte, o crestere a dinamicii piatei muncii, pe fondul unui context macro-economic mai favorabil, ce a permis unui numar destul de mare de angajati sa isi schimbe locul de munca. Pe de alta parte, numarul mic al angajarilor pe posturi noi poate arata ca organizatiile romanesti sunt in continuare precaute cand vine vorba de crearea de posturi noi in cadrul structurii organizationale existente" a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Lider al echipei de consultanta in resurse umane, PwC Romania.

Pe categorii de personal, se observa o crestere a ratei de recrutare externa pentru posturile administrative/de suport, in vreme ce la nivelul specialistilor si al muncitorilor valorile sunt similare anului precedent. Desi la nivelul posturilor de management rata de recrutare externa este semnificativ mai mica decat media pietei generale (5,1%), se observa o crestere a numarului de angajari pe posturi noi (1,3%, spre deosebire de 0,7% in 2014).

  • Costurile recrutarii unui angajat sunt direct proportionale cu nivelul de specializare al acestuia

Astfel, in sectoare de tipul Retail, in care fluctuatia de personal si sezonalitatea activitatii sunt mari, iar nivelul de specializare pentru majoritatea angajatilor (cu precadere a celor operationali) este unul de baza, costurile sunt mai mici, in timp ce in sectoarele in care este nevoie de cunostinte de specialitate si expertiza dificil de gasit pe piata, costurile de recrutare sunt semnificativ mai mari", explica Horatiu Cocheci.

Rata incetarii contractelor de munca este similara cu cea din anii trecuti; cu toate acestea se observa o usoara crestere a plecarilor voluntare / demisiilor(de la 9,6% la 10,3%), concomitent cu o scadere simtitoare a incetarilor involuntare (de la 4,6% la 2,7%).

"Scaderea incetarilor involuntare a contractelor de munca arata ca angajatorii au depasit in linii mari perioada restructurarilor masive de personal. Singurul sector in care se observa o crestere a ratei de incetare involuntara a contractelor de munca este cel al productiei industriale, unde, cel mai probabil, se continua procesele de eficientizare operationala (prin tehnologizare sau modernizare a liniilor de productie), care determina, in general, scaderea numarului de angajati" a aratat Nicoleta Dumitru, Manager, Servicii de consultanta pentru Resurse Umane, PwC Romania.

La nivel sectorial, retailul ramane in continuare domeniul cu o fluctuatie foarte mare de personal, mai mult de jumatate din angajati (56,6%) parasind organizatia in decursul unui an. La polul opus sunt sectoarele farmaceutic (10,2%) si productie industriala (13,5%).

Studiul PwC Saratoga Romania 2015 prezinta date exhaustive referitoare la indicatori ai capitalului uman pe baza datelor colectate de la 64 de companii participante din cinci sectoare economice (industria farmaceutica, productie industriala, retail, banci si leasing financiar).