Fi​scul verifica alte 30 de persoane fizice cu averi mari. Din primele 10 controale finalizate, in trei cazuri au fost deschise dosare penale

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 9 decembrie 2015, 10:48 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Serban, Directia Verificari Fiscale ANAF
Foto: PWC
Fiscul a declansat in noiembrie 2015 un numar de 30 de verificari noi pe segmentul Persoanelor Fizice cu Averi Mari, a declarat miercuri Eugen Serban directorul general al Directiei Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF, la o conferinta organizata de PwC pe tema conformarii voluntare. Reamintim ca in acest an au fost finalizate  verificarile fiscale in cazul primelor 10 persoane din grupul PFAM, iar in 3 situatii au fost sesizate organele de cercetare penala. "Cei trei provin din zona imobiliara, constructii, dar si investitori", a precizat Serban


Grupul PFAM este format din 336 persoane, constatandu-se venituri nedeclarate de aproape 87 milioane de lei.Peste 100 de persoane fizice din cele 313 selectate de ANAF in prima faza pentru verificarea fiscala au de justificat sume cuprinse intre 1 milion de lei si 5 milioane lei, aproape 50 de persoane au fost gasite cu diferente nedeclarate de 5-10 milioane lei, iar 35 de persoane cu 10-20 milioane lei. Astfel, 118 persoane fizice au fost depistate cu averi nejustificate intre 1 si 5 milioane lei, 48 de persoane cu 5-10 milioane lei, 35 persoane fizice cu 10-20 milioane lei, iar 18 contribuabili trebuie sa justifice sume de peste 20 milioane lei, potrivit situatiei pe intervale de risc fiscal transmise de ANAF pentru primele 313 persoane selectate pentru verificari fiscale prealabile documentare (VFPD), rezultata in urma analizelor de risc efectuate in luna mai.

Inca 40 de persoane au fost identificate cu sume de justificat intre 500.000 lei si 1 milion lei, 45 de persoane cu sume intre 100.000 lei si 500.000 lei, iar 9 contribuabili au fost gasiti cu diferente intre 50.000 lei si 100.000 lei. "Persoanele care prezinta risc de nedeclarare mai mic de 1 milion de lei au fost selectate, in cea mai mare parte, datorita faptului ca sunt rude sau afini cu persoane incadrate in transele superioare de risc, selectarea facandu-se concomitent, potrivit prevederilor legale", spun oficialii ANAF.

Procedura de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate prevede ca activitatea de gestionare a riscurilor pe care persoanele fizice le prezinta pentru administratia fiscala se realizeaza prin procesarea si elaborarea listei persoanelor care depasesc riscul minim, elaborarea propunerilor pentru efectuarea verificarii fiscale prealabile documentare, avand in vedere valoarea riscului de nedeclarare, in ordinea descrescatoare, cu respectarea valorii riscului minim stabilit.

Daca din informatiile detinute, organul fiscal identifica existenta in lista a unor persoane care au calitatea de sot/sotie, rude sau afini pana la gradul al II-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se face concomitent pentru toate aceste persoane.

Printre cei care vor fi verificati de Fisc se numara romanii cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate. Actiunea Fiscului vizeaza verificarea veniturilor si a declararii acestora incepand cu anul 2011, intrucat doar pentru acestea se poate aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.

Dintre cele 14,3 milioane de persoane care au venituri impozabile in Romania, 295.000 de persoane fizice au intrat in esantionul semnificativ supus analizei de risc. Pentru persoanele din acest esantion, ANAF a analizat veniturile declarate, achizitiile de locuinte, terenuri, masini, ambarcatiuni si aeronave, depozite in banci si imprumuturi catre firme. In urma analizei, ANAF a gasit 132.246 de persoane fizice cu diferenta de peste 10% intre veniturile estimate si veniturile declarate.

A urmat un nou filtru: determinarea cazurilor semnificative: risc anual de nedeclarare a veniturilor mai mare de un milion de lei, achizitii de proprietati imobiliare de minimum 700.000 de lei, achizitii de autoturisme in valoare insumata de minimum 350.000 lei. In urma aplicarii acestui filtru, ANAF a identificat 5.884 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal.

Dupa aceasta etapa s-a trecut la determinarea posibilitatii de acoperire a riscului intre rude:
- identificarea rudelor pana la gradul II pentru cele 5.884 de persoane cu grad ridicat de risc
- verificarea veniturilor declarate semnificative ale sotilor care ar putea compensa sau diminua riscurile calculate pentru cei 5.884
- verificarea apartenentei la grupul de risc a persoanelor de 132.246 persoane (vezi mai sus) aflate in diferite grade de rudenie cu esantionul de 5.884
Ca urmare a acestui filtru, din esantionul de 5.884 persoane s-au eliminat 1.161 de persoane pentru care riscul de nedeclarare de peste 1 milion de lei era acoperit de veniturile sotilor. Asadar, au ramas 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal. Acestra li s-au adaugat inca 3.156 de persoane (rude, afini) identificati cu risc fiscal in esantionul mai mare, de 132.246 de persoane cu diferenta de peste 10% intre veniturile estimate si veniturile declarate.

Rezultat final: 7.879 de cetateni au fost propusi pentru verificare amanuntita. Ei au fost grupati in 4 grupe de risc:
- Patron bogat de firma saraca: a) cei care detin patrimoniu semnificativ - case, masini, imprumuturi catre firme, patrimoniu ce nu corespunde cu veniturile declarate; b) detin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (tot timpul pe pierdere sau cu un profit mult prea mic fata de cifra de afaceri)
- Persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fara activitati economice cunoscute (Fiscul considera ca aceste persoane obtin veniturile fie din activitati legale dar nedeclarate, fie din activitati ilegale precum camatarie, trafic de persoane)
- Persoane cu venituri volatile: e vorba despre persoane din lumea spectacolului, unde nu exista un contract permanent, iar veniturile provin exclusiv din participarea la evenimente si exploatarea comerciala a dreptului de imagine
- Persoane care nu intra in cele trei profiluri, dar prezinta riscuri semnificative

Ca urmare a acestor filtre, 5.399 de contribuabili sunt vizati pentru prima serie de verificari.

ANAF a infiintat 8 servicii distincte de verificari fiscale, impartite in toate zonele tarii: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Galati, Ploiesti si Craiova, unde vor lucra 100 de angajati.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10443 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  anaf si politica (Miercuri, 9 decembrie 2015, 11:18)

  gigi1 [utilizator]

  Pariez ca persoanele nu sunt afiliate politic si ca nu au averi din tunuri cu statul ca altfel nu erau verificate, probabil sunt unele din putinele persoane cu averi "mari" pe care le-au facut prin metode cinstite.
  • 0 (0 voturi)    
   Nastase, cap de lista (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:07)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Impreuna cu nevasta si beizadelele. Daca aplici toate criteriile ramai cu Nastase pe primul loc. Dintr-o leafa de bugetar, in 15 ani a ajuns miliardar in EURO. ANAF, domnul Diaconu (cel cu hotel cumparat din salariu de bugetar) cum de nu-l deranjati pe megainfractorul Nastase? Sau sunteti din aceeasi bransa???
 • +4 (4 voturi)    
  Cristian Busoi e pe lista? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 11:24)

  Stefan-cel-Mare [utilizator]

  e si Cristian Busoi pe lista ca inteleg ca da cu virgula in cazul averii lui
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 decembrie 2015, 11:33)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   imposibil (Miercuri, 9 decembrie 2015, 13:13)

   sampras [anonim] i-a raspuns lui

   chiar pt fiecare cetatean e imposibil de aplicat. odata ca numarul celor care verifica ar trebui sa fie imens. in al doilea rand pt ca sunt destui care si-au ridicat vreo casa din banii obtinuti la negru in strainatate. iar daca au lucrat la negru in italia statul roman nu a fost pagubit, deci nu are de ce sa le ceara impozite pe banii aia.
   o solutie ar fi un program comun in care sa se trasmita toate achizitiile de bunuri de valoare impozabile ale unei persoane (terenuri, case, masini) plus depozitele bancare. sa se faca automat corelarea cu veniturile declarate in ultimii ani si daca discrepanta e prea mare (de peste 100.000 euro sa zicem) sa se porneasca o ancheta.
 • 0 (0 voturi)    
  Stat mafiot? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 12:03)

  EllenaSt [anonim]

  Cum se face ca doar cei fara mari averi sunt la zi cu plata impozitelor? Cei cu averi mari si le-au facut peste noapte? Nu cred. Au fost lasati, chiar incurajati sa mearga pe drumuri ilicite si acum, la puscarie cu ei! Averile le vor ramane bine-mersi! Asa stat grijuliu, mai rar!
 • +2 (2 voturi)    
  transparenta! (Miercuri, 9 decembrie 2015, 12:33)

  kpriciu [anonim]

  Cine sunt persoanele?
 • +1 (1 vot)    
  "Ali Baba" Ioan Niculae ? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 12:41)

  corado [anonim]

  Asta poate justifica ceva din miliardu' de euroi?
  Ati verificat-o pe "Mătuşa Tamara" a lu' asta ?
  Ms Claire Marie Bilton - Old Place Barn, Bodiam Road, Sandhurst, Kent, TN18 5NX
  Date Of Birth - Oct 1956
  Nationality - Unknown
  Director ID - 908318044

  current appointment spans 13 years, 4 months and 27 days at INTERAGRO LIMITED

  The combined cash at bank value for all businesses where Claire holds a current appointment equals £6.3k, a combined total current assets value of £1.9m with a total current liabilities of £1.8m and a total current networth of £113.6k. Roles associated with Ms Claire Marie Bilton within the recorded businesses include: Director
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 decembrie 2015, 12:47)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Firmele de consultanta (Miercuri, 9 decembrie 2015, 12:49)

  Victtor [utilizator]

  Firmele de consultanta au acces direct la situatiile financiare ale firmelor si pot da multe informatii.
  Probabil ca ele ajuta fiscul cu date despre firme, cheltuieli, salarii si bonusuri.
 • 0 (0 voturi)    
  SECTORUL 3 pe cand? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 13:52)

  sun [utilizator]

  Te uiti crucit cum este jefuit bugetul sectorului3 pe ronduri verzi, borduri si alte dracovenii pe bulevardul Baba Novac si te intrebi ca prostul: pe ROBERTO asta de ce nu il intreaba nimeni de avere?
  • +1 (1 vot)    
   legea e pentru catei (Miercuri, 9 decembrie 2015, 14:50)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui sun

   Roberto nu e catel.
 • 0 (0 voturi)    
  primii 300 de milionari sunt insirati la DNA ??? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 15:13)

  andreesanu [utilizator]

  Romanii asteapta sa-i vada pe primii 300 de milionari insirati la usa DNA ,aia din clasamentul publicat ani de zile.
  Luati-ii la rand pe toti miliardarii de carton a lui Iliescu,Nastase,Tariceanu,Boc.
  Luati-ii la intrebari pe beneficiarii marilor tunuri din privatizarile dubioase,vor fi zeci de mii !!!.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by