Guvernul a adoptat proiectele de lege privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2016. Cele doua proiecte de lege vor fi transmise astazi Parlamentului, cu solicitarea sa fie dezbatute si adoptate in procedura de urgenta. Aceasta inseamna ca pot aparea in continuare modificari. De altfel, miercuri a avut loc o dezbatere la Parlament intre ministri si societatea civila, organizata de Ministerul pentru Consultare Publica, pe marginea bugetului pe 2016.

Guvernul CiolosFoto: Bogdan Dinca
  • Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat ca in cursul serii de marti, au fost transmise catre minister o serie de propuneri si obiectii din partea societatii civile. "Unele dintre punctele de vedere se reflecta in proiectul de buget, altele vor trebui cumva sa fie, sa le explicam de ce nu le-am introdus Multe dintre initiativele pe care cetatenii le-au avut nu vizeaza proiectul de buget. Ele sunt interesante, importante si vor intra in dialog social", a spus Suciu.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 231,1 miliarde lei, reprezentand 31% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate la 252 de miliarde lei, reprezentand 33,8% din PIB. Deficitul bugetar (cash) pe anul 2016 se estimeaza la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB si unui deficit structural de 2,73% din PIB.

Pentru anul viitor se estimeaza o crestere economica de 4,1%, in conditiile aplicarii masurilor de stimulare economica cuprinse in noul Cod fiscal, precum si majorarea cu 3,5% a numarului mediu de salariati, in paralel cu diminuarea ratei somajului, de la 5,1% la sfarsitul acestui an, la 4,8% la finalul anului 2016.

Castigul salarial mediu brut pe economie va creste cu 7,2%, ceea ce creeaza premisele de majorare a castigului salarial real pe economie cu 6,6 %.

Estimarea cheltuielilor bugetului general consolidat a avut in vedere impactul masurilor adoptate in acest an de Guvern si de Parlament, care vor avea drept efect majorarea cu aproximativ 13 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare. De asemenea, s-a avut in vedere majorarea punctului de pensie cu 5%, incepand cu 1 ianuarie 2016.

La constructia bugetului general consolidat au fost incluse cheltuieli pentru urmatoarele domenii:

Sanatate - 31,2 miliarde lei, reprezentand 4,2% din PIB, cu 3,1 miliarde lei mai mult decat in anul 2015 si cu 4,5 miliarde lei mai mult decat in anul 2014. In vederea cresterii calitatii serviciilor medicale vor fi continuate proiectele si programele aflate in derulare si, totodata, vor fi initiate noi programe nationale. Intre acestea mentionam Programul National pentru Arsi, prin care se vor infiinta 4 centre de arsi (Iasi, Targu Mures, Timisoara, Bucuresti). De asemenea, se are in vedere accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iasi, Craiova pentru care sunt alocate fonduri nerambursabile in valoare de 320 mil EUR, din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Educatie - 27 miliarde lei, reprezentand 3,6% din PIB, cu 2,4 miliarde lei mai mult decat in anul 2015 (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii) si cu 6 miliarde lei mai mult decat in anul 2014 (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii);

Cercetare - 2,7 miliarde de lei, cu 23% mai mult decat fondurile alocate in 2015.

Aparare - 12,8 miliarde lei, reprezentand 1,7% din PIB, cu 2,4 miliarde lei mai mult decat in anul 2015.

Asigurari si asistenta sociala - 83,3 miliarde lei, reprezentand 11,1% din PIB, cu 3,2 miliarde lei mai mult decat in anul 2015 si cu 7,9 miliarde lei mai mult decat in anul 2014.

Cheltuielile cu investitii cuprinse in bugetul general consolidat sunt in suma de 37,7 miliarde lei reprezentand 5,1% din PIB. Cresterea fata de estimatul pentru 2015 este de peste 4 miliarde de lei. Sumele suplimentare sunt alocate in special pentru proiecte din domeniul transporturilor, apararii, educatiei si pentru finalizarea proiectelor din cadrul programelor cu finantare nerambursabila de la U.E. afererenta exercitiului financiar 2007- 2013.

  • Totalul alocat (din fonduri nationale si europene) pentru investitii

Infrastructura. Suma alocata se ridica la aproape 4 miliarde de lei. In functie de ritmul de realizare a lucrarilor de investitii in domeniul transporturilor, fondurile alocate din buget vor putea fi suplimentate cu pana la 2 miliarde de lei, printr-un mecanism deja convenit cu Ministerul Finantelor Publice. Masura are scopul de a preintampina eventuale blocaje financiare in situatia in care lucrarile ar fi realizate intr-un ritm mai rapid decat se estimeaza.

Cele mai importante sume se intreapta catre continuarea urmatoarelor proiecte:

  • Autostrada Transilvania - 450 milioane de lei
  • Autostrada Lugoj- Deva- 348 milioane lei
  • Autostrada Sebes-Turda- 247 milioane lei
  • Autostrada Cp.Turzii - Ogra - Tg.Mures - 230 milioane lei
  • Modernizare CF Sighisoara - Coslariu - Simeria -542 milioane lei
  • Modernizare CF km. 614 - Gurasada - Simeria - 348 milioane lei
  • Modernizarea caii ferate Brasov - Sighisoara - 887 milioane lei
  • Magistrala V Metrou, Etapa I- A Drumul Taberei- Universitate- 558 milioane lei
  • Magistrala IV Metrou- 270 milioane lei

Educatie. S-au bugetat pentru investitii 1,7 miliarde de lei, bani alocati pentru proiecte de amenajare si modernizare a unor unitati de invatamant. Din aceasta suma, aproape 400 de milioane de lei sunt destinate continuarii proiectului de cercetare ELI - THE EXTREME LIGHT INFRASTRUCTURE, de la Magurele.

Sanatate. S-a alocat suma de 611 milioane de lei, bani ce vor merge catre expertiza, proiectarea, asistenta tehnica, precum si pentru extinderea si dotarea unor sectii specializate din spitale.

Aparare - 2,7 miliarde de lei bani destinati achizitiilor pentru inzestrarea armatei si cresterea starii de operativitate a echipamentelor militare existente.

La constructia bugetara s-a avut in vedere faptul ca, in 2016, asemenea anilor precedenti, nu vor fi acordate o serie de drepturi personalului bugetar (acordarea tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, plata orelor suplimentare). Totodata, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine in 2016 la nivelul lunii decembrie 2015, in masura in care personalul bugetar isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Nivelul acestora include majorarile salariale aprobate de Guvern si Parlament in cursul acestui an (majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din unitatile sanitare, majorarea cu 15% a salariilor pentru personalul din sistemul de invatamant, majorarea cu 12% a salariilor pentru personalul din institutiile publice de subordonare locala, majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenta sociala, majorarea cu 10% a salariilor pentru restul personalului bugetar, actualizare norma de hrana si echipament pentru militari si politisti).

Tot in sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind unele masuri referitoare la salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare. Potrivit actului normativ, se va mentine aplicarea, si in 2016, a unor masuri aprobate in anii anteriori, care au ca obiect limitarea cheltuielilor bugetului general consolidat, respectiv: neacordarea de premii, tichete de masa, tichete cadou, vouchere de vacanta, indemnizatii la iesirea la pensie, trecerea in rezerva sau retragere, precum si mentinerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2015 indemnizatiilor de care beneficiaza unele categorii de persoane (academicieni, revolutionari, artisti). Totodata, se propune ca munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru sa fie compensata numai cu timp liber corespunzator.

O alta masura inclusa in actul normativ precizeaza ca plata titlurilor devenite executorii in cursul anului 2016, care au ca obiect atat acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cat si dobanda legala aferenta unor astfel de drepturi, sa se realizeze dupa o procedura similara titlurilor devenite executorii in anii anteriori, respectiv esalonat, pe o perioada de 5 ani.

De asemenea, actul normativ stabileste ca vor fi mentinute si in 2016 prevederile privind impozitarea resurselor naturale aplicate in anii 2014-2015.

In ceea ce priveste termenul pana la care cota de contributie la pilonul II de pensii urmeaza sa atinga pragul maxim de 6%, Ordonata de Urgenta stabileste amanarea pana in anul 2017. In 2016, contributia se va majora cu 0,1 puncte procentuale, iar in anul 2017 cu 0,9 puncte procentuale.

Tot miercuri, Guvernul a adoptat proiectul Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Proiectul a fost elaborat pe baza obiectivelor, masurilor si tintelor prevazute in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2016-2018.

Proiectul de act normativ va fi depus la Parlament, insotit de Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2016-2018 aprobata de Guvern, ca document de fundamentare.

Plafoanele de cheltuieli prevazute in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2016-2018, reprezinta limite maxime. Acestea sunt indicative si pot fi revizuite potrivit prevederilor Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, nr.69/2010, republicata.

Potrivit proiectului de lege, plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent in PIB, este, in anul 2016, de -2,80% (deficit cash), iar in anul 2017, de - 2,77%. Plafonul cheltuielilor de personal a bugetului general consolidat, exprimat ca procent in PIB, este de 7,7% in anul 2016 si de 7,4 % in anul 2017. La elaborarea proiectului legii bugetului de stat si a legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anii 2016 si 2017, plafoanele acestor indicatori sunt obligatorii. Plafonul privind datoria publica, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfarsitul anului 2016, este de 41,0% din PIB, luand in considerare potentialele prefinantari ce vor putea fi atrase in conditiile favorabile ale pietelor financiare, precum si eventualele evolutii sub asteptari atat ale indicatorilor macroeconomici, cat si ale pietelor financiare.

Pentru anul 2016, plafoanele privind finantarile rambursabile care pot fi contractate de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, precum si cele privind tragerile din finantarile rambursabile contractate sau care urmeaza a fi contractate de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, sunt in suma de 1,2 miliarde lei fiecare. Valoarea aferenta finantarilor rambursabile, care poate fi autorizata pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala, este de maximum 100 milioane lei anual. Plafonul privind emiterea de garantii de catre Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice si de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2016, este de 8 miliarde de lei.