La nici o zi dupa ca Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, a declarat ca dupa doi ani de reforma in zona imbunatatirii colectarii ANAF a tras doar 5% dintr-un imprumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mindiala, Fiscul i-a raspuns extrem de dur economistului-sef al Raiffeisen Bank. "Avem si banii, avem si expertiza, doar ca mai trebuie sa si vrem. In zona colectarii avem un mediu foarte neprietenos", spunea marti Dumitru. Adevarul este cu totul altul, spun oficialii ANAF pe pagina de Facebook.

Gelu DiaconuFoto: AGERPRES

Mesajul transmis miercuri de ANAF pe Facebook:

  • Sumele trase efectiv sunt in cuantum de 10%, si nu de 5%, cum afirma cei mai sus mentionati. Mai mult decat atat, absolut toate activitatile prevazute in graficul programului sunt efectuate la zi.
  • Faptul ca sumele trase sunt la acest nivel are o explicatie foarte simpla: mare parte din bugetul proiectului il reprezinta achizitia si implementarea noului sistem integrat de administrare fiscala (semnarea contractului este prevazuta pentru luna noiembrie 2016).
  • Intentionat sau din necunoastere, se confunda stadiul de implementare al reformei cu cuantumul sumele atrase, ceea ce este complet gresit, intrucat chiar daca ai toate activitatile indeplinite, pot aparea intarzieri la plata din cauze independente de ANAF, de cele mai multe ori. De aceea reiteram faptul ca stadiul activitatilor implementate este la zi
  • Reforma ANAF nu se limiteaza la programul cu Banca Mondiala, fiind un proces mult mai amplu decat acest program.
  • Cand o persoana publica, precum domnul Ionut Dumitru, preia fara nicio analiza tema dintr-un articol slab documentat care ofera concluzii eronate, opinia publica nu este corect informata in legatura cu activitatea noastra. Am aprecia daca acest lucru nu se va mai intampla pe viitor.