Euro a inregistrat vineri a doua sedinta de tranzactionare la peste 4.50 lei, ajungand la o cotatie medie calculata de BNR de 4.529 unitati in fata leului, nivel atins ultima oara in 9 ianuarie 2014. Moneda romaneasca s-a depreciat si in fata francului elvetian, urcand pana la 4,18 lei pentru un chf dar si in fata dolarului SUA, pana la 4,13 lei/USD. "Nu am remarcat semne ale unor interventii valutare considerabile, dar credem ca banca centrala ar fi temperat presiunile in sus asupra EUR/RON. Ne asteptam ca banca centrala sa ghideze treptat leul catre un nivel mai puternic in sesiunile urmatoare si am putea vedea cursul de referinta sub 4,52/EUR", noteaza economistii ING intr-un raport financiar.

Dolarul ar putea atinge si chiar depasi nivelul de 4,2 lei pana la sfarsitul anului dar evolutiile estimate pe primele 3 luni din 2016 impart economistii in doua tabere: unii care spun ca moneda americana va slabi in fata leului in vreme ce alta tabara considera ca leul va continua sa piarda pana la nivelul de 4.3 lei pentru un dolar SUA. Cat priveste cursul euro, pentru finalul anului media estimata este de 4,45 lei/euro urmat apoi de o apreciere lenta a leului. Vezi in text si ce cred despre buget economistii sefi consultati de HotNews.ro.

  • Vineri, euro se mentinea fata de dolar in apropierea nivelului de USD 1.0950/EUR la care se stabilizase joi, iar in regiune monedele Europei emergente, mai putin coroana ceha, se tranzactioneaza fata de euro aproape de minimele recente, atitudinea globala de adversitate la risc mentinandu-se. Leul a deschis la 4.5205/EUR si este cotat aproape de minimul ultimelor cinci luni fata de euro, dar cotatia medie a fost foarte aproape de 4.53 lei/euro.

Ministerul Finantelor a imprumutat joi trei sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate de sapte ani platind, in linie cu asteptarile noastre un randament mediu de 3.25% si un randament maxim de 3.28%. Cererea a fost solida, depasind de 2.3 ori oferta.

Preturile metalelor pretioase au fost relativ constante viner dimineata, investitorii asteptand sedinta de politica monetara a Fed programata pentru saptamana urmatoare (16 decembrie). Aurul se tranzactioneaza cu putin sub 1,070.00 dolari pe uncie, argintul se mentine usor peste nivelul 14.05 dolari pe uncie, platina este tranzactionata in apropiere de 855.00 dolari pe uncie in timp ce paladiul este cotat sub nivelul 545.00 dolari pe uncie.

"In mod surprinzator, leul s-a depreciat in continuare ieri, inchizand cu o pierdere de 0,5%, in apropiere de 4,5170/EUR. Este cel mai ridicat nivel EUR/RON din ianuarie 2014. Aversiunea fata de risc inceputa saptamana trecuta odata cu dezamagirea pietelor dupa sedinta BCE si amplificata de minimele ultimilor ani stabilite de pretul petrolului continua sa apese asupra activelor regionale", mai noteaza economistii ING in raportul citat..

Presiuni de apreciere ar putea veni si saptamana viitoare, presupunand ca banca centrala din SUA va transmite

mesaje precaute dupa ce va majora dobanda cheie, asa cum arata asteptarile.

Randamentul pe termen foarte scurt a ramas langa rata facilitatii de depozit a BNR, de 0,25%, in timp ce segmentul 1M-3M a sarit cu 20-30 de puncte de baza in contextul tensiunilor din piata valutara, la 0,60-0,90%.

Licitatia de ieri de obligatiuni la 7 ani de 300 milioane lei a fost in linie cu asteptarile noastre, cu randamente mediu/maxim de 3,25/3,28%. In pofida maturitatii relativ mari, a fost suprasubscrisa de 2,3 ori. Pe piata secundara, panta curbei a continuat sa urce usor, in conditiile in care randamentele pentru scadentele lungi au crescut cu 4-5 puncte de baza pe fondul unor presiuni de vanzare pe majoritatea segmentelor de scadente.