Evolutia economiei romanesti din anul 2015 in cinci indicatori

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 13 decembrie 2015, 12:20 Economie | Finanţe & Bănci


evolutie
Foto: Hotnews
In prognozele de la sfarsitul anului trecut, majoritatea economistilor anticipau pentru 2015 o apreciere a leului, o crestere economica de circa 3%  (sub potential) si o evolutie in general buna a principalilor indicatori din economie. Aproape de incheierea anului, uitandu-ne la cinci dintre acesti indicatori, observam ca evolutiile au fost doar partial bune. Somajul, cursul  de schimb, deficitul comercial,  cel bugetar si salariile ne spun multe lucruri despre cum a mers de fapt  economia in 2015.
 • 1. Somajul. Deloc incurajator
 In ianuarie, rata somajului era de 6.5% iar numarul somerilor, 617.000. La zece luni dupa, rata urca la 6.8% iar numarul somerilor la 630.000.
Aici, lucrurile par destul de clare. Lipsa unui sistem de educatie eficient si conectat la viata reala, conexat cu politici publice pe piata muncii pe care le putem considera insuficiente, dar si cu o mobilitate extrem de redusa a populatiei apte de munca- toate acestea au condus la un numar de someri foarte ridicat.
Industria si in special cea prelucratoare au generat cel mai mare numar de "iesiri" de pe piata muncii. Au urmat agricultura, constructiile si invatamantul. Graficul cu numarul populatiei active pe sectoare de activitate in aveti mai sus. Desi e trecuta perioada 2008-2014, el se refera la 2008-2015, multumesc pentru intelegere. Unde s-au dus cei care au plecat din aceste sectoare? Pai o parte au plecat in afara tarii, cautandu-si de lucru, iar altii s-au orientat catre comert sau si-au deschis cate o firmulita cu care si-a incercat norocul antreprenorial.
 • 2. Cursul de schimb. Variatii mari, surprize pe masura
Cursul de schimb al leului a fluctuat sensibil in 2015 cu variatii mari in fata francului elvetian si a dolarului SUA. Fata de euro, leul s-a comportat cat de cat  stabil.  In primele zile din ianuarie, francul elvetian era cotat la 3.74 lei. Bucurie mare pentru cei cu credite in chf, care habar nu aveau ce taifun ii va plezni in doar cateva zile. Euro a inceput anul la 4,49 lei si il va incheia probabil tot pe-acolo. Dolarul SUA a pornit in 2015 de la 3.77 lei. Azi e peste 4.13 lei si e foarte probabil sa atinga 4.2 lei nu peste multa vreme.

Surpriza a venit in 15 ianuarie, cand BNS (Banca Centrala Elvetiana) a renuntat la plafonul eur/chf, iar cursul francului a explodat. In Romania, acest lucru a condus la initiative legislative (electorata), la discutii aprinse cu reprezentantii BNR si la tensiuni dificil de gestionat. In cursul anului BNR a intervenit  pare-se de cateva ori in piata pentru a calma o depreciere consistenta a leului in fata francului si, mai tarziu, pentru a stopa o apreciere puternica a aceluiasi leu in fata euro. Oricum, aceste interventii nu vor fi nici infirmate si nici confirmate de banca centrala.
 • 3. Deficitul comercial urca  la 5 miliarde de euro. Si nu pare sa se opreasca acolo
Veniturile din export au fost mai mici decat cheltuielile cu plata importurilor cu 5 miliarde de euro.  Cu alte cuvinte, trebuie sa scoatem din buzunar 5 miliarde de euro pentru a plati importurile. De unde scoatem euro? Vindem lei. Ce inaseamna asta? Presiuni de depreciere pentru leu.

De asemenea, cresterea importurilor este o consecinta a cresterii consumului la romani (de regula preferam consumul de import in lipsa capacitatilor locale de productie). Drama este alta: la fel ca inainte de criza, cand consumul crestea cu valori duble fata de viteza cu care crestea economia, asa se intampla si acum. Economia creste cu 3 si ceva la suta, consumul cu peste 6%. Asta nu mai e de bine.
 • 4. Despre cresterile salariale, numai de bine...
Salariile au crescut cu 131 de lei in medie, pe baza cresterilor salariilor din sectorul public. De la 1740, salariul mediu net a urcat la 1871. E drept, discutam de medii. Unora le-a scazut salariul, altora dimpotriva. Mai jos, graficul pe ultimele 12 luni cu provire la diferenta salariala incasata brut (nu net).
De cresteri de salarii e nevoie oricand, drept este. Dar daca marim salariile fara o baza riguroasa de criterii, ne dam singuri la picioare. In acest moment cresterea salariala depaseste cu mult cresterea de productivitate. Ceea ce nu e deloc bine. Dubleaza salariile acolo unde se dubleaza productivitatea (masurata riguros, nu pe recomandari si neotisme) si scade salariile acolo unde productivitatea isi pierde din substanta. E simplu, e tehnocrat, dar se pare ca e prea dificil de aplicat.

 • 5. Avem excedent bugetar, ceea ce e foarte bine. Pe moment, pentru ca urmeaza....
Executia bugetului general consolidat la finele primelor zece luni ale anului 2015 s-a incheiat cu un excedent de 9,04 miliarde de lei, respectiv 1,28% din PIB, fata de excedentul de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,29% din PIB, inregistrat in perioada similara din 2014, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.
Aici e marea hiba, pentru ca la anul, excedentul se va transforma in deficit. De la +1.28 ne vom duce la -2.95, in conditiile in care esti pe crestere de 4.1%. Sa traduc: e ca si cum tie iti va creste salariul, iar depozitul tau din banca in loc sa creasca, se transforma intr-o datorie de trei ori mai mare.
E normal? E ok, 2016 va trece cumva, dar ce te vei face in 2017? Pe cine vei da vina pentru posibile masuri de austeritate? M-as fi asteptat din partea acestui Guvern de tehnocrati la mai multa, culmea, tehnocratie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6757 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  E normal sa scada locurile de munca (Duminică, 13 decembrie 2015, 13:21)

  bogdan1477 [utilizator]

  Cind scazi an de an investitiile, cind dai legi dupa ureche, cind modifici taxele doar cu ochii la sondaje, e normal sa scada locuril de munca... Si ce e si mai grav e ca au scazut cu 200.000 in industrie si au crescut cu 65.000 in administratie. Adica taiem ramurile producatoare si le crestem pe alea care consuma. Si ce e mai trist e ca anul viitor continua acceasi politica inconstient-populista, crestere economica bazata pe cresterea consumului. Scadem TVA concomitent cu cresteri semnificative de salarii si pensii. Ceea ce va duce la cresterea consumului, urmata de deficit comercial (care deja e substantial), urmata de cresterea cursului si in final de cresterea preturilor. Si peste vro 2-3 ani, cind vom fi ajuns iar la deficit de 5-6% vom experimenta o noua scadere de salarii. Ca asha ne place noua sa ne guvernam: marim salarii cu 10-20-30%, dupa care privim extaziati cum creste economia bazat pe consum (si ne mindrim cum duduie economia), dupa care, odata cu consumarea efectului cresterilor de consum economia incepe sa stranute, dupa care apare deficiul excesiv, ddupa care stringem iar cureaua ca nu mai sunt bani. Din pacate n-am invatat absolut nimic din perioada 2006-2008... Cum zicea Lazea, prea mare procent din poporul asta prefera sa infulece bezeaua azi, fara sa se gindeasca la nota de plata care va urma miine.
 • -4 (6 voturi)    
  Evolutia economiei (Duminică, 13 decembrie 2015, 14:20)

  Alexos [utilizator]

  Economia a evoluat mult mai bine dacat sub orice alta guvernare. N-o fi fost supermegaperfecta, dar evolutia a fost foarte buna. Unii taiau bani si se laudau ca ajuta economia. Sper sa nu-i mai vad niciodata la guvernare, pe ei si pe puii lor....
  Acu', guvernul supermegatehnocrat ne spune ca ar trebui sa ne consideram tara de sclavi, sa muncim ieftin si sa facem frumos. Nu cred ca ideea de a deveni colonie a Europei bogate ar trebui sa ne conduca.
  • +4 (4 voturi)    
   bai soxela (Duminică, 13 decembrie 2015, 17:45)

   raudegura [anonim] i-a raspuns lui Alexos

   io zic asa,ca toti aia care muncim si producem PLUS VALOARE sa cotizam inalta parte, iar toti astia ca tine care stati cu mana-ntinsa la mila si pomana, sa ramineti aici si sa consumati ce produceti ( gargara si b....i)
   Cat crezi ca veti rezista ?
 • +2 (2 voturi)    
  Mai sunt si alti indicatori relevcanti (Duminică, 13 decembrie 2015, 14:31)

  Mara [anonim]

  Sun surprinsa ca prezentati numai anumiti indicatori dar poate nu ar fi rau sa prezentati ndicatori precum;investitiile,productivitatea muncii,numarul de locuri de munca in sectorul privat,consumul comparativ cu prudusul intern brut,datoria externa publica si privata etc.
 • -4 (6 voturi)    
  Indicatori economici (Duminică, 13 decembrie 2015, 14:36)

  mihaipricop [utilizator]

  Cei mai imporanti indicatori economici sunt:

  1 - evolutia PIB- +3.7% crestere economica - pe departe cel mai important indicator dupa care se calculeaza toti ceilalti indicatori - de ex.deficitul comercial de aprox. 5 miliarde de euro raportat la PIB - e nesemnificativ- aprox. 3 % din PIB-ul de 160 miliarde de euro.
  2 . inflatie - negativa -1.1% - cea mai mica din istoria romaniei
  3. somajul - constant undeva in jurul a 5-6% (depinde de raportare) - +/- 20-30 00 de someri sunt irelevanti mai ales ca pot fi variatii sezoniere
  4. - deficitul bugetar - excedent +1.2% din PIB- in cifre absolute - aprox. 2 miliarde de euro - adica cel mai mare excedent din istoria romaniei.

  In rest de cursul de schimb e responsabil mugurache care n-a lasat leul sa se aprecieze in 2015 spre 4.1-4.2 asa cum acum il lasa sa mearga spre 4.6.Evolutia USD si francului fata de leiu nu au nici un fel de legatura cu situatia economica din romania.

  In concluzie - toti indicatorii economici sunt foarte buni iar guvernul ponta a fost cel mai performant guvern din istoria romaniei degeaba hotnews et comp incearca sa deformeze realitatea.
  • +4 (4 voturi)    
   repede mai uitam.. (Duminică, 13 decembrie 2015, 20:40)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Pai to'ar'shu Motocicleanu avea in 2008 crestere de 8%, dudia economia, eram cei mai cei din europa. Si ai vazut ce-a urmat... Chiar e asha greu de inteles ca o crestere economica bazata exclusiv pe cresterea consumului nu e sustenabila? Crezi ca in 2017 se vor putea iar salariile cu 15% si scade TVA0ul cu 5% ca sa avem in 2017 acceasi creestsre economica bazata pe consum?

   Deflatia nu e un semn bun niciunde

   Somajul a crescut marginal, dar daca te uiti la scaderea din industrie de 200.000 si cresterea din administratie de 65% sau din vinzari de 37.00, ar trebui sa intelegi ca semnele nu-s deloc bune.

   Deficitul e excedent datorita scaderii pina la vivele ridicole a investitiilor, si asta in conditiile in care si autostrazile construite ni se surpa.

   In concluzie, se pare ca n-ai priceput nimic din istoria recenta. Ne indreptam cu acceasi veselie imatura cu masina spre zid ca si-n 2008. Daca mai apare si ceva criza mondiala, care nu e deloc imposibila daca ne uitam la tensiunile militare de la o aruncatura de bats de noi... vom retrai exact scenariul din 2008, fara sa avem macar habar ce ni se intimpla.
  • +1 (1 vot)    
   Daca nu se vede in nivelul de trai (Luni, 14 decembrie 2015, 4:43)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Ce-ai enumerat tu e fix-pix facut din pix. OOOooo, adica daca n-ar fi Mugur, leul ar fi la par cu dolaru'? Cum dracu a fost performant fonta daca eu platesc mai scump pt aproape orice in Romania decat in afara?
 • -3 (7 voturi)    
  Ma bag si eu (Duminică, 13 decembrie 2015, 15:44)

  feisbuk [anonim]

  Sa inteleg ca Franta (10%), Italia (13%) sau Spania (22%) - duc lipsa de un sistem de educatie eficient si conectat la viata reala, care sa fie conexat cu politici publice pe piata muncii si au o mobilitate extrem de redusa a populatiei apte de munca?

  Dan Popa, mai incearca un loz. Poate iti iese data viitoare.
  • 0 (0 voturi)    
   Aia-s de la pomeni, ce vrei, latini. (Luni, 14 decembrie 2015, 4:45)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

   dar nu poti nega ca Romania produce analfabeti cu dottorat.
  • 0 (0 voturi)    
   interpretare (Luni, 14 decembrie 2015, 7:35)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui feisbuk

   Conditiile si interpretarea sunt diferite, cauzele sunt diferite, semnificatiile sunt diferite. Nu se poate compara asa cum crezi tu. Statistica singura nu inseamna nimicm cifrele trebuie interpretate.

   Dan Popa a interpretat situatia din Romania, nu din Franta sau Italia. Si a facut-o cat se poate de profesionist.

   Ca idee generala, e bine sa nu comentezi articole de specialitte daca nu te pricepi. Cel mai des, necunosterea te face sa crezi ca stii mai bine...
 • 0 (0 voturi)    
  astept pozitia MF (Luni, 14 decembrie 2015, 9:45)

  ..13 [utilizator]

  sa vedem ce zice si mai ales ce alege sa faca...

  Dupa executia primelor trei luni din 2016 se poate anticipa mersul pe sarma..

  Intrebarea mea catre Ministrul de Finante:

  Care au fost principalele datele folosite la inchiderea bugetului 2015/deschiderea celui pentru 2016?
  Nu putem zbura in 2016 daca in 2015 ne-am tarat ca o rama pe un...

  Mi se pare ca mizeria continua...
  Poate a dat pesimismul peste mine.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by