ANAF: Valorificarea proprietatilor lui Dan Voiculescu, blocata de procese

de DP     HotNews.ro
Luni, 14 decembrie 2015, 15:50 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Voiculescu
Foto: Mediafax
Valorificarea bunurilor sechestrate in dosarul ICA este ingreunata din cauze independente de competentele ANAF, se arata intr-un comunicat de presa transmis luni de oficialii Fiscului. Acestia apreciaza ca din cauza diferitelor litigii in care sunt implicate unele din bunurile confiscate nu pot trece la valorificarea lor. "In ce priveste atributiile ANAF, mentionam ca acestea au fost indeplinite in totalitate (intabulare, inventariere, evaluare), bunurile fiind disponibile pentru valorificare", se mai arata in comunicatul ANAF, care a prezentat problemele legate de valorificarea bunurilor confiscate in dosarul ICA, mentionand ca "nu contesta si nu comenteaza dreptul la justitie al partilor implicate si nici deciziile instantelor".

1. Prin sentinta 888/08.08.2014, pe langa alte bunuri, au fost confiscate urmatoarele 4 bunuri imobile:
 • terenul 29.220 mp (din str. Garlei 1D)
 • imobilul unde functioneaza postul de televiziune Antena 3 (Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27)
 • teren 4.457 mp+cladire P+3 (str. Garlei 1B)
 • teren 3.000 mp+cladire P+8 (str. Garlei 1B) - sediul Grivco

2. Acestea NU sunt scoase la licitatie in prezent intrucat exista litigii in curs care vizeaza aceste bunuri imobile, litigii care au fost notate ca sarcini in cartea funciara.

3. Aceste litigii sunt rezultatul actiunilor demarate in instanta de catre SC Antena 3 SA, SC Antena Grup SA, Grupul Industrial Voiculescu si compania SC Grivco SA.

4. Subiectul litigiilor il constituie atat recunoasterea contractelor de inchiriere dintre reclamanti si fostii proprietari si, implicit, a dreptului de preemtiune (prioritate la cumparare) al chiriasilor la achizitionarea imobilelor, cat si legalitatea intabularii dreptului de proprietate inscris pe numele statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice.

5. De exemplu, in dosarul nr.17616/3/2015 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti sectia a IV-a civila, Societatea Antena TV Group SA a solicitat constatarea valabilitatii contractului de inchiriere incheiat cu Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA si a dreptului de preemtiune la cumpararea imobilului situat in Soseaua Bucuresti-Ploiesti, nr. 25-27, sector 1.

Prin sentinta civila nr. 1299/04.11.2015,Tribunalul Bucuresti sectia a IV-A civila, a admis actiunea, respectiv a constatat valabilitatea la data de 08.08.2014 a contractului de inchiriere incheiat la 01.09.2007 intre Antena TV Group S.A, si S.C. Compania de Cercetari Aplicative si Investitii S.A , astfel cum a fost modificat prin Actul Aditional nr.1/27.03.2009, Actul Aditional nr. 2/01.08.2011, Actul Aditional nr. 2 bis /31.08.2012 si actul aditional nr. 3 /09.10.1012. Instanta a constatat dreptul de preemtiune al reclamantei la cumpararea imobilului ce reprezinta spatiul inchiriat potrivit contractului de inchiriere mentionat, la pretul stabilit de comisia de evaluare pe baza raportului de expertiza tehnica sau de evaluare, potrvit art. 22 alin. 8 din Normele metodologice de aplicare a O.G. nr. 14/2007.
"Mentionam ca ANAF a formulat cale de atac impotriva acestei decizii", spun reprezentantii Fiscului.

6. Elocventa pentru intelegerea problemelor cu care ANAF se confrunta in valorificare este si situatia care vizeaza terenul de 3.000 mp+cladire P+8 (str. Garlei 1B) - sediul Grivco (dosar 36368/3/2015). Dupa ce plangerea reclamantilor a fost respinsa, acestia au continuat demersurile in instanta, iar in luna octombrie au introdus noi actiuni, inregistrandu-le in cartea funciara in 23.10.2015.

7. In ceea ce priveste dosarul 61665/299/2014 (terenul 29.220 mp din str. Garlei 1D), cat si dosarul 61666/299/2014 (teren 4.457 mp+cladire P+3 din str. Garlei 1B), acestea au ca obiect reclamarea nelegalitatii intabularii a dreptului de proprietate inscris pe numele statului roman. In aceste dosare instanta de fond a respins actiunea reclamantilor, acestia avand drept de a exercita cale de atac impotriva sentintei judecatoresti in termen de 30 de zile de la data la care hotararea le-a fost comunicata. Subliniem faptul ca, pana la acesta data, instanta NU a comunicat ANAF motivarea sentintelor pronuntate in luna iunie a.c.

8. Toate litigiile amintite au fost inscrise ca sarcina de reclamantii din dosare in cartea funciara, inscriere contestata de institutia noastra.

9. Potrivit legislatiei in vigoare, ANAF poate scoate la licitatie imobilele mentionate la pct. 2, asumandu-si insa riscul de a nu primi nicio oferta, in conditiile in care probabilitatea ca un potential cumparator/i sa-si asume achizitonarea unor imobile de valoare ridicata cu sarcini  este extrem de scazuta. Mentionam faptul ca scoaterea la licitatie publica avand ca rezultat nevanzarea imobilelor, din cauza lipsei ofertantilor, conduce automat la diminuarea pretului de vanzare cu 25%, la fiecare licitatie.

In cazul in care s-ar initia procedurile de valorificare, cu reducerea succesiva a pretului de vanzare (potrivit legii), exista riscul real al valorificarii in ultima etapa la un pret cu mult sub cel din rapoartele de evaluare.

Din acest motiv, ANAF apreciaza ca, pana la solutionarea tuturor litigiilor, nu este oportuna scoaterea la vanzare a bunurilor imobile, avand in vedere ca interesul ANAF este de a obtine pentru statul roman o suma cat mare
.

2. Operationalizarea Directiei Executari Silite Cazuri Speciale din ANAF

In vederea remedierii propriilor deficiente din cadrul activitatii privind executarea hotararilor judecatoresti pronuntate de instantele penale, incepand cu 18.11.2015, a fost infiintata "Directia executari silite cazuri speciale",  urmand a fi operationalizata efectiv de la 01.01.2016.

Principalul obiect de activitate il constituie punerea in executare a hotararilor judecatoresti din dosarele cu cazuistica penala.

 Detalii legate de functionarea Directiei executari silite cazuri speciale

1. Directia executari silite cazuri speciale are ca obiect de activitate coordonarea si monitorizarea activitatii de executare silita a sumelor cuvenite bugetului general consolidat al statului, precum si a bunurilor sechestrate sau confiscate,  dispuse prin:

 • hotarari judecatoresti definitive, pronuntate in materie penala
 • hotarari judecatoresti definitive pronuntate ca urmare a sesizarilor formulate de catre comisiile de cercetare a averilor de pe langa curtile de apel prin care s-a dispus fie confiscarea unei cote parti dintr-un bun sau a anumitor bunuri determinate, constatate ca fiind dobandite nejustificat, fie plata unei sume de bani egala cu valoarea bunului dobandit nejustificat
 • ordine ale ministrului finantelor publice de blocare a fondurilor sau a resurselor economice care se afla in proprietate, sunt detinute sau se afla sub controlul persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entitati desemnate, ce fac obiectul sanctiunilor internationale, potrivit legii
 • alte titluri executorii prin care se stabilesc dobanzi, penalitati de intarziere, majorari de intarziere, sau alte sume, dispuse, dar neindividualizate, prin hotarari judecatoresti definitive, cele prin care se stabileste cuantumul cheltuielilor de executare silita, precum si cele prin care se stabileste suma reprezentand diferenta de pret si\sau cheltuielile prilejuite cu urmarirea bunului

2. Vor exista 8 servicii teritoriale la nivelul directiilor regionale si o structura de coordonare in cadrul aparatului central. In acesta structura isi desfasoara activitatea atat functionari cu experienta in activitatea de urmarire penala (inclusiv institutire sechestre) detasati din cadrul MAI, cat si specialisti in executare silita din cadrul ANAF.

 3. Angajatii directiei centrale si ai serviciilor regionale vor fi dotati cu uniforme si autoturisme inscriptionate.

 4. Pana la 31.12.2015 aplicatia informatica, dezvoltata cu reurse proprii, pentru monitorizeazarea hotararilor judecatoresti pronuntate in materie penala va fi incarcata cu toate datele preluate din inscrisurile transmise de din instante, precum si din rapoartele stadiul executarii silite al fiecarui caz in parte (ex: popriri, sechestre, sume valorificate).

5. Precizam ca, pentru evitarea inadvertentelor in explicitarea considerentelor si a dispozitivelor hotararilor judecatoresti de pus in aplicare, se va solicita asistenta permanenta prin detasare de personal calificat din cadrul parchetelor, in toate cazurile semnificative din punctul de vedere al valorii prejudiciului.

Avand in vedere aceste impedimente cu care se confrunta ANAF in executarea sentintelor penale apreciem ca se impune modificarea legislatiei si crearea unui cadru legislativ care sa usureze punerea in executare si, implicit, recuperarea prejudiciilor cauzate prin acte si fapte penale.

In luna aprilie a.c., ANAF a prezentat un raport oficial care arata ca recuperarea prejudiciilor este ingreunata in cea mai mare parte din cauze independente de ANAF.

Exemple:
 • instantele comunica cu intarziere de pana la 4 ani hotararile penale ramase definitive
 • sunt in curs formalitatile legale de partaj /iesire din indiviziune fortata
 •  persoanele fizice de la care trebuie recuperat prejudiciul nu detin bunuri sau venituri urmaribile sau pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate
 • neinstituirea de sechestre de catre organele de cercetare penala in cursul urmarii penale

In plus, ANAF a atras atentia asupra gradului extrem de mare de incarcare a unei institutii care are ca principal obiect de activitate colectarea si administrarea veniturilor datorate bugetului de stat, prin prisma celor patru bugete administrate de ANAF.

Printre sarcinile suplimentare, amintim aici:

1. sarcina de colectare a creantele bugetare rezultate din  utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora

2. sarcina  de colectare a creantelor de la contribuabilii care nu au respectat conditiile impuse prin programele in temeiul carora li s-au acordat facilitati cum ar fi : programul "Prima casa", programul "Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii", programul privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, programului de "stimulare a cumpararii de autoturisme noi", etc

3. sarcina de a recupera prin procedura de executare silita sanctiunile contraventionale stabilite de catre diverse institutii care se fac venit la bugetul de stat, cum ar fi :  Consiliul Concurentei, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Inspectoratul Teritorial de Munca, Inspectoratul de Stat in Constructii, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Organele abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare, etc.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7089 vizualizari

 • +12 (28 voturi)    
  sunteti salariati ai statului sau a lui Voiculesc (Luni, 14 decembrie 2015, 16:01)

  andreesanu [utilizator]

  De aproape un an nu sunteti in stare sa valorificati bunurile sechestrate varanului !!!,se pune intrebarea fireasca -VOI SUNTETI SALARIATII STATULUI ROMAN SAU SALARIATII LUI VOICULESCU ????
  • +5 (33 voturi)    
   tu esti alt tip de taliban? (Luni, 14 decembrie 2015, 16:27)

   Mihaita Antisistem [anonim] i-a raspuns lui andreesanu

   dupa ce citesti textul, ce-ai inteles? ca le pot vinde maine si nu vor?

   indiferent de tabara pe care o sprijina, talibanii sunt ataaaaat de nocivi...
   • +9 (21 voturi)    
    Fiiii linistiiit (Luni, 14 decembrie 2015, 16:33)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mihaita Antisistem

    Ia medicamentele si fa post de A3 timp de 3 luni. Nu iti vei reveni complet, creierul e iremediabil distrus, dar te vei simti mai bine.
    • +1 (11 voturi)    
     :) (Luni, 14 decembrie 2015, 16:49)

     mihaita Antisistem [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_100

     pai, dc aia baga procese pe banda, ce sa vinzi? tu ai cumpara o casa care e in litigiu? iar dc nu vine nimeni, scade pretul cu 25%. e ok sa astepti sa se solutioneze litigiile si apoi sa scoti la licitatie.

     ce legatura are acest argument cu "creierul meu iremediabil distrus"? un contraargument ai, in afara de jigniri?

     efectiv, nimeni nu mai sta sa rationeze. e relativ trist. pe de alta parte, e natural la romani. asa ca nu te poti supara pe natura.
     • +9 (9 voturi)    
      Pai atunci (Luni, 14 decembrie 2015, 17:45)

      Close [utilizator] i-a raspuns lui mihaita Antisistem

      Sa i se amane orice cerinta de aliberare conditionata exact cu perioada de timp cat isi tine blocate bunurile pentru a preveni recuperarea banilor pe care i-a furat.

      Mi se pare corect ca el sa stea toti cei 10 ani in puscarie si dupa ce iese o sa i se ia si bunurile. Cred ca toti putem trai cu asta... mai putin badea si gadea sau admiratorii lor.
     • 0 (0 voturi)    
      Vezi scrierea ta si ai argumentul (Marţi, 15 decembrie 2015, 11:24)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui mihaita Antisistem

      Pe care il cauti
   • +2 (2 voturi)    
    Cum te referi si la talibanii sustinatori ai lui (Luni, 14 decembrie 2015, 17:45)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Mihaita Antisistem

    Voiculescu ("indiferent de tabara") nu pot decat sa-ti dau dreptate (talibanii sunt ataaaaat de nocivi... ").
    Totusi poate ne spui cum ar trebui sa actioneze institutiile statului din moment ce exista o hotarare definitiv de recuperare a daunelor.
    • +2 (4 voturi)    
     Sa astepte (Luni, 14 decembrie 2015, 19:19)

     mihaita Antisistem [anonim] i-a raspuns lui ty

     sa se solutioneze litigiile. Adica cum au ales acum. Pt ca altfel se intampla cum zic in comunicat: se diminueaza pretul cu cate 25%. si o sa ajunga sa le cumpere tot el la sub jumate' din pret.

     Eu am citit cu atentie tot ce scrie. Tu? Ce nu intelegi? ANAF nu vrea sa vanda cat timp sunt litigii. Si mie se pare corecta abordarea.

     Hai sa gandim in sens invers: dc nu se prezinta nimeni la primele 2 licitatii si ajunge pretul la jumatate, sari sa acuzi ANAF ca a facut special ca sa le cumpere Voiculescu la pret mic?

     Raspunde-ti tie. E suficient sa fii cinstit cu tine
     • 0 (4 voturi)    
      Crezi ca ANAF-ul ar avea rabdare cu (Luni, 14 decembrie 2015, 20:10)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui mihaita Antisistem

      vreunul dintre --.99.99% romani care s-ar afla intr-o situatie asemenatoare? Este treaba ANAF-ului sa gasesca solutiile pentru obtinerea sumei prevazuta in hotararea judecatoreasca definitiva.
      • -1 (1 vot)    
       poate n-ar avea (Marţi, 15 decembrie 2015, 0:39)

       Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ty

       Dar ar TREBUI sa aiba!!
       Din chestii dintr-astea, facute "cu ruptul", a ajuns statul roman sa piarda ATAT de mult, in toti acesti 26 ani! >:
 • +12 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 decembrie 2015, 16:05)

  [anonim]

 • +12 (14 voturi)    
  DE DATA ASTA ANAFUL A PREZENTAT CORECT (Luni, 14 decembrie 2015, 16:54)

  Susufler0 [utilizator]

  SITUATIA ! Cu riscul ca o sa enervez multi forumisti trebuie sa spun ca din articol rezulta ca Voiculescu si ai lui uzeaza deocamdata de procedee legale, toate actiunile introduse pana in prezent in instanta fiind permise. Incei-incet insa, pe masura ce aceste procese se pierd si in prima instanta si in caile de atac, se reduc spre zero sansele fam. Voiculescu de a obtine alte avantaje de pe urma lor si se apropie momentul cand bariera dintre buna credinta si reaua credinta dispare, in sensul ca dupa ce se pierd in mod definitiv si irevocabil toate judecatile, o reluare a lor pt a mai tergiversa scoaterea bunurilor la licitatie ar insemna ca se actioneaza de data aceasta cu rea credinta si se abuzeaza in mod nepermis de drepturile procesuale. Un astfel de lucru este interzis de lege , fiind sanctionat civil si chiar penal. Cu alte cuvinte, mai trebuie sa avem rabdare ceva timp, pana cand o sa-l vedem executat dpv civil pe Voiculescu. ANAFUL spune adevarul cand aminteste de scaderea valorii bunurilor cu 25% daca nu se asteapta incheierea procedurilor judiciare pornite de Voiculesti, Antene, Grivco si Intact. Pt a se obtine preturile cele mai bune la licitatii, trebuie ca bunurile ce se vand prin aceasta procedura sa fie libere de orice sarcini, care ar conduce la diminuarea valorii lor. Antenele si celelalte firme ale familiei lui Felis si-ar dori ca la licitatie sa se scada acele 25 % din pretul de pornire ,pt a avea si ele eventual o sansa de a achititiona imobilele, asupra carora au un drept de preemptiune la cumparare, drept izvorat din calitatea lor de chiriasi. De aceea trebuie rabdare, pt a nu le da niciun fel de satisfactie Felixienilor (nici morala, nici materiala).
  • +6 (8 voturi)    
   ar trebui investigat si CRESCENT (Luni, 14 decembrie 2015, 17:37)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   acolo e pushculita....acolo e Adevarul !
  • +2 (4 voturi)    
   Perfect (Luni, 14 decembrie 2015, 22:30)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

   O explicatie ca la carte , pe intelesul ultimului CRETIN . Dumneavoastra ati explicat practic inca o data ceea ce oamenii au citit si in articol (daca nu cumva au citit doar ttlul ) dar au inceput sa cometeze inept . Ma mir cum de nu v-ati luat vreo duzina de minusuri . Ca astia nu stiu prea multe , daca spui ca si Voiculesc desi condamnat , firmele lui INCA AU DREPTURII LEGALE , vad rosu in fata ochilor . Instantele sunt bune doar cand baga la zdup pe unul si pe altul. Cand respecta legea , asa strmba cu e ea uneori , doar pentru ca nu ne place de persoana care apeleaza la instanta incepem sa urlam ca apucatii . Asa cum ati spus timpul le rezolva pe toate . Sincer mie mi-ar place sa li se dea satisfactie unor babuini din astia sa fie scos un imobil la vanzare MAINE si sa ii scada valoarea cu 50% in 3 luni . Atunci sa-i vad cum plang ca nu pot lua banii pe care probabil ii viseaza ei . Si atunci le-ar veni mintea la cap . O alta problema ridicata de ANAf e foarte reala . MOTIVAREA FOARTE GREOAIE A SENTINTELOR . Iar asta se face intentionat in unele cazuri pentru ca exista un termen limita de 6 luni in care poti sesiza CSM asupra eventualeor abuzuri . Inca o data felicitari pentru modul concis si pertinent in care ati explicat REALITATEA .
 • -2 (4 voturi)    
  Teama d-lor de la ANAF este (Luni, 14 decembrie 2015, 20:19)

  mary [anonim]

  ca cineva chiar ar putea cumpara bunurile respective si acel cineva nu ar fi cine si-ar dori d-l Felix sa fie, asta e.

  Cand s-au privatizat BCR si Petrom pe nimic atunci nu v-a fost teama ca scade pretul din cauza asa zisei lipse de ofertanti.

  Unde va era atunci asa zis "interesul ANAF... de a obtine pentru statul roman o suma cat mare"

  Mama voastra de ticalosi, sa putreziti in puscarie meritati, de mana cu Voiculescu, sau mai bine zis la fundul lui ca vad ca acolo stati, pupandu-l.
 • +3 (5 voturi)    
  Aiurea! (Luni, 14 decembrie 2015, 20:45)

  mihai [anonim]

  Imobilele sunt confiscate de instanta penala in mod definitiv!!! Ce importanta au procesele introduse de grivco si voiculescu??? Cum pot fi notificate litigiile ca sarcina cand aceste litigii nu vizeaza dreptul de proprietate, intrucat acest drept a fost STABILIT DE INSTANTA IN FOLOSUL STATULUI, PRIN CONFISCARE?? Nu au relevanta contractele anterioare de inchiriere s.a., pentru astea sa se judece chiriasul cu fostul proprietar, grivco sau voiculescu, dar nu cu statul!!! Adica statul roman asteapta ani de zile sa valorifice imobilele pana se termina litigiile??? Mi se pare absurd, pai asa baga baietii cate o actiune imediat ce vad ca sunt pe cale sa o piarda pe cea anterioara si tot asa...ANAF sa-si faca treaba altfel incalca legea si raspund pentru abuz in serviciu si favorizarea infractorului!!!
 • +1 (3 voturi)    
  NULITATE ABSOLUTA ! Ce asteapta ANAF ? (Luni, 14 decembrie 2015, 23:41)

  ANAF: Contractele cad sub nulitate absoluta ! [anonim]

  ANAF e pe DRUMUL gresit !

  1.Instanta trebuie sa pronunte conform Legii la 30 ´de zile Hotararea !

  Nu face asta Instanta invocati abusul pe linie PENALA si prejudiciu ales cu DOBANDA platit de JUDECATOR !

  2. Contractele facute intre Dan Voiculescu via Intact ect . cu Antena 3 ect . ect. cad sub nulitatea absoluta .

  Cu un BUN FURAT nu faci contracte valabile !

  Antena 3 poate maxim sa il daie pe Dan Voiculescu in JUDECATA ca sa ceara despagubiri ca a inchiriat un IMOBIL furat !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by