Statul roman nu trebuie sa le mai plateasca inca o data suma de 376 milioane de lei fratilor Viorel si Ioan Micula, precum si dobanda aferenta, asa cum a dispus Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), au transmis miercuri HotNews.ro oficiali ai Finantelor. Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, prin Decizia nr 887/15.12.2015, exceptia de neconstitutionalitate privind legislatia in baza careia statul roman a facut plata dispusa de tribunalul ICSID, cu sediul la Washington. "Decizia Curtii este foarte importanta, datorita implicatiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuala admitere a exceptiilor ridicate de avocatii Grupului Micula. Statul roman a fost reprezentat de juristii din Ministerul Finantelor Publice", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Anca Paliu DraguFoto: LinkedIn

Practic, Curtea Constitutionala a girat din punct de vedere constitutional mecanismul legal construit de statul roman pentru punerea in aplicare a hotararilor pronuntate de instantele judecatoresti sau arbitrale, cu incidenta in domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv in cazul Micula. Hotararea Curtii Constitutionale este definitiva.

Cu toate acestea, desi statul roman a efectuat plata in baza unei legislatii nationale, emisa in deplina concordanta cu Constitutia, fratii Micula incearca sa execute statul roman apeland la instante din alte state pe al caror teritoriu exista bunuri ale statului roman. Comisia Europeana intervine activ in toate litigiile in care statul roman este actionat in judecata de fratii Micula.