Leul ar trebui sa se aprecieze astazi si sa se indrepte spre 4,4900/EUR in contextul unui sentiment mai bun in piete dupa ce Fed a crescut dobanda cheie, conform asteptarilor, scriu economistii ING intr-un raport destinat investitorilor. "Peste noapte, in pietele globale au avut loc evolutii pozitive dupa ce presedintele Fed, Janet Yellen, a spus ca urmatoarele decizii de crestere a ratei vor veni gradual, fapt care ar putea ajuta moneda romaneasca sa recupereze repede pierderile recente. In tranzactiile timpurii de joi, perechea EUR/RON a fost cotata putin peste 4,50.Miercuri, leul s-a depreciat cu 0,3%, inchizand langa 4,5100/EUR, iar in tranzactiile de seara, s-a tranzactionat putin langa 4,5300/EUR pe o lichiditate slaba", mai noteaza autorii raportului.

Cresterea activitatii de miercuri si faptul ca monedele regionale s-au apreciat sugereaza ca miscarea leului ar fi fost ghidata de ordine comerciale. Votul de ieri din Parlament privind legea bugetului pentru 2016 nu a generat surprize avand in vedere ca proiectia de deficit bugetar se mentine foarte aproape de -3% din PIB. In acelasi timp,

votul a aratat, din nou, faptul ca guvernul tehnocrat beneficiaza de un sprijin politic larg.

Randamentul pe termen foarte scurt a fost cotat langa 0,15% nivel mid, in timp ce segmentul 1M-3M a ramas neschimbat la 0,50-0,75%. Credem ca licitatia de astazi pentru certificate de trezorerie la un an de 500 milioane lei va inregistra un randament maxim apropiat de 1,05%, nivel similar celui inregistrat la licitatia din noiembrie pentru aceeasi maturitate (1,04%). In pofida faptului ca randament implicit pentru swap-urile valutare la un an este usor mai sus decat acum o luna, credem ca surplusul comfortabil de lichiditate din piata monetara ar trebui sa sprjine licitatia de astazi, ducand la o cerere puternica din partea departamentelor de gestionare a activelor si pasivelor ale bancilor locale. Panta curbei de randament pentru titlurile de stat a continuat sa creasca in contextul scaderii randamentului la scadentele scurte si a unor usoare presiuni de vanzare la maturitatile mari.