Femeile spun intr-o proportie mai mare decat barbatii ca din cauza problemelor de sanatate nu au putut duce la capat o activitate (legata fie de job fie de treburile casnice), se arata intr-o cercetare publicata in aceste zile de Institutul National de Statistica, obtinuta de HotNews.ro. Din totalul populatiei de peste 15 ani, circa 6% au declarat ca, mai mult de jumatate din timp sau aproape zilnic s-au simtit obositi sau au avut prea putina energie, 5,0% au mentionat ca au avut probleme in a adormi, s-au trezit des in timpul somnului sau, din contra, au dormit prea mult si 4,4% au declarat ca s-au simtit tristi, deprimati sau fara speranta. La cei in varsta de munca, cei de 35-64 ani, oboseala sau lipsa de energie au fost cele mai frecvente probleme, mai arata Statistica.

Una din 20 de femei e tristaFoto: Hotnews

Aprecierea propriei stari sufletesti a fost evaluata de INS prin intermediul a opt intrebari referitoare la masura in care persoanele au fost afectate de: interesul scazut in a derula diverse activitati, starea de tristete sau deprimare, probleme de somn, oboseala, apetitul scazut sau mancatul in exces, parerea proasta despre propria persoana sau probleme de concentrare. Se stie dealtfel ca starea sufleteasca perceputa reprezinta un indicator important al starii de sanatate si se afla, de cele mai multe ori, in relatie cu starea de sanatate fizica a individului.

  • Femeile sunt afectate in proportie mai mare decat barbatii de stari afective negative, cea mai mare diferenta inregistrandu-se in cazul starii de oboseala si lipsei de energie, 7,2% dintre femei si 4,6% dintre barbati declarand ca au fost afectati mai mult de jumatate din timp sau aproape zilnic in ultimele doua saptamani precedente interviului. (click pe imaginea de mai jos pentru a o mari)




  • Mai sunt si problele de somn, de care se plang 6,1% dintre femei si 3,8% dintre barbati. Sau senzatia de tristete, deprimare sau lipsa de speranta care afecteaza 5,1% dintre femei si 3,8% dintre barbati.
  • Pe grupe de varsta, starea sufleteasca se degradeaza odata cu inaintarea in varsta.  Astfel, un sfert dintre persoanele de 75 de ani si peste au declarat ca s-au simtit obosite sau au avut prea putina energie aproape in fiecare zi sau mai mult de jumatate din timp, 21,2% au mentionat ca au avut probleme de somn si 18,0% au declarat ca s-au simtit triste, deprimate sau fara speranta.
  • La cei in varsta de munca, cei de 35-64 ani, oboseala sau lipsa de energie au fost cele mai frecvente probleme
  • Pentru persoanele de 15-34 ani interesul scazut sau prea putina placere in realizarea activitatilor si senzatia de tristete, deprimare sau lipsa de speranta au fost principalele probleme care i-au afectat aproape zilnic sau mai mult de jumatate din timp in cele doua saptamani precedente interviului
  • Dupa starea civila, se observa ca ponderea persoanelor vaduve care au declarat ca au resimtit stari afective negative mai mult de jumatate din timp sau aproape zilnic este semnificativ mai mare decat a persoanelor necasatorite, casatorite sau divortate.
  • Pentru cei casatoriti oboseala si lipsa de energie sunt problemele resimtite zilnic sau mai mult de jumatate din timp
  • Pentru persoanele necasatorite cele mai intalnite stari afective negative sunt tristetea, deprimarea sau lipsa de speranta (3,1%) si interesul scazut sau lipsa de placere in a realiza diverse activitati

Cum stam cu bolile

  • Cele mai mari ponderi ale populatiei cu boli cronice se regasesc in Bucuresti-Ilfov (31,4%), Sud-Muntenia (27,8%) si Sud-Est (27,5%), iar cea mai mica pondere in regiunea Centru (22,3%).
  • In mediul rural se traieste mai sanatos se pare, atata vreme cat cei care se plang de boli sunt cu 2,6 puncte procentuale mai multi la oras
  • Cele mai frecvente boli sunt: hipertensiunea arteriala (intalnita la 17 persoane din 100, iar la femei in proportie dubla fata de barbati), afectiunile zonei lombare (11 persoane din 100), afectiunile zonei cervicale (6 persoane din 100, de doua ori mai des intalnite la femei) si diabetul zaharat (5 persoane din 100). Cat despre diabet, rezultatele Anchetei de sanatate arata ca aproximativ 4 barbati din 100 si 6 femei din 100 sufera de diabet.
  • Pe regiuni, in Sud-Muntenia numarul persoanelor care sufera de hipertensiune este aproape dublu (29 de persoane din 1000).

In cadrul Anchetei de sanatate, participantilor de 15 ani si peste le-a fost prezentata o lista cu 16 boli cronice, respectiv o lista cu 14 boli cronice persoanelor sub 15 ani. Acestea reprezinta boli cu incidenta ridicata la nivel european. Criteriul de selectie pentru realizarea listelor de boli cronice l-a constituit inexistenta unor registre medicale din care sa poata rezulta statistici privind prevalenta bolilor cronice.

  • Cine conduce asadar mai bine, daca frecventa barbatilor care au suferit accidente rutiere este dubla decat in cazul femeilor?

In ultimul an 2,3% din populatie a suferit cel putin un accident (rutier, casnic sau petrecut in timpul liber) in urma caruia a fost ranita. Cele mai frecvente accidente au fost accidentele casnice, suferite de 1,2% din populatie, urmate de accidentele petrecute in timpul desfasurarii unor activitati de petrecere a timpului liber si de accidentele rutiere in care a fost implicata 1,0%, respectiv 0,2% din populatie.

Din totalul accidentatilor, in cazul barbatilor, cele mai frecvente au fost accidentele petrecute in cursul desfasurarii unor activitati de petrecere a timpului liber, suferite de 63,2% dintre acestia, iar in cazul femeilor cele mai frecvente au fost accidentele casnice, pe care le-au suferit 70,2% dintre ele. Frecventa barbatilor care au suferit accidente rutiere este aproape dubla decat in cazul femeilor.

In timp ce, in mediul urban, ponderea accidentelor casnice a fost de 44,2%, foarte apropiata de cea a accidentelor petrecute in timpul activitatilor de petrecere a timpului liber (49,5%), in mediul rural cea mai mare pondere au avut-o accidentele casnice (58,5%), cu 21 puncte procentuale mai multe decat accidentele petrecute in timpul liber. Din totalul persoanelor accidentate care aveau resedinta obisnuita in mediul urban, 8,0% au avut accidente rutiere soldate cu raniri, cu 2,1 puncte procentuale mai mult decat persoanele din mediul rural.

  • Cine se duce cel mai des la medic?

Pe regiuni de dezvoltare, cel mai mic numar mediu de consultatii s-a inregistrat in regiunile Nord-Est si

Sud-Vest Oltenia (3,0 consultatii realizate in ultimul an), iar cel mai mare numar mediu de consultatii s-a inregistrat in regiunile Vest si Sud-Muntenia (4,0 respectiv 4,1 consultatii).

  • La toate grupele de varsta barbatii au apelat mai putin decat femeile la consultatii medicale, exceptandu-i pe cei in varsta de 75 de ani si peste
  • In ultimul an, 1% dintre romani au recurs la cel putin un tip de tratament de medicina alternativa (femeile mai des decat barbatii), fie acesta tratament homeopat, acupunctura sau fitoterapie.
  • Persoanele din orase au apelat de doua ori mai des la medicina alternativa in numar mai mare decat cele din mediul rural.
  • Tratamentele homeopate s-au utilizat intr-o proportie mai mare in regiunea Vest, fitoterapia a fost utilizata cel mai mult in regiunea Centru iar acupunctura in regiunile Vest si Bucuresti-Ilfov.
  • In cele doua saptamani precedente interviului Statisticii, unul din cinci romani a  folosit medicamente prescrise de un medic, ponderea fiind mai mare in cazul femeilor (24,1%) si mai redusa la barbati (16,4%).
  • Tinerii de pana in 24 de ani iau, in principal, medicamente pentru dureri de cap sau migrene (17,3%), dureri lombare sau ale zonei cervicale (12,3%).
  • Cei de 25-34 ani au utilizat medicamente prescrise in principal pentru dureri lombare si ale zonei cervicale (25,1%), dureri de cap sau migrene (22,4%) si pentru depresie (20,8%).
  • Incepand cu varsta de 35 de ani principala cauza pentru care populatia a luat medicamente prescrise a fost tensiunea arteriala ridicata, aceasta fiind mentionata in proportie de 34,2% de persoanele de 35-44 ani, de 52,1% de persoanele de 45-54 ani, 62,0% de persoanele de 55-64 de ani, ajungand la 72,0% la persoanele de 75 de ani si peste.
  • Copiii de 0-14 ani au utilizat in special medicamente prescrise pentru faringo-amigdalita (38,8%) si unele boli pulmonare, cum ar fi bronsita (15,9%).
  • Pe regiuni de dezvoltare, cele mai mari ponderi ale populatiei care in cele 2 saptamani precedente interviului a consumat medicamente neprescrise s-au inregistrat in regiunile Nord-Est (18,4%) si Centru (17,8%), iar cele mai mici in regiunile Vest (12,1%), Sud-Muntenia (12,3%) si Nord-Vest (12,5%).
  • Utilizarea antibioticelor a fost mai mare in randul copiilor de 0-14 ani, 23,1% dintre acestia utilizand antibiotice (20,1% antibiotice prescrise si 2,7% antibiotice neprescrise de medic).

Datele sunt preluate din lucrarea : Starea de sanatate a populatiei din Romania, publicata in urma cu cateva zile de Institutul National de Statistica.