Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) saluta rescrierea si intrarea in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016 a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala si semnalizeaza necesitatea concentrarii eforturilor in perioada urmatoare in directia formularii legislatiei secundare si tertiare. In primul rand, modul de aplicare unitara si echidistanta a prevederilor legale reprezinta o prioritate pentru dezvoltarea mediului de afaceri al Romaniei, motiv pentru reprezentantii AmCham urmaresc indeaproape definitivarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal si a Ordinelor Presedintelui ANAF, se arata intr-o scrisoare remisa miercuri HotNews.ro de catre organizatia investitorilor straini.

Astfel, in acord cu luarile de pozitie exprimate anterior, AmCham Romania solicita autoritatilor competente sprijin in vederea alinierii cadrului legislativ la recomandarile venite din partea mediului de afaceri, cu accent in special pe Codul de Procedura Fiscala.

O alta prioritate imediata este si continuarea procesului de modernizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), inceput cu Banca Mondiala, precum si stabilirea unui raport echilibrat intre drepturile si obligatiile contribuabililor, pe de o parte, si organele fiscale pe de alta parte, printr-o mai mare transparentizarea a procedurilor si activitatilor ANAF.

Ionut Simion, Presedintele Comitetului de fiscalitate al AmCham Romania declara ca: "Noile Coduri ce urmeaza sa intre in vigoare ofera transparenta, stabilitate si predictibilitate, elemente necesare mediului investitional, dar succesul acestui demers este strans legat si de maniera de formulare si definitivare a legislatiei secundare si tertiare privind aplicarea acestora, in vederea unei pozitionari competitive a Romaniei pe harta investitorilor".

De asemenea, AmCham isi reitereaza sprijinul neconditionat pentru lupta impotriva evaziunii fiscale. Totusi, remarcam cu ingrijorare cresterea numarului de dosare penale intocmite ca urmare a investigatiilor si controalelor fiscale efectuate in ultimii ani. Consideram ca organele de inspectie fiscala trebuie sa analizeze cu maxima responsabilitate situatiile si spetele intalnite in cadrul controalelor fiscale astfel incat disputele din domeniul fiscal sa fie transferate in aria de competenta a domeniului de drept penal numai dupa o analiza atenta si pertinenta.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este cea mai reprezentativa asociatie profesionala de afaceri, infiintata in anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca.