Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania "HORA" solicita Guvernului acordarea unui ragaz de 12 luni pentru conformare firmelor care nu intra sub incidenta conditiilor de suspendare a activitatii prevazute de H.G. 915/2015 privind criteriile pentru oprirea functionarii/utilizarii cladirilor daca se incalca securitatea la incendiu. Demersul HORA este sustinut si de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania - AMRCR, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Federatia Patronatelor din Turism, Federatia Industriei Hoteliere si Asociatia Comerciantilor din Centrul Istoric.

Dragos Petrescu, City GrillFoto: Hotnews

HORA avertizeaza asupra blocajului creat la nivelul autoritatilor locale in ceea ce priveste emiterea/ reinnoirea autorizatiilor de functionare a unitatilor comerciale. Astfel, prin somatii repetate, in mod suplimentar si nejustificat fata de anii precedenti, sunt solicitate numeroase avize, autorizatii si expertize tehnice ale cladirilor, inclusiv prezentarea autorizatiilor I.S.U., in acest fel conditionandu-se in mod nejustificat eliberarea/prelungirea autorizatiilor de functionare incepand cu 1 ianuarie 2016.

"Membrii asociatiei noastre isi doresc sa respecte cu strictete legislatia si reglementarile in vigoare. Astazi insa, in urma somatiilor date de primarii, constatam ca I.S.U. este suprasolicitat din cauza depunerii de mii de cereri de autorizatii/ negatii/ reclamatii de catre agentii economici ale caror autorizatii expira la sfarsitul lunii decembrie 2015. Astfel, s-a ajuns in imposibilitatea ca aceste autorizatii sa fie eliberate in timp util. Consideram necesar ca I.S.U. sa primeasca resursele umane si financiare necesare pentru a putea face fata noilor cerinte administrative, insa, totodata, solicitam Guvernului sa adopte masuri legislative urgente, astfel incat agentii economici la nivel national sa nu fie nevoiti sa traga obloanele de la 1 ianuarie 2016", a declarat Dragos Petrescu, presedintele HORA.

In actualele circumstante, de haos si nesiguranta legislativa la nivelul intregii tari, HORA solicita Executivului ca - pana la lamurirea deplina a responsabilitatilor ce revin autoritatilor locale in ceea ce priveste modul de eliberare a autorizatiilor de functionare - sa adopte de urgenta deciziile care se impun referitor la amendarea Legii 307/ 2006, respectiv a O.G. 99/ 2000 astfel incat mii de agenti economici din toata tara sa nu fie pur si simplu eliminati de pe piata incepand cu 1 ianuarie 2016.

"Solutia la indemana este acordarea unui ragaz de 12 luni pentru conformare agentilor economici care nu intra sub incidenta conditiilor de suspendare a activitatii prevazute de H.G. 915/2015. Impreuna cu celelalte organizatii care sustin acest demers am prezentat Guvernului propuneri legislative concrete pentru depasirea acestui impas care poate avea un efect devastator asupra mediului de business si ma refer aici la disparitia, imediat dupa sarbatori, a 200.000 de locuri de munca", a adaugat Dragos Petrescu.