Guvernul a stabilit, in sedinta de miercuri, plafonul pentru programul Prima Casa in 2016, in valoare de 1,5 miliarde de lei, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, potrivit Mediafax.

Anca Dragu, ministrul Finantelor PubliceFoto: Guvern

Acesta a apreciat ca programul este "un proiect de mare succes", in 2016 Executivul luand decizia de a aloca in acest scop 1,5 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde sume noi, iar 200 de milioane de lei din rambursari.

"200 de milioane provin din rambursarile creditelor anterioare, adica arata ca mecanismul functioneaza, oamenii isi platesc ratele, unii au inchis deja contracte si acesti bani s-au intors, asadar pot fi refolositi pentru garantii suplimentare. Trebuie spus ca s-a redus marja ROBOR care intra in program de la 2,5 cat a fost in 2015 la 2%", a afirmat Suciu.

El a subliniat ca rata de neplata in cazul Prima Casa este foarte mica, de 0,2% din totalul creditelor acordate, ceea ce a constituit un argument in favoarea continuarii acestui program.

Potrivit Guvernului, de la lansarea programului, in 2009, pana in prezent au fost acordate peste 166.000 garantii, pentru finantari in valoare de peste 3.202 milioane de euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. In cursul acestui an au fost emise 30.070 de garantii in valoare de 2.522,9 milioane de lei.

Garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a afirmat, la inceputul lunii decembrie, ca anul viitor va fi redus plafonul de garantii pentru programul Prima Casa la 1,5 miliarde lei, iar creditele se vor acorda in conditii actualizate de cost.

Anul urmator se pot emite garantii si din diferenta ramasa nealocata din plafonul anului curent, precum si din diferenta neutilizata pana la 31 decembrie 2015 din sumele alocate bancilor. Suma reprezentand diferenta ramasa nealocata, precum si cea alocata si neutilizata din plafonul alocat pentru anul curent se va publica pe site-ul Finantelor si al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pana la 31 ianuarie 2016 si se utilizeaza cu prioritate de catre banci, potrivit proiectului de hotarare de Guvern publicat pe site-ul Finantelor.