Legea nr. 358/2015 publicata in ultima zi a anului 2015, aduce, asa cum spuneam, circa 30 de modificari punctuale asupra Codului fiscal. Din punctul de vedere al calitatii textului normativ, acesta este insa destul de vag si secvential, prevederile legii trebuind "citite" in contextul celorlalte prevederi normative.
- Apar cateva modificari si la determinarea impozitului pe cladiri detinute atat de persoanele fizice cat si de persoanele juridice cand acestea sunt utilizate in scop nerezidential. In esenta, se precizeaza in mod explicit ca anexa declaratiei de impunere se va prezenta raportul de evaluare ( intocmit de un evaluator autorizat si care va fi depus la Fisc pana la 31 martie. Pentru persoanele fizice procentele reduse de impozitare se pastreaza daca reevaluarea se efectueaza intr-o perioada de maxim 5 ani anterior anului de referinta iar pentru persoanele juridice intr-o perioada de maxim 3 ani anterior anului de referinta. Persoanele juridice pot actualiza valoarea cladirilor din 3 in 3 ani pentru a nu plati un impozit majorat.
- Daca se efectueaza modernizari ce depasesc 25% din valoarea cladirii proprietarul va depune o noua declaratie de impunere iar incepand cu anul urmator impozitul se calculeaza la o baza majorata
- Se aduc modificari asupra constituirii deprecierilor pentru creante, insa legea este scrisa atat de ambiguu incat nu se intelege daca mai sunt deductibile deprecierile asupra clientilor. Se utilizeaza definitii de stilul "altele decat", fara a se preciza in mod concret pentru ce e permisa ajustarea.
- Se reitereaza faptul ca persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, persoanele ce desfasoara profesii independente platesc trimestrial impozitul pe venitul din salarii pentru sumele aferente salariatilor angajati. Plata impozitului se face pana pe data de 25 a primei luni din trimestrul la care se datoreaza impozitul.
- Se formuleaza mai exact faptul ca impozitul pe venitul datorat de nerezidenti se retine si se declara in lei la cursul valutar comunicat de BNR pentru ziua in care se efectueaza plata venitului. Daca acest impozit este aferent dividendelor distribuite dar neplatite, impozitul se achita pana pe data de 25 ianuarie pentru operatorii ce au anul calendaristic ca si an fiscal si pana pe data de 25 a primei luni din urmatorul an fiscal cand societatea are un exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic. Nu se datoreaza acest impozit la plata daca la data de 31 decembrie sau la finele anului fiscal modificat persoana juridica straina indeplineste conditiile de scutire (este o societate platitoare de impozit pe profit intr-un alt stat membru respectiv detine mai mult de 10% din capitalul social al platitorului de dividend din Romania pe o perioada mai mare de un an).
- Masurile de taxare inversa pentru livrarile de console de jocuri, tablete PC, laptopuri, dispozitive cu circuite integrate sau telefoane mobile pot fi aplicate numai daca valoarea facturii exclusiv TVA este mai mare de 22.500 lei.
- Deplasarea produselor supuse accizelor armonizate sufera noi modificari pentru anumite cazuri atipice cum ar fi transportarea la o destinatie si ulterior modificarea locului de descarcare sau expedierea catre o anumita tara fara a se cunoaste destinatarul. Prin ordin al presedintelui ANAF se va stabili procedura efectiva de reglementare a circulatiei produselor accizabile. Tot prin ordin al presedintelui ANAF se vor stabili procedurile de inregistrare pentru operatorii economici ce comercializeaza bauturi alcoolice, tutun, produse energetice etc..
- Incepand cu 1 mai 2016, salariul minim brut garantat pe tara este de 1.250 lei/luna. Acest salariu corespunde unui program complet de lucru de 169,333 ore/luna. Baza de calcul orara 7,382 lei/ora.
- Plata unor salarii mai mici decat salariul minim garantat in plata se amendeaza cu suma de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru fiecare contract de munca pentru care nu s-a respectat prevederea.
- Fiind contraventie, aceasta se supune solutionarii conform OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si se aplica de catre inspectoratele teritoriale de munca aflate in subordinea Ministerului Muncii (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)
Nu inteleg de ce sa platesc mai mult daca am un laptop si o imprimanta in casa?!
Mi-as dori sa ma usurez pe mana celor care scriu astfel de "legi si OUG". Este o mostra de imbecilism in cea mai pura forma! Ca sa citesti porcaria pe care o prezentati trebuie sa te blindezi cu alte zeci de acte normative si sa faci un rezumat, iar apoi sa vezi daca intelegi ceva!
Toate marile firme din lumea civilizata isi incurajeaza angazatii sa lucreze de acasa, daca nu este necesara prezenta lor la birou, iar noi in tampenia noastra, ne apucam sa-i impozitam pe cei care lucreaza de acasa, nedorind sa luam in calcul avantajele care le implica acest fapt (mai mult timp in cadrul familiei, mai aproape de copii, mai putine masini pe strada, etc.)1
A fost nevoie ca un dobitoc ca poanta sa faca o mizerie si apoi un alt neicusor (trait la BRX, unde nu a invatat nimic!) sa vina si sa aporbe aceasta ineptie!
Poate reuseste si NH sa nu mai cenzureze comentariile!
bafta si spor la carte.
Si de ce ar trebui sa-ti dau tie ceva, domnule idiot?
De unde ai tras concluzia ca nu platesc?
Sau pentru tine ar fi bine ca noi astia care "furam"sa-ti dam tie tot ce-am "furat"! Nu-i asa?
Atunci ar fi perfect! Pentru idiot!
"pai daca voi juridicele nu platiti...."
Va intreb de unde credeti ca vin banii de la buget ?
De la someri ,pensionari sau de la ... ministrii ?
Ati avut o shansa sa taceti din gura si ati ratat-o.
Sa nu mai spun ca ati mai si jignit inutil, ceea ce nu-i frumos.... va cam da de gol saracia de la mansarda.
Pentru eu e deja prea tirziu, ca astia deja ingrasa tumora cu milioane de paraziti islamici, iar anticorpii sint calificati drept razijdi, izlamofobi, etc.
Si nu ca nu platesc! Ba platesc, ca tin 3 salarii dodoloate de bugetar pe banii pe care-i dau impozit ... problema ca nu se vede nimic. Dimpotriva, vin sa mai ceara pentru un jeg ca tine !
Colac peste pupaza: acuma pe pfa ar trebui sa platesc obligatoriu SI pensie . Si nu oricum, ci procent din ce incasez. Adica peste 10% pentru pensie PARTIALA (ce plm e asta?) si peste 26% pentru pensie integrala. Adica daca eu am un venit de 20.000 de lei, vine statul si-mi ia vreo 5200 de lei pentru pensie, 3200 pentru impozite si 1100 pentru asigurari de sanatate Obligatoriu sa ma asigur dar ce voi primi inapoi? Pai cand ies eu la pensie imi da mie statul 5000 de lei pensie cat ii platesc eu acuma? Pix! Adica imi fura mie bani ca sa plateasca votantii care habar n-au sa faca nimic, deci nici nu vor sa faca nimic!
No, si uite-asa, ma iau si ma fac firma si freelancer in alta tara. Poate platesc mai mult (nu cred - pana si in Germania am inteles ca impozitele pentru freelancer sunt de 17% ... restul de asigurari sunt facultative!) si ... acolo macar sunt respectat pe banii pe care ii platesc!
Pot sa lucrez si din parc de pe o banca! Am wireless, n-am nevoie de birou!
O sa le declar parcul si nr. bancii!
Opera genialului scriitor britanic orwell, un om de o onestitate intelectuala ''monstruoasa'', as spune parafazindu-l pe caragiale, ma refer mai ales la ferma animalelor, pe care multi o cred carte pentru copii, ramine absolut valabila.
Dar cind porcii se cred elita conducatoare, prabusirea societatii reepective e iminenta.
Acum poporul asuprit va fi multimit ca toti privatii vor plati impozite marite.
Acum ei vor plăti de 20 de ori impozit pe apartament mai mare?
Glumim, glumim dar codul fiscal tot aberant e pentru cei din tara ...
Ca sigur de la el a pornit intr-un fel sau altul exact cum face antena 3 cu basescu, fiecare tabara e spalata pe creier si nu vede ca politicienii indiferent de tabara au o singura agenda, sa ne bage adanc mainile in buzunare ca sa hraneasca votantii care se cumpara cu mici si bugetarii ca sa stea ei agatati de ciolan sa il roada linistiti, cei care muncesc o sa o duca din ce in ce mai greu in timp ce politicenii si bugetarii de lux o sa se infrupte in continuare.
Micul intreprinzator este dusmanul numarul 1 al politicienilor din Romania!
Legea a fost facut din cauza faptului ca foarte multi oameni de afaceri au profitat de acest impozit mic si au construit cladiri intregi de birouri pe PF platind impozit insignifiant.
Taxarea in functie de destinatie mi se pare ok. Romanul e inventiv si profit de orice doar sa nu platesca impozite dar in schimb are pretentii de autostrazi. Are pretentii de un sistem medical , etc.
Nu era mare chestie daca aia era intentia, ca e usor sa delimitezi o hala sau un spatiu comercial de un apartament.
Dar ei nu asta au vrut, drept dovada fiind ca acum un spatiu comercial situat intr-un mare mall in proprietatea unei persoane fizice are acelasi impozit pe mp ca un apartament de la ultimul etaj al unui bloc.
Dnul G.Biris (de curand secretar de stat ) ne spune pe pagina sa ca " impozitul pe cladirile cu destinatie de locuinta in care sunt inregistrate sedii de firma/pfa/pfi unde NU se desfasoara activitati economice se calculeaza conform regulilor de la locuinte " si ca intentia legiuitorului......Adica varza cu carne caci am tot atatea argumente sa declar ca am activitate cate am sa nu declar !!!! Ne vor lasa pe noi sa declaram ce ne taie capul, vor avea loc distorsiuni pe piata, proprietarii se vor certa cu chiriasii, unii vor plati prosteste,altii nu vor plati fara a avea intentia de a eluda legea..Peste doi ani cand va intelege si fiscul ce a vrut sa spuna o sa vina la noi un inspector care o sa ne masoare superior din ochi si o sa ne-o traga democratic, in functie de darea de mana ....
Ca sa poti beneficia de cota redusa trebuie sa prezinti un raport de evaluare.
Raport de evaluare care: " valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă".
Adica raportul de evaluare trebuia INTOCMIT in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, cu alte cuvinte in 2011-2015 (ca 2016 e cel de referinta). Deci daca nu ai raport din 2015(si cine naiba sa aiba ca legea se aplica din 2016), nu poti benficia de cota redusa si platesti 2% adica vreo 1.500 de euro pentru un apartament in Bucuresti.
Nu mai zic ca data intocmirii raportului nu are legatura cu data la care se evalueaza proprietatea. Eu pot sa fac un raport anul asta care sa-mi spuna cat costa apartamentul in 2010. Deci raportul este intocmit in perioada indicata de ei, dar valoarea prezentata nu.
Deci e nenorocire nu ca vor mai multi bani, dar nici nu-s in stare sa faca un text de lege clar pentru toti muritorii.