Oficialii Bancii Transilvania au anuntat luni incheierea procedurilor de fuziune prin absorbtie intre BT (ca societate absorbanta) si Volksbank Romania (societate absorbita), potrivit unui anunt transmis Bursei de Valori Bucuresti. Potrivit unor surse apropiate procesului de fuziune, negocierile dintre cele doua banci s-au intrerupt de cateva ori, iar unul din cele mai sensibile puncte de negociere a fost cel legat de creditele in franci elvetieni. Intr-un final, contractul a fost semnat in 10 decembrie, tranzactia vizand achizitia a 100% din titlurile Volksbank. Citeste in text momente din culisele negocierii si istoricul prezentei Volksbank in Romania

Horia CiorcilaFoto: Agerpres

Inca de la finele lunii noiembrie Banca Transilvania anuntase ca negociaza preluarea pachetului integral de actiuni la Volksbank Romania, detinuta de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta.

Subsidiara din Romania a Volksbank trebuia vanduta pana in decembrie 2015, potrivit unui plan de restructurare aprobat in 2012 de catre Comisia Europeana

Grupul austriac a vandut in 2015 subsidiara locala de leasing, Volksbank Leasing Romania, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank (RIB).

Volksbank era pe pierderi de mai multi ani, cele mai mari inregistrandu-se in 2012, cand au incheiat pe minus cu 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrala Europeana, intrucat creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din Romania si creditele imobiliare si cele acordate companiilor in Europa Centrala si de Est au generat un deficit de capital in valoare de 865 de milioane de euro.

  • Din culisele negocierilor BT-VB

Primele tatonari au fost in vara lui 2014, dar la nivel foarte general, spun apropiati ai discutiilor. "La un moment dat, ca sa respectam dead-line-ul pe care il aveam, trebuia sa incepem selectia consultantilor. Asta se intampla prin in iulie 2014. In septembrie, cei de la Banca Transilvania au avut o discutie de principiu, declarand fermi ca vor sa afle detalii despre noi, cu intentia de cumparare. Timingul era insa ucigator", spune unul din membrii echipei apropiate VB.

Ca la orice tranzactie de acest fel, trebuia sa fie facut un raport de Due dillingence. Numai ca acest raport trebuia facut in 10 zile, ceea ce era un interval extrem de scurt, aproape imposibil.

"VB trebuia sa decida daca merge pe un fast track cu un singur potential cumparator sau se deschide catre o competitie la vanzare. Pe la jumatatea lui octombrie trebuia sa luam aceasta decizie", mai spune sursele citate.

Au fost momente tensionate in timpul discutiilor."Stiti cum e, cand cineva vinde pe pierdere, iar VB asta facea, are o mentalitate care face foarte dificil deal-ul. Cei de la VB se gandeau la cat au investit si la cat pierd vanzand mai ieftin, in loc sa se gandeasca la cat recupereaza din investitie", spun cei care au asistat la discutii.

Exista de asemenea si presiunea timpului, tranzactia trebuind sa se incheie pana la sfarsitul anului 2015. De multe ori aceasta presiune de timp poate fi un avantaj pentru vanzator, acesta nelasand potentialului cumparator suficient timp la dispozitie pentru ca acesta sa gaseasca toate problemele ascunse ale vanzatorului. De partea cealalta, orice potential cumparator avea avantajul ca putea sa puna presiune pe pret.

"Dupa ce s-a depus prima oferta de pret a inceput dansul negocierii, cu oferte, refuzuri, contraoferte samd. Au fost in total 4 oferte facute de catre BT. Asta pentru ca pe masura ce discutiile avansau, apareau diverse observatii, nemultumiri (unele legate de marimea ofertei sau de problemele notate). Se stia ca VB era obligata sa vanda, iar orice potential cumparator avea avantajul ca putea sa puna presiune pe pret. Procesul a fost oprit la un moment dat, apoi s-a reluat , s-a oprit din nou...Au fost trei intreruperi ale discutiilor, ceea ce este neobisnuit atunci cand e un singur vanzator si un singur cumparator.", mai spun sursele noastre.

"Dupa etapa agrearii conditiilor comerciale majore (gen pret), s-a trecut la negocierea clauzelor. In mai putin de o luna si jumatate s-a trecut prin spa (Sales And Purchase Agreement- n.red), contractele de refinantare (existau finantari de grup ale VBR care urmau sa fie cedate), escrow samd", spun participantii la discutii.

Cele mai dificile discutii nu au fost doar cele legate de pretul care urma sa fie platit. Discutiile cele mai sensibile au fost despre creditele in CHF. "Asta a fost una din marile probleme. In 2014 existau diferite initiative legate de conversia creditelor in franci. Volksbank voia sa sa faca un anumit program de conversie iar BT nu avea certitudinea ca e gandit bine pana la capat. Au cerut asadar detalii cu privire la planul VB de conversie. Si i-au si avertizat: Daca incepeti ceva inainte de a ne consulta si de a evalua noi aceasta propunere, s-ar putea sa ne retragem din discutii !¬, au conchis sursele citate

Cititi mai jos o scurta istorie a prezentei Volksbank in Romania, de la intrarea pe piata locala si pana in prezent, in pragul vanzarii. Vezi si cine sunt arhitectii care a adus Volksbank in aceasta situatie.

Perioada lina a bancii: 2000-2006, cand CEO era Laurentiu Mitrache (in prezent CEO al Leumi Bank)

  • mai 2000- Volksbank intra pe piata din Romania.
  • iun 2001 - Banca anunta intentia de a oferi credite pentru populatie
  • nov 2001 - Institutia de credit face primii pasi pe piata cardurilor, avand in portofoliu 3 carduri de debit
  • ian 2003 - banca lanseaza imprumuturile pentru case fara giranti pe 15 ani
  • Gerald Schreiner este numit vicepresedinte al bancii, responsabil cu operatiunile de retail
  • ianuarie 2004-  Volksbank Romania isi anunta tintele pentru 2004: obtinerea unui profit net de peste 2 milioane de euro, si o crestere cu peste 70% a activelor bancare. Mai mult se are in vedere o crestere a bazei de clienti pana la 35.000.
  • feb 2004 - banca lanseaza creditul pentru case pe 25 de ani. Practic, e o miscare prin care banca reuseste sa se incadreze in normele BNR care prevad ca rata lunara sa nu depaseasca 35% din salariu (pana atunci nivelul maxim al ratei fiind 50%). Prin prelungirea maturitatii, ratele la imprumuturi devin mai mici, incadrandu-se in normele BNR. Normele prudentiale ale BNR privind creditul de consum si creditul ipotecar, intrate in vigoare la 1 februarie, obliga bancile sa solicite clientilor un avans de 25% si o rata lunara de sub 35% din venituri, pentru creditele ipotecare, un girant sau plata anticipata a 25% din valoarea bunurilor, precum si o suma de rambursat de maxim 30% din venitul lunar, pentru finantarea consumului
  • dec 2004 -  In structura actionariatului Volksbank Romania intra doua banci italiene, Emro Popolare si Banca Popolare di Vicenza, dupa ce acestea au achizitionat de la Volksbank International AG Austria, in lunile iunie si iulie, un pachet care totalizeaza 6,66% din actiunile institutiei romanesti.
  • mai 2005-  Laurentiu Mitrache anunta planul de extindere al bancii, astfel incat banca sa incheie 2005 cu 26 de unitati 
  • iunie 2005. Are loc un moment crucial pentru Volksbank, care voia sa se dezvolte si se intreba cum s-o faca: printr-o achizitie sau organic, prin cresterea numarului de unitati.  Dupa mai multe tatonari privind o posibila achizitie, austriecii au decis sa se concentreze pe cresterea organica. Motivul tine de un calcul destul de simplu: un client castigat prin crestere organica costa banca in jur de 100 de euro, pe cand unul castigat printr-o achizitie costa cam de zece ori mai mult. 
  • Toamna lui 2005. Apar creditele in franci elvetieni, lansate de maghiarii de la OTP Bank. Ulterior Porsche Bank, un jucator specializat pe nisa finantarilor auto, Bancpost, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca si Piraeus au introdus in ofertele lor variante de creditare in franci. Principalul argument pentru utilizarea francilor la creditare a fost dobanda redusa. Dobanzile percepute pentru creditele imobiliare in franci elvetieni difera destul de mult intre jucatori. Parerile in piata erau impartite, Mitrache refuzand ca Volksbank sa introduca in portofoliu produse in franci elvetieni, considerand ca riscul atasat acestor credite este prea ridicat.Cursul leu/franc este calculat de BNR indirect, pe baza cotatiilor euro/franc de pe pietele internationale si a cursului euro/leu, la Bucuresti.
  • iunie 2006- Gerald Schreiner, fost vicepresedinte al bancii, devine presedinte dupa ce Mitrache pleaca din banca la actuala Leumi Bank.

Perioada sefiei lui Gerald Schreiner 2006-2010: Nebunia vitezei expansiunii

Odata cu plecarea lui Mitrache, "linia a doua" din banca a trecut in fata. Simona Fatu avansand din postul de director pe zona de clienti corporate (pe care a detinut-o in ultimii 6 ani) in pozitia de vicepresedinte, cu responsabilitati pe corporate banking. Singurul manager din top trei al bancii care si-a pastrat pozitia este Klaus Mueller, care a ramas vicepresedinte Volksbank Romania pe zona de management de risc, operatiuni si trezorerie.

  • sep 2006 - Volksbank anunta ca va atinge 100 de unitati (proprii plus franciza) pana la sfarsitul anulu. 
  • oct 2006 - Catalin Ionescu, fost director adjunct al directiei de retail, pleaca la Leumi Bank
  • oct 2006- Activele Volksbank Romania urca la 1,15 miliarde euro, comparativ cu 508 milioane euro in decembrie 2005, potrivit Simonei Fatu, vicepresedinte al bancii. Cota de piata estimata urca de la 0,7% la 2,2% .
  • ian 2007 - Volksbank lanseaza credite imobiliare sau pentru nevoi personale cu garantate cu ipoteca in franci elvetieni, la o dobanda de 4,25% pe an. Banca percepe un comision de gestiune de 0,1% pe luna, aplicabil la sold si platibil lunar. In cazul unui credit pentru nevoi personale cu garantie imobiliara de 100.000 de franci elevetieni, cu o perioada de rambursare de 25 de ani, dobanda anuala efectiva este de 5,67% pe an.
  • februarie 2007- Volksbank Romania anunta un profit  operational de 13,7 milioane euro si urca pe locul 11 in sistem, dupa active. Banca a dat credite de 802,5 milioane euro, dar a atrs depozite de doar 310 milioane euro
  • aprilie 2007- Volksbank, se vede nevoita sa modifice unele prevederi ale normelor proprii de creditare, la recomandarea BNR. "N-am primit inca aprobarea din partea BNR. Trebuie sa modificam usor niste aspecte. Poate am fost prea agresivi, poate nu ne-am exprimat bine", a afirmat Gerald Schreiner, presedintele bancii.
  • Banca anunta intentia de  a introduce credite imobiliare chiar si fara avans, insa numai pentru clientii cu venituri semnificative. Banca va finanta integral achizitia imobilelor doar daca acestea vor fi folosite pentru locuit, si nu in scop speculativ. In oferta vor fi pastrate insa si acutalele produse de finantare, urmand sa fie introduse si variante intermediare.
  • in ianuarie 2008, 36% din valoarea imprumuturilor in franci elvetieni catre populatie erau venite de la Volksbank. Intre timp circa jumatate din creditele in franci erau date de VBR.

Criza, vria si picajul: 2008-prezent

  • octombrie 2008- Volksbank anunta ca se asteapta la o deteriorare usoara a calitatii portofoliului, in urma fluctuatiilor de curs si a majorarii dobanzilor. "In prezent creditele neperformante reprezinta 0,4% din portofoliu, dar ne asteptam ca ponderea sa urce usor, la 0,6%-0,7%. Chiar si asa, vom ramane sub media sistemului local si chiar sub cea din Austria", spune Gerald Schreiner, presedintele Volksbank.
  • decembrie 2008- Seful Volksbank se plange ca banca primeste fonduri de la actionar la o marja medie de 3 puncte procentuale peste EURIBOR, tripla fata de anul trecut.
  • Pe fondul restrangerii finantarilor, Schreiner spune ca in 2009 afacerile bancii vor urca cu numai 10%-15%, fata de un ritm mediu de 30%-40% in ultimii ani.
  • februarie 2009- Scaderea profitului duce la inchiderea a 20 de francize Volksbank Romania, dupa ce in 2008 au fost inchise alte 25 de unitati bancare
  • Austriecii isi reduc estimarea de crestere a creditelor pentru anul acesta de la 10% la 5%. 

Citeste si "Cum se fura o banca din interior. Credite fictive, norme interne aruncate la cos si milioane de euro plimbati prin conturi"

  • martie 2009- Grupul financiar Volksbank, anunta ca va primi o infuzie de capital de un miliard de euro din partea statului austriac. Grupul afisase pierderi in 2008 dupa ce divizia Kommunalkredit a fost nationalizata ca urmare a lipsei de lichiditati, dar si a expunerii la falimentul bancii americane Lehman Brothers.  Divizia din Romania a Volksbank a avut un profit inainte de impozitare in crestere cu 54%, la 37,85 milioane de euro.
  • martie 2009- BNR cere si obtine schimbarea presedintelui bancii. Volksbank International il retrage pe Schreiner si il numeste in functia de presedinte al Volksbank Romania pe actualul director executiv al subsidiarei din Cehia a grupului austriac, Johann Lurf. Schreiner a depus contestatie in Justitie, dar a pierdut.
  • Guvernatorul Mugur Isarescu, a iesit public in februarie 2009, declarand ca banca centrala a luat masuri "drastice" impotriva conducerii unei institutii de credit, fara a mentiona insa la ce banca se refera. Seful BNR a subliniat ca motivul pentru care respectiva institutie de credit a fost pedepsita a fost constituit de cele 40.000 de scrisori transmise catre clienti, prin care ii anunta ca mareste dobanzile la credite din cauza ca banca centrala nu relaxeaza politica monetara. Aceeasi institutie de credit, care a trimis 40.000 de scrisori in luna octombrie, a trimis in vara 20.000 de scrisori prin care isi prezenta o oferta de credit  doar cu buletinul, sustinea Isarescu. "Masurile au fost drastice, dar nu in sensul destituirii, pentru ca o banca tot timpul trebuie sa aiba un conducator. S-a solicitat actionarului punerea in ordine la nivelul conducerii bancii pentru instabilitate emotionala. Cand am fost intrebat de ce sunt asa dur eu le-am raspuns ca sunt un ecologist si cand ati trimis 20.000 de scrisori ati taiat 4 copaci, iar cand ati trimis 40.000 de scrisori ati taiat 8 copaci", a spus Isarescu. Guvernatorul Bancii Centrale a mai explicat ca efectul scrisorilor trimise catre clientii bancii a fost "devastator si a pus toata tara pe jar". Oficialii Volksbank au negat atunci ca ar fi fost vorba despre banca lor.
  • mai 2009- Volksbank renunta la "comisionul de rezerva minima obligatorie", prevazut in unele contracte incepand cu 2005. De aceasta masura vor beneficia peste 14.000 de clienti. Comisionul era de 1,25% pe an, calculat la sold si platibil lunar, pentru creditele contractate in 2005 si a urcat la 1,85% pe an pentru creditele contractate incepand cu 2006. 
  • octombrie 2009- Roxana Bolocan, care a condus operatiunile de retail ale Volksbank intr-o perioada in care banca a crescut agresiv, urcand de la mijlocul clasamentului pana pe locul al treilea dupa active, iparaseste banca.
  • decembrie 2009- Autoritatile austriece au pus sub supraveghere Osterreichische Volksbanken, compania-mama a Volksbank, pentru ca prezinta "simptome ingrijoratoare"
  • 2010- Apare OUG 50, se infiinteaza grupurile de clienti nemultumiti, apar avocatii care recomanda sa dea bancile in judecata, incepe o adevarata isterie.
  • august 2010- Volksbank, a treia banca locala dupa activele detinute, l-a adus pe postul de vicepresedinte responsabil de coordonarea operatiunilor de retail pe Lucian Cojocaru, care in ultimii sapte ani a fost director comercial al retelei BRD-SocGen
  • decembrie 2010- Conducerea grupului austriac Volksbank (VBAG), care controleaza a sasea banca locala dupa active, a decis sa renunte la operatiunile de retail din regiune, urmand sa se concentreze pe afacerile de corporate din Austria si tarile invecinate. Astfel, subsidiarele Volksbank International, actionarul majoritar al Volksbank Romania, si Volkbank Leasing, de asemenea prezenta pe piata locala, urmeaza sa fie instrainate, potrivit unei decizii luate astazi de boar-ul Volksbank AG, entitatea centrala a grupului.
  • februarie 2011- Simona Fatu se retrage incepand din pozitia de vicepresedinte responsabil de segmentul corporate la Volksbank Romania, pe care o detinea inca din 2006. Ea lucra in cadrul Volksbank inca de la lansarea bancii in anul 2000, coordonand afacerile pe corporate mai intai de pe pozitia de director executiv iar ulterior de vicepresedinte. De pe pozitia de vicepresedinte ea avea in subordine si operatiunile de trezorerie.
  • vara lui 2011-Rusii de la Sberbank preiau Volksbank, mai putin divizia din Romania, considerata un activ prea toxic.
  • septembrie 2011- Austriecii de la Volksbank vor sa repozitioneze pe piata subsidiara locala si sa o scoata ulterior la vanzare.
  • decembrie 2011- Volksbank Romania e transferata intr-o noua divizie a grupului austriac , formata din afacerile non-core, alaturi de Volksbank Leasing International si Volksbank Malta, active pe care va incerca sa le vanda in functie de conditiile din piete
  • mai 2012- Austriacul Johann Lurf a renuntat dupa doi ani de mandat la functia de presedinte al Volksbank, actionarii numindu-l pe Benoit Catel
  • Volksbank are pe rol circa 2000 de dosare din partea clientilor nemultumiti, potrivit Dianei Ciubotariu. Rata de castig a bancii este de 20%, adica din 10 procese, 8 se pierd, a mai adaugat Ciubotariu.
  • iunie 2013- Economistul sef al institutiei, Melania Hancile paraseste Volksbank.
  • martie 2014- incep discutiile privind vanzarea Volksbank, de care se ocupa Rothschild Bank

Pe scurt, daca in 2004 era pe locul 21 in sistemul bancar, in 2009 urcase pe locul al treilea. Aceasta viteza, data de agresivitatea in creditare, a facut ca multe din imprumuturile acordate sa fie neperformante.

Istoria Volksbank este istoria celui care se vrea cat mai sus, dar care uita ca prabusirea e cu atat mai dureroasa cu cat mai sus urci, mai ales cu o viteza nebuna.

  • Mesajul lui Horia Ciorcila, cu ocazia inchiderii procesului de fuziune:

"La opt luni de la achizitionarea Volksbank Romania avem ocazia sa anuntam incheierea cu succes a integrarii VBRO in structura BT si fuziunea celor doua banci. Acum suntem o singura banca, o singura echipa.

2015 intra in istoria Bancii Transilvania pentru a treia sa reinventare

A fost un an plin, in care strategia a fost sa continuam cresterea businessului BT in paralel cu dezvoltarea sinergiilor dintre Banca Transilvania si Volksbank Romania. Credem ca am reusit, avand in vedere rezultatele. In 2015 banca noastra a ajuns la maturitate din punctul de vedere al resurselor si al capabilitatilor, ceea ce ne-a pregatit pentru achizitionarea Volksbank Romania, pentru integrare si, in cele din urma, pentru fuziune.

Promisiuni respectate fata de clientii Volksbank Romania. 1,5 miliarde de lei este diminuarea datoriei totale pentru acestia

Am pornit la drum in acest proiect cu gandul ca dorim sa pastram clientii Volksbank Romania, sa construim, de la inceput, o relatie pozitiva. Ei au fost prioritatea noastra. La momentul achizitionarii VBRO am facut public angajamentul fata de acestia, pe care l-am respectat: aproximativ 34.000 de clienti Volksbank Romania au beneficiat de reduceri si de beneficii din partea BT.

In total, a fost acordata clientilor VBRO o diminuare a datoriei totale de 1,5 miliarde de lei prin oferta care a constat in restituirea comisionului de risc pentru credite indiferent de moneda, prin oferta de discount-uri pentru conversia creditelor in franci elvetieni, respectiv prin diminuarea automata a datoriei totale pentru creditele curente. Efortul uman din partea echipelor ambelor banci este remarcabil: de exemplu, in cadrul ofertei CHF au fost organizate 35.000 de intalniri intre clientii VBRO si echipele BT si Volksbank Romania.

Cifrele inseamna oameni: circa 10% din clientii BT si aproximativ 6% din angajati sunt de la Volksbank

Acum avem 2,2 milioane de clienti BT, din care circa 10% provin de la VBRO. Ne-am marit echipa, asa incat din cei 7.300 de angajati, aproape 400 de persoane sunt din echipa Volksbank Romania. Impreuna dorim sa construim cea mai buna banca din Romania in relatia cu clientii nostri.

Multumim in primul rand clientilor Volksbank Romania pentru rabdare, dar si pentru ca vor lucra cu banca noastra. Dorim ca la un moment dat sa spuna ca ii servim cel mai bine ¬ atat pe ei, cat si familia si prietenii. Multumim angajatilor VBRO pentru ceea ce au construit pana acum si celor care s-au alaturat echipei noastre. Actionarilor le multumim pentru increderea in cel mai curajos proiect BT.

La integrarea Volksbank Romania in structura Bancii Transilvania si fuziunea prin absorbtie - au contribuit peste 600 de persoane din ambele banci, dintre care circa 100 au avut responsabilitati permanente in domenii-cheie. O parte din ei au fost pe baricade, in Cluj si in Bucuresti, inclusiv in noaptea dintre ani si in primele zile ale lui 2016, pentru realizarea cu succes a fuziunii dintre cele doua banci. De asemenea, multumim Bancii Nationale a Romaniei si Consiliului Concurentei; echipei de consultanti ai A.T. Kearney Management Consulting, KPMG Romania, VCP Vienna Capital Partners; Casei de avocatura Peli Filip; Uniunii Notarilor Publici si celor aproximativ 200 de notari care si-au adus contributia.

Ca echipa, ca banca, desi acum avem o alta dimensiune, vom ramane cu picioarele pe pamant si vom fi responsabili si rationali in tot ceea ce facem. Vom fi in continuare indrazneti, inovatori, optimisti, dar in acelasi timp prudenti la provocarile mediului de business, care este volatil si dificil nu doar in Romania, cat si la nivel international.

Credem in rolul si in misiunea noastra, ca banca romaneasca, de a sprijini economia locala si antreprenoriatul romanesc si toate eforturile noastre vor fi indreptate in aceasta directie. Ne propunem sa devenim nu doar mai eficienti, ci si parteneri mai buni pentru clientii nostri.

Povestea merge mai departe", spune presedintele bancii, Horia Ciorcila.